Alergia La Proteinele Din Laptele De Vacă

decembrie 01, 2020
Alergia La Proteinele Din Laptele De Vacă
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/gabriela-mitea/" target="_self">Dr. Gabriela Brînză</a>

Dr. Gabriela Brînză

Specializare: Pediatrie “În experiența mea ca pediatru, am observat că nutriția este importantă din toate punctele de vedere, atât structural cât și psihologic, aspecte ce sunt în egală măsură de importante pentru că un copil să crească sănătos și frumos. Acesta este motivul pentru care am ales să mă focusez, în continuare în cariera mea pe nutriție.”

Alergia la proteinele din laptele de vacă – cea mai frecventă alergie alimentară la copil.

Alergia la proteina laptelui de vacă este cea mai frecventă alergie întâlnită în populația pediatrică, afectând până la 2% din copiii până în 4 ani.  1

Ce este alergia la proteinele din laptele de vacă?

Laptele de vacă conține trei tipuri de proteine cu risc alergic mare: cazeina, alfa lactalbumina și beta lactoglobulina. Acestea se găsesc în formulele obișnuite de lapte pentru copii.  Sugarii care sunt alimentați cu formulă de lapte sunt expuși la aceste proteine. De asemenea, sugarii care mănâncă natural exclusiv, adică doar sân, pot fi expuși la aceste proteine deoarece ele se elimină prin laptele matern, când sunt consumate produse lactate de către mamă. Trebuie totuși să reținem că nu toți copiii expuși ajung să facă această alergie, ci doar cei care au un teren specific.

Două tipuri de alergie la proteinele din laptele de vacă.

Simptomele acestei alergii diferă în funcție de tipul de răspuns imun pe care pacienții îl au, la expunerea la proteinele din lapte:

  1. Atunci când răspunsul este IgE mediat, simptomele apar la câteva minute până la maxim 2 ore de la ingestie și acestea sunt: erupție tegumentară, edem de limbă și de pleoape, apetit diminuat, vărsături, respirație șuierătoare ajungând, în formele foarte severe până la soc anafilactic. 2
  2. Când răspunsul imun este non Ig E mediat, simptomele sunt nespecifice cu debut la peste 2 ore de la momentul ingestiei și pot fi ușor confundate cu alte boli caracteristice sugarilor, cum ar fi enterocolita acută, colicile și refluxul gastroesofagian. Cele mai frecvente semne și simptome sunt : vărsături alimentare și regurgitații frecvente, scaunele diareice, uneori cu mucus și sânge și un spor ponderal nesatisfăcător. 3,4
Alergia La Proteinele Din Laptele De Vacă

Alergia La Proteinele Din Laptele De Vacă

Diagnostic și tratament.

Diagnosticul se stabilește împreună cu medicul pediatru sau medicul gastroenterolog pediatru. În funcție de semnele și simptomele de debut, se exclud prima data o serie de alte patologii cum ar fi enterocolitele infecțioase, refluxul gastroesofagian. Ulterior se pot efectua analize specifice alergologice pentru a stabili acest diagnostic. 3

Tratamentul este excluderea oricărui produs lactat de origine bovină. In cazul sugarilor alimentați cu formulă de lapte se va trece de la formula obișnuită la o formula speciala, extensive hidrolizata.5 Sugarii care sunt alimentați natural, vor continua să mănânce lapte matern, însă mamele vor exclude produsele lactate din alimentație.

Există și o veste bună! Deși debutul acestor simptome sunt undeva la 2-3 luni de viață, în timp, undeva după vârstă de 4-5 ani, copiii care au alergie non IgE mediate la proteinele din laptele de vaca, depășesc această alergie și pot mânca produse lactate de vacă, fără să mai prezinte simptome.

Pentru mai multe rețete sănătoase și informații despre cum să ai un copil sănătos, accesați și canalul nostru de YouTube – Kilostop Junior.

Bibliografie:

  1. The prevalence of food allergy: a meta-analysis., Rona RJ, Keil T, Summers C, Gislason D, Zuidmeer L, Sodergren E, Sigurdardottir ST, Lindner T, Goldhahn K, Dahlstrom J, McBride D, Madsen C SO, J Allergy Clin Immunol. 2007;120(3):638.
  2. Cow’s milk protein allergy and intolerance in infancy. Some clinical, epidemiological and immunological aspects., Høst A , Pediatr Allergy Immunol. 1994;5(5 Suppl):1.
  3. Current approach to the diagnosis and management of adverse reactions to foods. Sicherer SH, Teuber S, Adverse Reactions to Foods Committee, J Allergy Clin Immunol. 2004;114(5):1146.
  4. Cow’s milk allergy in infancy., Heine RG, Elsayed S, Hosking CS, Hill DJ , Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2002;2(3):217.
  5. Tolerance to extensively heated milk in children with cow’s milk allergy, Nowak-Wegrzyn A, Bloom KA, Sicherer SH, Shreffler WG, Noone S, Wanich N, Sampson HA, J Allergy Clin Immunol. 2008;122(2):342. Epub 2008 Jul 11.
Distribuie acest articol:
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/gabriela-mitea/" target="_self">Dr. Gabriela Brînză</a>

Dr. Gabriela Brînză

Specializare: Pediatrie “În experiența mea ca pediatru, am observat că nutriția este importantă din toate punctele de vedere, atât structural cât și psihologic, aspecte ce sunt în egală măsură de importante pentru că un copil să crească sănătos și frumos. Acesta este motivul pentru care am ales să mă focusez, în continuare în cariera mea pe nutriție.”

Știai că?

Donăm 2 lei pentru fiecare kilogram slăbit de către juniori:

luna aceasta pacienții Kilostop Junior au slăbit 131 kg

agsdix-fas fa-money-check-alt

până acum am donat 2946,84 lei

Fii la curent cu ultimele noutăți din nutriție!

Articole Similare