Sumar
1. Rolul vitaminei C în organism
Când vine vorba de sănătatea fiecăruia, vitamina C este una dintre recomandările cele mai frecvente. Nivelul ei în organism este important pentru sănătate, deoarece corpul nostru nu o poate forma singur, ci este dependent de aportul din alimentație.
Vitamina C este un micronutrient esențial în creșterea imunității, încetinește procesul de îmbătrânire al pielii prin producerea colagenului, reglează tensiunea arterială, ajută la sinteza hormonilor și transmițătorilor de la nivelul conexiunilor nervoase și ajută la absorbția fierului din intestin.
Prin funcțiile ei importante la atâtea nivele în organism, cantitatea scăzută de vitamina C are consecințele ei, dând boala numită scorbut. Ea se manifestă prin răni la nivelul pielii care se vindecă greu, gingii inflamate, păr fragil, sistem imunitar slăbit și durere la nivelul articulațiilor.
2. Ce alimente conțin vitamina C?
Vitamina C este o vitamină solubilă în apă și o găsim în special în fructe și legume, așa că asigură-te că tu și familia ta aveți varietate în alimentație pentru a evita lipsa ei din organism.
Legume bogate în vitamina C
- Ardeiul gras roșu conține multă vitamina C și beta-caroten, extrem de util pentru sănătatea ochilor și a inimii, așa că ai grijă să îl introduci în meniul copiilor, în special la micul dejun pentru a asigura energie pentru întreaga zi;
- Broccoli care poate fi servit crud sau fiert și asigură pe lângă nutrienți, și o cantitate mare de fibre și au un conținut mic de calorii;
- Conopida asigură și ea cantitate mare de vitamina C, împreună cu vitamina K și acid folic;
- Varza de Bruxelles care conține pe lângă vitamina C, și vitamina A, mangan, potasiu;
- Roșiile atât de iubite de copii sunt pline de vitamina C, iar dacă sunt uscate, cantitatea este mai mare prin concentrare.
Fructe bogate în vitamina C.
- Citricele sunt printre cele mai bogate fructe în vitamina C, iar pe lângă conținutul redus de calorii, asigură și aport mare de fibre si îmbunătățesc funcția creierului;
- Strugurii sunt bogați în nutrienți precum vitamina C, reduc grăsimile din sânge și îmbunătățesc starea de spirit;
- Zmeura are un nivel redus de zahăr, aduce aport mare de vitamine și ajută la îmbunatățirea memoriei;
- Ananasul, pe lângă gustul delicios, sporește imunitatea și reduce simptomele supărătoare ale alergiilor;
- Căpșunile au un conținut mai mare de vitamina C decât citricele și aduc în dietă acid folic, potasiu și fibre.
3. Beneficiile vitaminei C din alimente
Prin introducerea legumelor și fructelor de diverse culori în meniul zilnic al familiei, vom evita apariția simptomelor supărătoare date de nivelul scăzut de vitamina C. Prin respectarea recomandărilor de a avea 2 porții de fructe și 3 de legume pe zi, asigurăm o cantitate suficientă de vitamina C și ne bucurăm de toate efectele pozitive asupra sănătății.
Țesuturile se vor regenera mai rapid, iar părul ,unghiile și pielea vor avea un aspect sănătos. În timpul sezonului rece, corpului îi este mult mai ușor să lupte cu răcelile daca și vitamina C este prezentă în alimentație. Copiilor le va fi mult mai ușor să se concentreze la activitățile școlare, performanțele cresc, iar starea de spirit se îmbunătățește. Vitamina C va asigura și un nivel normal de fier în organism, atât de util în oxigenarea celulelor și prevenția anemiei.
Dacă dorești să iți ajuți copilul să mănânce mai sănătos și ai nevoie de un ajutor specializat, apelează la experții Kilostop Junior și programează o consultație, dând click AICI: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/
4. Doza zilnică recomandată de vitamina C pentru organism
Cantitatea zilnică necesară de vitamina C variază în funcție de vârstă, greutate, existența unei boli și stilul de viață. Spre exemplu, cei care fumează sau cei care au un stil de viață agitat cu o profesie stresantă au nevoie de o cantitate mai mare de vitamina C fața de ceilalti.
- Doză zilnică de vitamina C din alimente pentru copii în funcție de vârstă
-0-6 luni-40 mg
-7-12 luni-50 mg
-1-3ani-15 mg
-4-8 ani-25 mg
-9-13 ani-45 mg
-14-18 ani-75 mg pentru băieți și 65 mg pentru fete
- Doza zilnică de vitamina C la femei și bărbați
Doza zilnică de vitamina C de care au nevoie femeile este de 75 mg, iar bărbații de 90 mg. Femeile însărcinate au nevoie de 85 mg pe zi, iar daca alăptează, necesarul crește la 120 mg. Fumătorii au nevoie de 35 mg în plus față de cei care nu fumează.
5. Cum suplimentăm în dietă aportul de vitamina C
Sunt anumite situații în care cantitatea de vitamina C nu este suficient obținută din alimentație și este indicată suplimentarea cu comprimate. Daca decizi să iei suplimente cu vitamina C pentru tine sau copilul tău, te sfătuiesc să te consulți inițial cu medicul de familie sau medicul pediatru care va decide dacă sunt necesare sau nu. În caz contrar, te poți confrunta cu efecte adverse ale supradozării, cum sunt durerile abdominale, balonarea și diareea.
Medicul pediatru le poate recomanda dacă copilul are un apetit capricios sau nu acceptă varietatea în meniu sau dacă are o viroză respiratorie pentru a trece mai ușor peste episod și ameliorarea simptomelor.
6. Tratarea bolilor cu vitamina C
Vitamina C poate fi utilă prin îmbunătățirea dispoziției, astfel prevenind apariția stărilor depresive. Este de ajutor și în cazul bolilor alergice manifestate la nivelul sistemului respirator, digestiv sau la nivelul pielii prin reducerea inflamației și a simptomelor supărătoare. Prin efectul antioxidant al vitaminei C, cercetătorii sunt de părere că previne inclusiv apariția bolilor cronice cum este cancerul.
În concluzie, vitamina C este un nutrient esențial pentru organismul nostru, de aceea trebuie să avem grija să includem în dieta noastră cât mai multe legume și fructe bogate în vitamina C pentru a asigura un nivel optim pentru sănătatea noastră și a întregii familii. Pentru a afla și ce alte alimente sunt indicate pentru imunitatea copiilor, puteți citi articolul medicului Kilostop Junior – Mălina Chiriac.â
Pentru sfaturi personalizate și o dietă exact pe placul copilului tău, programează-l la o consultație!
Slăbitul e o joacă!