Sumar
Acadele fără Zahăr sau cum să faci un copil fericit oferindu-i un desert sănătos
Dulciurile au fost mereu preferatele copiilor și știm cât este de dificil să le rezităm celor mici atunci când poftesc la ele. Însă dacă deserturile sunt făcute de noi, părinții și folosim ingrediente sănătoase, pe lângă faptul că nu îngrașă, nici nu trebuie să ne mai îngrijoram cu privire la cantitatea de zahăr sau coloranți pe care dulciurile din comerț le conțin.
Noi vă propunem variante de desert pe care garantăm că micuții le vor îndrăgi.
Puteți încerca să le preparați împreună cu cei mici, astfel se vor simți mândri de faptul că au participat la aceasta activitate și le vor consuma cu și mai mare plăcere.
Iată de ce aveți nevoie pentru a prepara gustoasele acadele fără zahăr.
Pentru prima rețetă avem nevoie de:
2 banane medii coapte = 300 grame
100 grame ciocolată neagră
Fulgi cocos, nucă măcinată, fructe deschidratate exotice
Bete de înghețată
Cum prepari Acadele fără zahăr?
Vom tăia banana în 1/3, înfigem bețele de înghețată
Bananele sunt preferate de mulți copii pentru că sunt dulci și ușor făinoase, gustul care ne place de mici și niciun copil nu va refuza ciocolata, așa că vor fi foarte bucuroși când vor auzi de acest desert!
Banana coaptă e deajuns de dulce și nu e nevoie de zahăr, toți vor adora combinația de ciocolată cu banană.
După ce le-am tăiat le dăm la congelator 10-15 minute să se întărească, pe o tavă cu hârtie de copt.
Între timp topim cioloata la bain marie – adică într o cratiță punem ½ apă, lăsăm la foc mediu până aproape fierbe și punem un bol în care turnăm ciocolata și amestecăm continuu pentru a nu o arde.
Folosim ciocolată neagră, preferabil bio ca să nu existe aditivi în ciocolată, pentru că are mai puțin zahăr și mai mulți antioxidanți, însă la calorii e la fel pentru că are mai mult unt de cacao.
Dacă nu știați ciocolata era folosită că monedă de schimb la azteci și apreciată pentru propietățile ei energizante și antioxidante! Chiar și ciocolata neagră are zahăr și un pic de lapte dar are mai multă cacao și deci e mai sănătoasă!
După ce ciocolata s-a topit, o lasăm 2-3 minute să se răcească.
Între timp scoatem bananele, le vom da prin ciocolată și prin topping urile alese
-fulgi de cocos
-alune de pădure
-fructe deshidratate – pentru cei ce au nevoie de un gust și mai dulceag.
Alegeți fructele deshidratate vs confiate pentru că nu au zahăr adăugat deci sunt mai sănătoase și nu vor contribui la creșterea cantității de zaharuri adăugate din dieta copilului.
Le mai băgăm pentru 5 minute la congelator pentru a se întări mai bine.
A doua rețetă pentru acadele fără zahăr
- Pentru rețeta numărul 2 avem nevoie de:
- 100 grame biscuiți integrali
- 100 grame ricotta sau cremă de brânză
- 100 grame ciocoată
- Fulgi de cocos
Folosim biscuiți integrali pentru că au mai multe fibre iar aceștia au jumătate din zahăr și mai multe făinuri integrale, fiind mai sănătoși. Puteți folosi și un chec de casă mai uscat sau banana bread.
Vom măcina biscuiții, la robot, până devin ca o făină, îi amestecam cu ricotta.
Punem vanilie și vom forma bile cu mâinile umede ca să nu se lipească.
Folosim ricotta pentru că e pufoasă, aerată și nu are multe grăsimi saturate- grăsimile rele care se depun pe vase și formează placa de aterom chiar de la vârste foarte mici.
După ce terminăm, le dăm 15-20 minute la congelator ca să se întărească.
Între timp topim ciocolata la bain marie c pentru celelalte acadele.
Scoatem acadelele, le dăm prin ciocolată și prin fulgii de cocos după care le mai punem la congelator.
Daca nu știai, fulgii de nucă de cocos sunt o sursă bogată de proteine. În plus, ele conțin fier, cupru, magneziu, acid folic, potasiu și vitamine B. Mai mult, trigliceridele cu lanț mediu, care se găsesc în mod natural în nuca de cocos, accelerează rata metabolică și influențează în mod pozitiv funcționalitatea sistemului cardiovascular.
Pentru acadelele din banana – 1 acadea are 150 calorii și 19 grame zaharuri dar mai mult de jumătate naturale, se potrivesc ca o gustare atât pentru 1 copil cât și pentru 1 adolescent. Deoarece la gustare 100-150 calorii e valoarea energetică potrivită. Din banane mai poți prepara și rețeta noastră de banana bread care este super delicioasă!
Pentru acadelele de biscuit 1 acadea are 120 calorii și 6 grame zaharuri adăugate.
E foarte importantă cantitatea de zahăr sau zaharuri adăugate, indicațiile fiind de doar 19 grame până la 6 ani, 24 grame până la 11 ani și până la 30 grame peste 11 ani, tocmai pentru că zahărul în exces blochează creșterea, crește riscul de obezitate sau diabet!
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YOUTUBE, pentru mai multe rețete și informații utile despre o alimentație echilibrată la copii și adolescenți: https://bit.ly/KiloStopJr
Autor: Dr. Amalia Arhire