Diversificarea corectă a bebelușului

iulie 27, 2020
Tudor Ciubotari

Tudor Ciubotari

Astăzi vom vorbi despre divesificarea la sugar și principiile de bază ale acestei temute etape în viața unui proaspăt părinte. 

Diversificarea sau alimentația complementară este introducerea selectivă și progresivă a alimentelor semisolide sau solide cu înlocuirea treptată a alimentației exclusiv lactate și începerea tranziției către o alimentație de tip adult. 

Motivul inițierii diversificării este justificat prin faptul că alimentația exclusiv lactată nu mai poate asigura nevoile nutriționale ale unui sugar. Acesta este un motiv pentru care trebuie să creștem aportul caloric pe care un sugar îl primește. Și cum putem face asta? Adăugând alte produse în alimentația sa. 

Momentul oportun să începem diversificarea, conform ultimelor ghiduri, este între 17 și 26 de săptămâni de viață ( 4-6 luni). Atunci este perioada în care sugarul începe să dezvolte achiziții motorii favorabile pentru tot procesul și când funcțiile gastrointestinale cum ar fi motilitatea și secreția enzimatică ajung la maturitate, putând astfel să digere și alte alimente, nu numai laptele. 

De ce nu mai devreme sau mai târziu? Dacă se inițiază alimentația complementară până în 4 luni există riscul de aspirație al mâncării, datorită imaturității abilităților motorii orale, dar și creșterea riscului de a dezvolta obezitate, diabet zaharat de tip I, alergii și intoleranțe alimentare.

Pe de ală parte începerea întârziată a diversificării, peste 26 de săptămâni, poate crește riscul de malnutriție, de a dezvolta infecții respiratorii și gastrointestinale și favorizează aversia față de alimentele semisolide și solide.

Principiile diversificarii pot fi rezumate astfel: 

  1. Cel mai important lucru când începem diversificarea este ca sugarul să fie sănătos, fără semne de boală acută și cu un tranzit intestinal echilibrat.
  2. Pentru copiii alimentați artificial, adică cu formulă de lapte adaptată vârstei, diversificarea se începe mai repede, pe la 4 luni și jumătate, iar pentru sugarii alimentați natural se poate începe către vârsta de 5 luni-6 luni.
  3. Alimentele se propun, nu se impun. Sugarul nu trebuie obligat să mănânce un aliment nou. Dacă nu dorește alimentul introdus la prima încercare, nu se mai dă și se încearca într-o zi ulterioară.
  4. Se introduce un singur aliment nou, la interval de 2-3 zile în cantități mici, progresiv crescând cantitatea, porțiile trebuie administratate cu lingurița inițial pasate, ulterior mărunțite, pentru a dezvolta masticația. ( reflexul de a mesteca) . 
  5. La prepararea alimentelor nu se adaugă sare sau zahăr. Pentru a dezvolta o paletă cât mai mare de gust este preferabil ca sugarul să primească cât mai multe alimente cu gusturi diferite.

Cum se începe? Prima masă de diversificare cu care se începe este masa de prânz. În funcție de starea de nutriție a unui sugar, se începe cu supa de legume sau cu cereale cu lapte. În prima zi va primi o cantitate mică de maxim 20 ml, dată cu lingurița. Nu încurajăm mâncatul meselor diversificate cu biberonul deoarece crește riscul apariției cariilor dentare și nu se dezvoltă suficient reflexul de a mesteca. Dacă sugarul acceptă alimentul, următoarea zi se crește cantitatea, până când se ajunge la o una suficientă pentru a alcătui o masă. De ținut minte! Când începem diversificarea, mai ales când cantitățile alimentelor sunt mici, se va completa masa diversificată cu sân sau formulă de lapte.

Următoarea masă introdusă va fi gustarea de dimineață, apoi cea de după amiază, micul dejun și ultima masă introdusă este cina. Trebuie să reținem faptul că nu este recomandată începerea diversificării cu cereale seara, practică frecventă ce are ca scop îmbunătățirea somnului. S-a demonstrat că această practică nu crește durata somnului și nici calitatea lui, însă favorizează excesul ponderal crescând astfel riscul de a dezvolta obezitate la vârstă mică.

Pentru un sugar cu greutatea normală, ordinea de introducere a alimentelor este : supă de legume, apoi, când sugarul știe să mănânce din linguriță, se va administra piureul de legume, se adaugă carne de pui sau vită, piureul de fructe, ouăle fierte tari ( prima dată gălbenușul, apoi albușul) brânza de vaci făcută în casă. Toate aceste alimente pot fi combinate, de exemplu: piure de legume cu carne, doar dupa ce sugarul tolerează componentele individuale.

Nu uita că această etapă e importantă perseverența mamei, dar și ca întreaga familie să participe la aceste obiceiuri, să implicăm copilul cât mai mult în acest moment, să i se explice cum s-a pregătit masa, să avem culori pe masă și în farfurie, ca întreaga experiență să fie ca o joacă.

Ştim că îți dorești ca cel mic să crească sănătos și echilibrat, așa că aplicând aceste sfaturi veți trece cu bine peste această perioadă!

Autor: Dr. Gabriela Mitea

Distribuie acest articol:
Tudor Ciubotari

Tudor Ciubotari

luna aceasta pacienții Kilostop Junior au slăbit 166 kg

Donăm 2 lei pentru fiecare kilogram slăbit

agsdix-fas fa-money-check-alt

până acum am donat 332 lei

Abonează-te la newsletter și descoperă cele mai importante noutăți despre sănătate și nutriție!

Articole Similare