Diversificarea corectă a bebelușului

iulie 27, 2020
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/gabriela-mitea/" target="_self">Dr. Gabriela Brînză</a>

Dr. Gabriela Brînză

Specializare: Pediatrie “În experiența mea ca pediatru, am observat că nutriția este importantă din toate punctele de vedere, atât structural cât și psihologic, aspecte ce sunt în egală măsură de importante pentru că un copil să crească sănătos și frumos. Acesta este motivul pentru care am ales să mă focusez, în continuare în cariera mea pe nutriție.”

Astăzi vom vorbi despre diversificarea la sugar și principiile de bază ale acestei temute etape în viața unui proaspăt părinte. 

Diversificarea sau alimentația complementară este introducerea selectivă și progresivă a alimentelor semisolide sau solide cu înlocuirea treptată a alimentației exclusiv lactate și începerea tranziției către o alimentație de tip adult. Motivul inițierii diversificării este justificat prin faptul că alimentația exclusiv lactată nu mai poate asigura nevoile nutriționale ale unui sugar. Acesta este un motiv pentru care trebuie să creștem aportul caloric pe care un sugar îl primește. Și cum putem face asta? Adăugând alte produse în alimentația sa. 

Când se începe diversificarea la bebeluși hrăniți cu lapte praf sau alimentați natural?

Momentul oportun să începem diversificarea, conform ultimelor ghiduri, este între 17 și 26 de săptămâni de viață ( 4-6 luni). Atunci este perioada în care sugarul începe să dezvolte achiziții motorii favorabile pentru tot procesul și când funcțiile gastrointestinale cum ar fi motilitatea și secreția enzimatică ajung la maturitate, putând astfel să digere și alte alimente, nu numai laptele. 

De ce nu mai devreme sau mai târziu? Dacă se inițiază alimentația complementară până în 4 luni există riscul de aspirație al mâncării, datorită imaturității abilităților motorii orale, dar și creșterea riscului de a dezvolta obezitate, diabet zaharat de tip I, alergii și intoleranțe alimentare.

Pe de ală parte începerea întârziată a diversificării, peste 26 de săptămâni, poate crește riscul de malnutriție, de a dezvolta infecții respiratorii și gastrointestinale și favorizează aversia față de alimentele semisolide și solide.

Principiile diversificării pot fi rezumate astfel: 

  1. Cel mai important lucru când începem diversificarea este ca sugarul să fie sănătos, fără semne de boală acută și cu un tranzit intestinal echilibrat.
  2. Pentru copiii alimentați artificial, adică cu formulă de lapte adaptată vârstei, diversificarea se începe mai repede, pe la 4 luni și jumătate, iar pentru sugarii alimentați natural se poate începe către vârsta de 5 luni-6 luni.
  3. Alimentele se propun, nu se impun. Sugarul nu trebuie obligat să mănânce un aliment nou. Dacă nu dorește alimentul introdus la prima încercare, nu se mai dă și se încearcă într-o zi ulterioară.
  4. Se introduce un singur aliment nou, la interval de 2-3 zile în cantități mici, progresiv crescând cantitatea, porțiile trebuie administrate cu lingurița inițial pasate, ulterior mărunțite, pentru a dezvolta masticația. ( reflexul de a mesteca) . 
  5. La prepararea alimentelor nu se adaugă sare sau zahăr. Pentru a dezvolta o paletă cât mai mare de gust este preferabil ca sugarul să primească cât mai multe alimente cu gusturi diferite.

Cum se începe? Tabel diversificare bebeluși, pas cu pas, în funcție de vârstă

Prima masă de diversificare cu care se începe este masa de prânz. În funcție de starea de nutriție a unui sugar, se începe cu supa de legume sau cu cereale cu lapte. În prima zi va primi o cantitate mică de maxim 20 ml, dată cu lingurița. Nu încurajăm mâncatul meselor diversificate cu biberonul deoarece crește riscul apariției cariilor dentare și nu se dezvoltă suficient reflexul de a mesteca. Dacă sugarul acceptă alimentul, următoarea zi se crește cantitatea, până când se ajunge la o una suficientă pentru a alcătui o masă.

De ținut minte! Când începem diversificarea, mai ales când cantitățile alimentelor sunt mici, se va completa masa diversificată cu sân sau formulă de lapte. Următoarea masă introdusă va fi gustarea de dimineață, apoi cea de după amiază, micul dejun și ultima masă introdusă este cina. Trebuie să reținem faptul că nu este recomandată începerea diversificării cu cereale seara, practică frecventă ce are ca scop îmbunătățirea somnului. S-a demonstrat că această practică nu crește durata somnului și nici calitatea lui, însă favorizează excesul ponderal crescând astfel riscul de a dezvolta obezitate la vârstă mică.

Vârsta sugarului Alimente de introdus
4-6 luni La această vârstă se pot introduce cerealele cu sau fără gluten simple, orezul, rădăcinoasele ( morcov, țelină, pătrunjel rădăcină, păstărnac) și câteva fructe ( măr copt, banană, pară coaptă)
6-7 luni Se introduce cartoful, alb sau dulce, ardei, dovlecel, broccoli, conopidă, porumb. Dintre fructe adaugă portocale, fructe de vară, fructe de pădure.  La această etapă, sugarul știe deja să mănânce cu lingurița corect astfel se poate adăuga brânzica de vaci ( făcută în casă) împreună cu un piureul de legume/ fructe, iaurt 2-3%, carnea de vită sau de pui fiartă bine și pasată împreună cu legumele
7-8 luni Se poate introduce treptat oul, inițiat gălbenușul, apoi albuș. Se adaugă ficatul de pui sau de vită și carnea de pește, inițial pește alb, apoi cu carne roșie. Dintre legume se pot adaugă vinetele, mazărea, bamele, gulie, linte, sfecla, fasole, verde sau boabe iar ca fructe mango, kiwi, ananas. Alimentele pot avea consistență mai crescute, putând fi fărâmițate cu furculiță.
9-10 luni Copilul poate consuma mâncarea făcută pentru toată familia. Este important să se obișnuiască cu gustul din familie. Se vă găti pentru familie mai puțin sărat, iar copilul va putea mânca din mâncarea făcută pentru toată familia. Este un moment bun pentru introducerea bucăților mai mari, pe care sugarul să le “ronțăi” singur.

11 – 12 luni

Până la acest moment s-au introdus majoritatea fructelor, legumelor și a altor alimente. Acum putem crea un program de masă, pe care îl poate păstra toată viața. Sugarul va avea 3 mese principale, 2 gustări între mese și seara un biberon de lapte.

Pentru un sugar cu greutatea normală, ordinea de introducere a alimentelor este: supă de legume, apoi, când sugarul știe să mănânce din linguriță, se va administra piureul de legume, se adaugă carne de pui sau vită, piureul de fructe, ouăle fierte tari (prima dată gălbenușul, apoi albușul) brânza de vaci făcută în casă. Toate aceste alimente pot fi combinate, de exemplu: piure de legume cu carne, doar după ce sugarul tolerează componentele individuale.

Pana la 2 ani este recomandat evitarea introducerii zaharului, dulciurilor procesate, a cărnii de porc, oare sau vânat. Nu uita că in această etapă este foarte importantă perseverența, mai ales atunci când sugarul nu dorește sa primească un aliment. Dacă nu îl vrea, nu insistați! Încercați-l iar în altă combinație după minim o săptămână.

Copilul trebuie implicat cât mai mult în diversificare: este bine ca și el sa aibă lingurița lui, cu bolul lui, să poată mima mișcările mamei, să vadă cât mai multe culori în farfurie, să i se explice ce mănâncă, atunci când este cazul, iar întreaga experiență trebuie simțită ca o joacă.

Ştim că îți dorești ca cel mic să crească sănătos și echilibrat, așa că aplicând aceste sfaturi veți trece cu bine peste această perioadă!

Urmărește și alte subiecte interesante despre cum să menții sănătatea copilului tău, urmărind videoclipurile medicilor Kilostop Junior, pe teme diverse, de pe canalul nostru de YouTube! Și intră pe site-ul nostru: www.kilostopjunior.ro pentru articole noi și interesante care te ajută să crești un copil suplu și sănătos!

Distribuie acest articol:
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/gabriela-mitea/" target="_self">Dr. Gabriela Brînză</a>

Dr. Gabriela Brînză

Specializare: Pediatrie “În experiența mea ca pediatru, am observat că nutriția este importantă din toate punctele de vedere, atât structural cât și psihologic, aspecte ce sunt în egală măsură de importante pentru că un copil să crească sănătos și frumos. Acesta este motivul pentru care am ales să mă focusez, în continuare în cariera mea pe nutriție.”

Știai că?

Donăm 2 lei pentru fiecare kilogram slăbit de către juniori:

luna aceasta pacienții Kilostop Junior au slăbit 131 kg

agsdix-fas fa-money-check-alt

până acum am donat 2946,84 lei

Fii la curent cu ultimele noutăți din nutriție!

Articole Similare