Sumar
Peștele este o sursă excelentă de proteine, acizi grași omega-3, vitamine și minerale esențiale pentru dezvoltarea copiilor.
Totuși, nu orice pește este recomandat pentru cei mici, din cauza riscului de mercur sau oasele mici care pot fi periculoase.
Nu doar tipul de peste este important ci și zona de unde acesta a fost capturat sau crescut. Pentru copii, evită peștii mari din zone cu risc (ex: ton roșu din FAO 71). Alege pește de acvacultură controlată din UE (de exemplu: doradă, somon norvegian), dacă eticheta specifică proveniența.
Caută etichete cu: „capturat sustenabil”, „acvacultură ecologică” sau „MSC” (Marine Stewardship)
Peștii recomandați pentru copii sunt cei cu conținut scăzut de mercur, oase puține sau ușor de îndepărtat, și sunt bogați în nutrienți precum somonul (de preferat somon sălbatic sau bio), păstrăvul, codul, macroul (de Atlantic, nu de ocean), heringul (evita variantele afumate sau marinate pentru copii), sardinele, dorada (atenție la oase)
De evitat la copii din cauza conținutului ridicat de mercur sunt tonul roșu (Bluefin, Bigeye), rechin, peștele spadă (swordfish), king mackerel (macrou regal), stiucă (în cantități mari, mai ales la copii sub 3 ani)
Când cumperi pește, este foarte util să te uiți la regiunea FAO de pe etichetă. FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU) împarte oceanele lumii în regiuni numerotate, în funcție de unde a fost pescuit peștele.
Pentru copii, este important să alegi pește din regiuni curate, cu risc scăzut de contaminare cu mercur, metale grele sau poluanți.
Acestea sunt: FAO 27, FAO 37, FAO 34, FAO 21, FAO 61/67. Regiuni FAO cu risc mai ridicat (evită pentru copii sau consum rar) pe care să le evităm sunt : FAO 41, FAO 71 / 77, FAO 51 / 57, FAO 87
Ca să te asiguri că peștele cumpărat este proaspăt, există câteva semne clare la care să fii atent – fie că îl cumperi întreg, file sau congelat.
Acesta trebuie să aibă culoare naturală, uniformă, fără pete gri sau galbene, carne fermă, nu apoasă, misor ușor de mare, solzi strălucitori, ochi clari, ușor bombați, branhii roz sau roșii, ambalaj etanș, fără exces de lichid sau gheață topită
Peștele poate fi oferit copiilor încă de la 6 luni . Recomand inițial fileurile, fără oase gătite simplu la cuptor sau la abur.
În concluzie peștele este un aliment foarte hrănitor și dacă îl alegem cu responsabilitate ar fi ideal să se regăsească în dietă unui copil de 2 ori pe săptămâna.
Dacă și copilul tău are problemele de mai sus și are nevoie de ajutor specializat, apelează la specialiștii de la Kilostop Junior și programează o consultație dând click AICI: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/
Împreună creștem o generație sănătoasă!