Sumar
Intoleranța La Gluten la Copii – Am ales să abordez câteva probleme specifice copiilor, când vine vorba de alimentație și tulburări digestive specifice lor.
Astfel azi vom discuta despre intoleranța la gluten și boala celiacă, iar la final vei afla ce produse poate mânca copilul tău dacă se confruntă cu una dintre cele două patologii. În ultima vreme se vorbește foarte mult despre dietele fără gluten ( gluten-free), folosite atât pentru slăbit cât și pentru a avea un stil de viață sănătos. Dar ce este glutenul? Glutenul este o componentă care intră în structura grâului sau a altor cereale. Acesta este descompus la nivelul tractului intestinal și este absorbit.
S-au efectuat multe studii ce au demonstrează că alimentația fără gluten nu aduce niciun beneficiu persoanelor sănătoase, excluderea glutenului din alimentație, fiind benefică doar pacienților cu boală celiacă, alergie la cereale și cu sensibilitate la gluten, bine cunoscută intoleranță la gluten. Ba mai mult, persoanele ce nu au indicație clară de a exclude glutenul din alimentație, și totuși o fac, au deficit de fier, calciu, vitamine din grupul B și vitamina D, dar și de fibre. Aceștia au, de asemenea, risc crescut de a avea niveluri de colesterol și trigliceride crescute în sânge, din cauza adăugării excesive de grăsimi în alimentele fără gluten. Din cauza aportului scăzut de fibre și crescut de grăsimi există studii care arată că o dietă gluten free pare să crească riscul obezității și al bolilor cardiovasculare.
Ce înseamnă boala celiacă?
Boala celiacă este o afecțiune cronică, autoimună care apare atunci când organismul anumitor persoane predispuse este expus la gluten. Acesta modifică structura celulelor de la nivelul intestinului provocând leziuni la acest nivel. Structura modificată a intestinului subțire face ca alimentele să nu mai fie absorbite și folosite corespunzător și, astfel, apar multiple deficite în alimentație. Prevalența bolii celiace este de 0,5-1% din populația generală, dar în anumite zone, cum ar fi Europa de Nord și Statele Unite este mai mare 1:80- 1: 300 de copii. Trebuie menționat că există și o categorie de pacienți care au risc crescut de a dezvolta boala celiacă. Aceștia sunt pacienții cu alte boli ale sistemului imunitar ca : deficit de imunoglobulină tip A, diabet zaharat tip I sau tiroidită autoimună sau pacienți cu anumite sindroame genetice ca sindromul Down sau Turner. De asemenea, pacienții diagnosticați cu boala celiacă trebuie să fie atenți deoarece boala poate apărea și la rudele de grad I ( frați, copii).
Semnele și simptomele bolii celiace apar din perioada de sugar sau copil mic, după începerea diversificării, moment în care se introduc în dietă alimentele ce conțin gluten, cum ar fi cereale, paștele, pâinea, biscuiții sau orice alt derivat alimentar făcut din grâu, secară sau orz.
Din cauza leziunilor și a absorbției deficitare de la nivelul tractului digestiv pacienții cu boală celiacă au tulburări de creștere, anemie prin lipsă de fier, tulburări de tranzit ( adică apariția constipației sau a diareei), scăderea poftei de mâncare și dureri abdominale. Dacă boala avansează și mai mult pot apărea oboseală, tulburări de echilibru și, la adolescenți, pubertate întârziată.
Dacă dorești să iți ajuți copilul să mănânce mai sănătos și ai nevoie de un ajutor specializat, apelează la experții Kilostop Junior și programează o consultație, dând click AICI: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/
Diagnosticul se stabilește pe baza simptomelor, a unor analize de sânge și în anume cazuri, la recomandarea medicului gastroenterolog, prin efectuarea unei biopsii de la nivelul intestinului subțire.
Dacă s-a stabilit diagnosticul de boală celiacă tratamentul este exclusiv dietetic prin excluderea din alimentație a oricărui produs ce conține gluten sau chiar urme de gluten.
Sensibilitatea la gluten sau intoleranța la gluten?
Sensibilitatea la gluten este o afecțiune încă incomplet investigată și a cărei cauză nu se știe pe deplin. Este suspicionată ca fiind o cauză a sindromului de intestin iritabil, însă nu există momentan suficiente date în literatura de specialitate pentru a se stabilii o relație între cele două boli.
Semnele și simptomele apar la scurt timp după ingestia de produse ce conțin gluten și acestea sunt asemănătoare cu cele din boala celiacă: dureri abdominale, flatulență, modificări de scaun sau oboseală însă pacienții cu sensibilitate la gluten nu au tulburări de creștere sau alte semne de malabsorbție. Diagnosticul de intoleranță la gluten este unul de excludere, după ce au fost căutate și infirmate și alte boli ce pot da simptomele amintite.
Sensibilitatea la gluten apare doar la anumite persoane care prezintă semne și simptome atunci când mănâncă alimente ce conțin gluten, însă glutenul nu generează o reacție autoimună din partea organismului și nu apar nici leziuni la nivelul intestinului subțire, așa cum se întâmplă în boala celiacă. Excludea glutenului din alimentație ameliorează simptomatologia.
Și pentru că ai citit până la final iată câteva alimente pe care un pacient cu boală celiacă sau intoleranță la gluten le poate avea: hrișcă, meiul, porumbul, quinoa, stirul, tapioca, orice legumă, orice fruct, orice produs lactat sau de origine animală.
Urmărește și videoclipul nostru de pe Youtube din care veți afla mai multe informații despre intoleranța la lactoză la copii.
Mare atenție! Pacienții cu boală celiacă sau intoleranță la gluten trebuie să fie foarte atenți la ambalajele produselor alimentare deoarece sunt produse ce nu conțin gluten, însă care pot fi contaminate cu gluten.
Sper că v-a fost utilă această postare și vă invit să citiți și restul articolelor de pe blogul nostru. Împreună creștem o generație suplă și sănătoasă!
Bibliografie:
- Ivor D Hill, MD. Epidemiology, pathogenesis, and clinical manifestations of celiac disease in children, Uptodate Jan 2020
- Ivor D Hill, MD. Management of celiac disease in children, Uptodate oct 2020
- Volta, Umberto MD; Tovoli, Francesco MD; Cicola, Ronny MD; Parisi, Claudia MD; Fabbri, Angela MD; Piscaglia, Maria MD; Fiorini, Erica MD; Caio, Giacomo MD. Serological Tests in Gluten Sensitivity (Nonceliac Gluten Intolerance), Journal of Clinical Gastroenterology: September 2012 – Volume 46 – Issue 8 – p 680-685 doi: 10.1097/MCG.0b013e3182372541
- Caio G, Volta U, Sapone A, et al. Celiac disease: a comprehensive current review. BMC Med. 2019;17(1):142. Published 2019 Jul 23. doi:10.1186/s12916-019-1380-z
- Diez-Sampedro A, Olenick M, Maltseva T, Flowers M. A Gluten-Free Diet, Not an Appropriate Choice without a Medical Diagnosis. J Nutr Metab. 2019;2019:2438934. Published 2019 Jul 1. doi:10.1155/2019/2438934
- Jones AL. The Gluten-Free Diet: Fad or Necessity?. Diabetes Spectr. 2017;30(2):118-123. doi:10.2337/ds16-0022