Erytritolul din alimentație este asociat cu creșterea riscului de atac vascular cerebral?
În luna februarie 2023 cunoscuta revistă de sțiintă “Nature Medicine” a publicat un studiu controversat în care a făcut referire la corelația dintre eritritol și cresterea riscului de evenimente cardiovasculare majore (MACE) , favorizând formarea cheagurilor de sânge.
De atunci mai mulți doctori cunoscuți la nivel mondial printre care dr Peter Attia au ridicat întrebări serioase despre acest studiu.

Erytritolul este periculos?
Care sunt ele:
- Există eritritol endogen ( secretat de corpul uman – în bolile cardiovasculare și diabet, în perioadele de stress oxidativ) care este diferit de cel exogen ( din alimentație) iar în studiu nu se specifică exact ce tip de eritritol a fost măsurat.
- Eritritolul din alimentație nu este metabolizat de corpul nostru, nu este fermentat în intestine și este excretat în urină nemodificat, aproximativ 90%.
- Aproximativ trei sferturi dintre participanții la studiile clinice menționate în articolul de mai sus aveau boală coronariană, hipertensiune arterială și aproximativ o cincime aveau diabet- adică deja un risc crescut de evenimente cardiovasculare majore (MACE).
- Studiul face referire la nivelul circulant de eritritol , însă autorii nu au măsurat dacă nivelul din sânge este corelat cu un aport alimentar de eritritol, deci este limitat în a trage o concluzie validă.
- Întrebarea cea mai interesantă aici este originea eritritolului din plasmă, deoarece aceasta ar putea explica câteva dintre rezultate: eritritolul nu este utilizat numai în alimente dar și în alte produse cum ar fi pasta de dinți sau medicamente. În special medicamentele ar putea afecta rezultatele observate deoarece concentrațiile plasmatice mai ridicate pot indica că participanții primesc diferite tratamente medicamentoase.
Concluzie: este un studiu limitat ca metodă, neclar, care poate să inducă în eroare publicul larg. FDA și alte organizații de specialitate au recunoscut eritritolul ca fiind sigur, inclusiv la copii, iar studii extensive puternice au întărit acest lucru.
Bibliografie:
- Metabolic effects of the natural sweeteners xylitol and erythritol: A comprehensive review, Bettina K Wölnerhanssen 1 2, Anne Christin Meyer-Gerspach 1, Christoph Beglinger 1, Md Shahidul Islam, Crit Rev Food Sci Nut, 2020 1080/10408398.2019.1623757
- The artificial sweetener erythritol and cardiovascular event risk, Marco Witkowski et all, Nature Medicine, https://www.nature.com/articles/s41591-023-02223-9
- Serum glucose and insulin levels and erythritol balance after oral administration of erythritol in healthy subjects, K Noda et all, Eur J Clin Nutr
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8039489/
- More hype than substance: erythritol and cardiovascular risk, Peter Attia
https://peterattiamd.com/more-hype-than-substance-erythritol-and-cardiovascular-risk/?utm_source=weekly-newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=230305-NL-ErythritolandMace&utm_content=230305-NL-ErythritolandMace-email-nonsubs&mc_cid=28ee3a5409&mc_eid=71f241a4fd