Refluxul Gastroesofagian La Copii

martie 29, 2021
Reflux Gastroesofagian La Copii
Dr. Gabriela Mitea

Dr. Gabriela Mitea

Medic Pediatru expert în Nutriție pentru copii și adolescenți

Refluxul gastroesofagian la copii este întoarcerea alimentelor de la nivelul stomacului, înapoi în esofag.

De ce e important să știi cum să arate dieta unui copil care are boala de reflux esofagian? Specialistul Kilostop Junior, Dr Mițea Gabriela, explică în articol despre această afecțiune și cum o putem gestiona cu o alimentație echilibrată.
În mod obișnuit, există pe parcursul zilei mai multe episoade de reflux gastroesofagian, dar acestea sunt scurte și nu produc complicații. Când aceste episoade de reflux au un efect local asupra esofagului, putem discuta despre boala de reflux gastroesofagian.

Semnele bolii de reflux gastroesofagian sunt la sugar: agitație, ce nu poate fi liniștită cu nimic, refuzul alimentației și odată cu el creșterea în greutate nesatisfăcătoare, vărsături frecvente în cantitate mare și poziții de hiperextensie a capului.
La copilul mai mare și adolescent semnele sunt senzația de arsură în capul pieptului, vărsături cu sânge, durere la înghițire și dureri la nivelul etajului superior al abdomenului.
Există și semne ce nu țin de tractul digestiv, care ar putea să fie o indicație de boala de reflux gastroesofagian cum ar fi: tuse seacă, respirația șuierătoare, pneumonii de aspirație, iar la copilul mai mare, eroziuni dentare.
Diagnosticul se stabilește cu ajutorul unor investigații specifice, standardul de aur fiind PH metria cu impedanță, care evidențiază numărul de episoade de reflux, cantitate de lichid regurgitat și pH ul acestuia. La copiii mai mari și la adolescenți se poate efectua endoscopia digestivă superioară, care evidențiază semnele indirecte lăsate de refularea alimentelor la nivelul esofagului.
Tratamentul, mai ales la copilul mai mare și la adolescent, începe cu schimbări ale stilului de viață, iar dacă după 4-6 săptămâni de modificări ale stilului de viață, simptomatologia nu se modifică, se trece la terapie medicamentoasă.

Reflux gastroesofagian

Reflux gastroesofagian

Iată ce trebuie să faci pentru a ameliora simptomele de boală de reflux gastroesofagian.

  • Dacă copilul tău este supraponderal, scăderea în greutate cu o dietă echilibrată și un program de mese bine structurat, poate ameliora considerabil simptomele.
  • Evită pentru copilul tău masele mari cantitativ, este de preferat să aibă 3 mese principale și 2 gustări.
  • Cina trebuie mâncată cu 3 ore anterior somnului, iar după mese să stea un minim de 30 de minute într-o poziție verticală și să evite activitatea fizică intensă.
  • Evită din alimentația copilului tău alimentele picante, cafeaua, prăjelile și produsele foarte grase.

Urmărește și următoarele rețete pentru alte idei de mese delicioase! Și intră pe site-ul nostru: www.kilostopjunior.ro pentru articole noi și interesante care te ajută să crești un copil suplu și sănătos!

Împreună creștem o generație suplă și sănătoasă!

 

Distribuie acest articol:
Dr. Gabriela Mitea

Dr. Gabriela Mitea

Medic Pediatru expert în Nutriție pentru copii și adolescenți

luna aceasta pacienții Kilostop Junior au slăbit 166 kg

Donăm 2 lei pentru fiecare kilogram slăbit

agsdix-fas fa-money-check-alt

până acum am donat 332 lei

Abonează-te la newsletter și descoperă cele mai importante noutăți despre sănătate și nutriție!

Articole Similare