Dr. Mălina Chiriac – Băuturile de vară: cât de periculoase sunt pentru greutatea copiilor?

July 02, 2022
Băuturile de vară: cât de periculoase sunt pentru greutatea copiilor?
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/malina-chiriac/" target="_self">Dr. Malina Chiriac</a>

Dr. Malina Chiriac

Medic Rezident Endocrinologie "Consider că educația nutrițională a copiilor este extrem de importantă, pentru ei alimentația sănătoasă având potențialul de a deveni o obișnuință, un stil de viață pe care îl vor menține și ca adult. În plus, un copil ce se confruntă cu kilograme în plus trece prin multe greutăți, atât fizice cât și emoționale, și o mână de ajutor din partea medicului nutriționist este cea care îi poate reda veselia și energia."

Vara este anotimpul în care mulți copii aleg să își potolească setea cu o mulțime de varietăți de băuturi delicioase.

Ceea ce ne poate lua prin surprindere însă este faptul că aceste băuturi ascund o mulțime de calorii în formă lichidă, iar dacă sunt consumate frecvent, ele pot fi atât o cauză importantă de kilograme în plus cât și un factor de risc pentru sănătatea copiilor prin cantitatea crescută de zahăr pe care o conțin.

Pentru a detalia, putem lua exemplul unui copil care bea un pahar de suc de fructe dimineața, servește la gustare un frappe sau un milkshake și alătură prânzului o doză de băutură răcoritoare. El adaugă, fără a conștientiza, aproximativ 700 de kilocalorii și peste 100 g de zahăr dietei lui zilnice.

Așadar, haideți să vedem care sunt băuturile de vară ce constituie cel mai mare pericol pentru greutatea copiilor:

 1. Băuturile cumpărate de la lanțurile populare de cafenele sau fast-food-uri

Ciocolata caldă neagră sau albă, frappuccino, moccacino, latte-urile, toate sunt băuturi ce, în variantele mari, pot conține până la 500 de kilocalorii ascunse în ingredientele pe care le conțin, precum: zahăr, frișcă, lapte, diverse siropuri și arome artificiale.
Acest număr de calorii este similar cu cel al unui prânz în ciuda faptului că astfel de băuturi nu oferă nici nutrienți și nici sațietate. Ele conțin majoritar cantități mari de grăsimi și până la 70 g de zahăr per băutură, deci cu mai mult de 3 ori decât necesarul zilnic de zahăr recomandat unui adolescent (maxim 25 g pe zi). Din această cauză, consumul lor regulat crește riscul de diabet zaharat, boli de inimă, ficat gras și carii dentare.

Acest tip de cafea este folosit deseori ca o gustare între mese, alături de produse de patiserie, brioșe sau biscuiți, mâncăruri de asemenea lipsite de nutrienți, ce conțin încă un mare adaos de zahăr și sunt încărcate de grăsimi saturate. O gustare compusă din două astfel de elemente adaugă dietei unui adolescent aproximativ 1000 de kilocalorii nesănătoase și nesățioase, jumătate din necesarul lui zilnic ce ar trebui să fie împărțit în 3 mese principale și 2 gustări, și poate constitui motivul pentru care un copil se confruntă cu kilograme în plus.

2. Băuturile răcoritoare

În această categorie se află sucurile carbogazoase sau necarbogazoase și ceaiurile reci. De exemplu, o doză de Cola de 330 ml are 140 de kcal, 35 de grame de zahăr și 32 mg cafeină. Jumătate de litru de ceai rece are 95 de kcal, 22 g de zahăr și 17 mg cafeină. Sucuri similare dar cumpărate de la magazinele fast-food sunt chiar mai problematice deoarece sunt vândute în cantități mai mari.
Sucurile ‘de fructe’ cumpărate, ce conțin însă doar arome artificiale, au și ele aproximativ 90 de kilocalorii și aproximativ 20 g de zahăr într-un pahar de 300 ml. În cazul în care copilului îi este poftă de un astfel de suc, el poate fi înlocuit cu suc de fructe proaspăt stors. Totuși, fructele în forma lor naturală sunt alegerea indicată și cea cu adevărat sănătoasă deoarece sunt bogate în fibre (ce se pierd când folosim doar sucul lor) și potolesc și senzația de foame.
Frecvent sucurile însoțesc prânzul sau cina, adaosul lor din punct de vedere nutritiv fiind însă doar de a aduce, într-un singur pahar, întreaga cantitate de zahăr necesară zilnic unui copil, sau chiar mai mult.
Ele deseori sunt folosite atunci când copiilor le este sete, lucru care însă nu este indicat deoarece, prin conținutul lor de cafeină ce acționează ca un diuretic, aceste băuturi duc, de fapt, la deshidratare.
Și nu în ultimul rând, ele sunt un adaos de calorii goale, de care uneori nu ne dăm seama și, în funcție de cantitățile consumate, ele pot fi motivul pentru kilogramele în plus ale copiilor.

3. Milkshake-urile

Sucuri de fructe, milkshake

Sucuri de fructe, milkshake

Milkshake-urile cumpărate sau chiar și cele preparate în casă, similar cafelelor discutate mai sus, pot fi considerate mai degrabă un desert decât o băutură. Cele vândute de lanțurile de fast-food ating aproape 500 de calorii în variantele mari. Laptele din componența lor aduce un mic aport de calciu și de proteină, însă acești nutrienți sunt aproape nesemnificativi în comparație cu cantitatea crescută de grăsimi saturate și cu cele până la 70 de grame de zahăr per porție. Când copilul nostru dorește astfel de băuturi, putem încerca să le preparăm în casă eliminând înghețata și zahărul adăugat și folosind lapte semidegresat sau vegetal neîndulcit, multe fructe înghețate și, eventual, o linguriță de unt de arahide.

4. Băuturile energizante și cele destinate sportivilor

O doză de energizant de 355 de ml are 150 de calorii și conține 35 g de zahăr și 105 mg cafeină. Din cauza conținutului mare de zahăr și a efectului lor foarte stimulant, ele nu aduc niciun fel de beneficiu copiilor și nu sunt indicate acestora. În plus, consumul lor poate determina ritm cardiac crescut, tensiune arterială mare, greață, vărsături, amețeli și anxietate.
Cât despre băuturile destinate sportivilor, și ele aduc aproximativ 20 g de zahăr la jumătate de litru. Adaosul lor de vitamine și electroliți poate fi asigurat copilului printr-o dietă ce conține fructe și legume.

În final, sfaturi de urmărit sunt:

  • Setea este potolită cel mai bine de apă și nu de suc; e de ajutor dacă, în plimbări, copilul tău poartă cu el o sticlă de apă, pentru a nu fi tentat să cumpere sucuri din magazine;
  • În loc de suc de fructe, oferă-i copilului tău fructul întreg;
  • Dacă adolescentul tău bea cafea, oferă-i cafea simplă sau cu lapte semidegresat. Nu folosi diverse siropuri sau frișcă și nu uita că unui copil nu îi este indicată cafeaua sub vârstă de 14 ani, iar peste această vârstă, indicată este maxim o ceașcă de cafea slabă zilnic;
  • Servește mesele cu apă și nu cu suc;
  • Pentru a face apa mai plăcută copiilor, poți să o îmbogățești cu mentă, ghimbir, castravete, lămâie, lime și alte diverse fructe (căpșuni, fructe de pădure, ananas, pepene, portocale etc). De asemenea, poți folosi ceaiuri de plante răcite în care adaugi cuburi de gheață pentru a obține o băutură răcoritoare de vară.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre alimentația sănătoasă a copilului sau dorești să înveți rețete sănătoase și delicioase pentru copii, vizitează și canalul nostru de Youtube dând click pe acest link: https://www.youtube.com/channel/UCfSbR58dVQ8gGgzatRJRd7w. Iar dacă ai nevoie de un program de nutriție personalizat pentru copilul tău, programează o consultație dând click aici: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/
Și nu uita, slăbitul e o joaca!

Distribuie acest articol:
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/malina-chiriac/" target="_self">Dr. Malina Chiriac</a>

Dr. Malina Chiriac

Medic Rezident Endocrinologie "Consider că educația nutrițională a copiilor este extrem de importantă, pentru ei alimentația sănătoasă având potențialul de a deveni o obișnuință, un stil de viață pe care îl vor menține și ca adult. În plus, un copil ce se confruntă cu kilograme în plus trece prin multe greutăți, atât fizice cât și emoționale, și o mână de ajutor din partea medicului nutriționist este cea care îi poate reda veselia și energia."

Știai că?

Donăm 2 lei pentru fiecare kilogram slăbit de către juniori:

luna aceasta pacienții Kilostop Junior au slăbit 139.6 kg

agsdix-fas fa-money-check-alt

până acum am donat  28629.48 lei

Fii la curent cu ultimele noutăți din nutriție!

Articole Similare