Dr. Elena Țambrea – E Periculoasă Obezitatea La Copii?

July 13, 2021
Obezitatea la copii
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/elena-tambrea/" target="_self">Dr. Elena Țambrea</a>

Dr. Elena Țambrea

Specializare: Medicina de familie “Una dintre valorile mele identitare este Sănătatea și îmi place bunul gust al vieții! Misiunea mea personală este să ajut oamenii cu probleme alimentare să își găsească acel echilibrul nutrițional propriu care să rămână cu ei pentru totdeauna! Cred cu tărie în educație și cu precădere, în educația nutrițională a copiilor!”

Sumar

Obezitatea la copii în România

În ultimele patru decenii, rata obezității infantile la nivel mondial a crescut de zece ori, potrivit unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, iar numărul copiilor diagnosticați cu obezitate a ajuns la aproximativ 124 de milioane.

Pentru România, singurul studiu oficial conține date din anul 2015 și arată că la toate grupele de vârstă studiate  7, 8 și 9 ani, ponderea copiilor cu probleme de greutate (supraponderali sau obezi) este de peste 25%. Mai exact, 1 din 4 copii din grupele studiate are probleme de greutate.

Avem de-a face cu o adevărată epidemie de obezitate infantilă, cu consecințe potențial devastatoare.

Ultimele rapoarte ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că în acest secol, obezitatea e mai frecventă decât foametea.  De aceea, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, în 2025 peste 50% din populația lumii va fi obeză.

De asemenea, Federația Mondială a Obezității estimează că în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, până în anul 2030, în țara noastră, aproape 500.000 de copii cu vârste între 5 – 19 ani vor suferi de obezitate infantilă.

La inițiativa OMS de Supraveghere a Obezității Copiilor în Europa (COSI), s-a evaluat impactul mediului pentru o nutriție sănătoasă în școli asupra greutății copiilor din școala primară, iar rezultatele au arătat că educația nutrițională și controlul alimentelor în școli pot să impacteze major greutatea și comportamentul alimentar al copiilor.

Cauzele obezității la copii

Obezitatea infantilă a apărut ca o problemă importantă de sănătate publică ale cărei cauze principale țin de aspecte nutriționale și de metabolism. Cea mai frecventă cauză a obezității la copii este aportul caloric superior arderilor prin activitate fizică, combinat cu o predispoziție genetică pentru creșterea în greutate.

Mai mulți factori de risc identificați ca posibili factori determinanți ai obezității în viața ulterioară acționează din perioada prenatală (înainte de și în timpul sarcinii) și în primele 1000 de zile de viață (adică, de la naștere până la vârsta de 2 ani).

Dintre acești factori de risc, cei cu impact semnificativ sunt:

  1. Status de obezitate (indice de masă corporală peste 30 kg/m2) înainte de sarcină la ambii părinți
  2. Creșterea necontrolată și excesivă a greutății mamei în timpul sarcinii
  3. Diabetul gestațional
  4. Lipsa alăptării la sân
  5. Diversificarea timpurie sau întârziată
  6. Introducerea fructelor și sucurilor în alimentația bebelușului înaintea legumelor și a supelor
  7. Accesul la zahăr sau la alimente îndulcite cu zahăr în primii doi ani de viață
  8. Menținerea unui stil de viață obezogen pentru adulții cu care intră în contact bebelușul.
  9. Alte cauze de obezitate la copii și adolescenți includ: influența familiei asupra stilului de viață al copiilor, consumul de fast-food și băuturi carbogazoase dar și de snacksuri și dulciuri, sedentarismul, timpul petrecut în fața ecranelor, factori genetici.

O nouă frontieră – și doar parțial explorată – care adaugă pe lista lungă a potențialilor determinanți ai obezității este posibilitatea rolului microbiomului intestinal al sugarului (totalitatea bacteriilor bune ce populează intestinul). Date preliminarii însă incomplete leagă apariția obezității infantile de calitatea și ponderea bacteriilor saprofite ce se dezvoltă și populează tractul digestiv al copiilor în primii 3 ani de viață.

Riscurile obezității la copii

Dacă dorești să iți ajuți copilul să mănânce mai sănătos și ai nevoie de un ajutor specializat, apelează la experții Kilostop Junior și programează o consultație, dând click AICI: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/

Copiii și adolescenții obezi prezintă riscuri crescute de a dezvolta boli grave la nivelul întregului organism, de la cele cardiovasculare, endocrine, gastrointestinale, neurologice, pulmonare, la afecțiuni ortopedice, dermatologice, psihosociale, precum și limitări funcționale.

Riscurile la care se expun copiii obezi au nume de boli ce impactează negativ calitatea vieții lor.

Dintre acestea cea mai mare prevalență de diagnostic încă din copilărie o înregistrează:

  • hipertensiunea arterială,
  • diabet zaharat tip 2,
  • diverse tipuri de cancer din sfera hematologică,
  • tulburări respiratorii că astmul,
  • osteoartrita,
  • încetinirea creșterii în înălțime,
  • disfuncții hormonale,
  • deficit de dezvoltare neuropsihologică
  • probleme de socializare și cogniție.

Odată cu creșterea copiilor aceste riscuri se mențin și pot aduce alte riscuri suplimentare în viața lor de adult precum: infarct, accident vascular cerebral, afecţiuni neurologice (risc crescut pentru demenţă şi maladie Alzheimer) diverse tipuri de cancer: uterin, cervical, endometru, ovarian, mamar, colorectal, esofagian, hepatic, biliar, pancreatic, renal, de prostată), apnee de somn, afecţiuni ale veziculei biliare, afecţiuni ginecologice (de ex. infertilitate şi menstre neregulate), disfuncţie erectilă, ficat gras non-alcoolic, artroze, hernie de disc.

Semne de obezitate la copii

Obezitatea la copii

Obezitatea la copii

Supraponderea și obezitate infantilă se diagnostichează de către medici de specialitate prin proceduri și grafice ce țin cont de vârstă, înălțime și greutatea copilului însă pentru părinți și aparținători semnele și simptomele supraponderii pot fi observate cu mult înainte de a ajunge la doctor.

Încetinirea creșterii în înălțime în cazul unui copil ce ia în greutate, creșterea circumferinței burticii, achiziționarea de haine cu număr mai mare decât cel pentru vârstă, comportamente alimentare ce includ ronțăitul, consumul de fast food, dulciuri și băuturi carbogazoase pot să constituie semnale de alarmă pentru părinți.

Prevenirea obezității la copii

Prevenția obezității infantile vizează în cea mai mare parte aspecte legate de stilul de viață al adulților.

Controlul greutății mamei înainte de o eventuală sarcină dar și în timpul acesteia, controlul diabetului gestațional și al comportamentului nutrițional al adulților constituie piatra de temelie în prevenția obezității la copii.

Se știe că, datorită fenomenului de mirroring neural, profilul alimentar al copiilor se formează și se dezvoltă prin imitație. Astfel copiii repetă și duc mai departe obiceiurile adulților și oglindesc mediul în care trăiesc și contextele care alcătuiesc acest mediu. Tocmai de aceea stilul de viață al părinților, bunicilor, fraților și surorilor mai mari, bonelor sau prietenilor de familie apropiați pot și vor impacta major greutatea copiilor.

Strategiile de prevenție a obezității la copii includ: 

  • hrănirea exclusiv la sân în primele 4 luni de viață
  • continuarea alăptării ca hrană complementară până la 1 an și jumătate
  • debutul diversificării cu legume în detrimentul fructelor nu mai devreme de 5 luni amânarea introducerii zahărului pur până la vârstă de 3 ani
  • introducerea în mediul de joacă a educației nutriționale prin jucării și jocuri,
  • cântecele adaptate vârstei
  • setarea unui mediu nutrițional sănătos și echilibrat în cadrul familiei.

În cazul preadolescenților și adolescenților se recomandă să nu se instituie restricții în consumul de alimente tip fast-food ci mai degrabă să se pună accentul pe setarea unui mediu plăcut și echilibrat acasă atât în ceea ce privește mesele din familie cât și în relaționarea cu adulții.

Studiile au arătat că adolescenții care provin din familii echilibrate emoțional și alimentar au rata mai mare de aderare la stilul sănătos de viață și tind să facă alegeri alimentare sănătoase chiar și în contextul de mâncat social.

Recomandări pentru scăderea obezității la copii

Intervențiile legate de stilul de viață familial, inclusiv modificările dietetice și activitatea fizică crescută, sunt piatra de temelie a gestionării greutății la copii.

Se recomandă o abordare etapizată a gestionării greutății la copii, luând în considerare vârsta copilului, severitatea gradului obezității și prezența complicațiilor legate de obezitate în determinarea etapei inițiale a tratamentului.

Intervențiile privind stilul de viață au arătat doar un efect modest asupra pierderii în greutate, în special la copiii cu obezitate severă.

Există informații limitate despre eficacitatea și siguranța medicamentelor pentru pierderea în greutate la copii.

Tocmai de aceea, în cadrul abordării obezității pediatrice trebuie să se țină cont de aspecte personale precum: mediul familial, starea de sănătate evaluată prin analize de sânge și consult de specialitate, metabolismul copilului, parametrii precum vârstă, înălțimea și sexul, preferințele alimentare, programul de scoală/grădiniță.

În cazul copiilor nu se recomandă instituirea de diete restrictive, disociate sau de tip fasting iar dintre alimentele de baza nu ar trebui să lipsească proteinele de calitate din ouă, brânzeturi și lactate semidegresate și carne slabă, carbohidrații lenți din cereale și paste integrale sau leguminoase precum mazărea, lintea, năutul cartoful, legumele consumate în cantități generoase la toate mesele principale ale zilei și fructele administrate cu moderație la gustări.

Despre cum afectează obezitatea creierul adolescenților puteți citi pe larg în articolul scris de medicul Elena Panait.

Urmărește și canalul nostru de Youtube unde gătim rețete sănătoase, sărace caloric, numai bune de pus într-o dieta de slăbit. Te invit să intri și pe site-ul nostru www.kilostopjunior.ro în care afli informații medicale, nutriționale de la adevărați profesioniști.
Împreună creștem o generație suplă și sănătoasă!

Surse:

  • http://insp.gov.ro/sites/cnepss/date-statistice-obezitate/
  • https://green-report.ro
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27563917/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26318950/
  • https://www.aspms.ro/documente/19promovare14_03.pdf

 

Distribuie acest articol:
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/elena-tambrea/" target="_self">Dr. Elena Țambrea</a>

Dr. Elena Țambrea

Specializare: Medicina de familie “Una dintre valorile mele identitare este Sănătatea și îmi place bunul gust al vieții! Misiunea mea personală este să ajut oamenii cu probleme alimentare să își găsească acel echilibrul nutrițional propriu care să rămână cu ei pentru totdeauna! Cred cu tărie în educație și cu precădere, în educația nutrițională a copiilor!”

Știai că?

Donăm 2 lei pentru fiecare kilogram slăbit de către juniori:

luna aceasta pacienții Kilostop Junior au slăbit 135 kg

agsdix-fas fa-money-check-alt

până acum am donat  26.514 lei

Fii la curent cu ultimele noutăți din nutriție!

Articole Similare

Alergia la Proteina Laptelui de Vacă la Copii: Simptome, Diagnostic și Tratament

Alergia la Proteina Laptelui de Vacă la Copii: Simptome, Diagnostic și Tratament

Alergia la proteina laptelui de vacă (APLV) este cea mai frecventă alergie alimentară întâlnită la copii mici, deseori afectând dezvoltarea lor.
Această afecțiune se manifestă printr-o gamă largă de semne și simptome apărute în urma unui răspuns imunologic greșit față de proteinele laptelui de vacă. Practic, de fiecare dată când copilul consumă lapte, organismul lui crede că această proteină este dăunătoare și luptă împotriva ei.

read more
Obezitatea la copii: Riscuri pentru sănătate și Prevenire eficientă în România

Obezitatea la copii: Riscuri pentru sănătate și Prevenire eficientă în România

Obezitatea la copii în România

În ultimele patru decenii, rata obezității infantile la nivel mondial a crescut de zece ori, potrivit unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății. În România, un studiu oficial din 2015 arată că la toate grupele de vârstă studiate (7, 8 și 9 ani), ponderea copiilor cu probleme de greutate (supraponderali sau obezi) este de peste 25%. Practic, 1 din 4 copii din grupurile studiate are probleme de greutate. Aceasta reprezintă o adevărată epidemie de obezitate infantilă cu consecințe potențial devastatoare.

read more