Dr. Elena Tambrea – De ce se îngrașă copiii de Paște

April 10, 2023
De ce se ingrasa copiii de Paste
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/elena-tambrea/" target="_self">Dr. Elena Țambrea</a>

Dr. Elena Țambrea

Specializare: Medicina de familie “Una dintre valorile mele identitare este Sănătatea și îmi place bunul gust al vieții! Misiunea mea personală este să ajut oamenii cu probleme alimentare să își găsească acel echilibrul nutrițional propriu care să rămână cu ei pentru totdeauna! Cred cu tărie în educație și cu precădere, în educația nutrițională a copiilor!”

Sărbătorile de Paște sunt o ocazie de a ne reuni și a petrece mai mult timp alături de copiii noștri.

Atenție însă! Deși este o sărbătoare de primavara în care se consumă multe verdețuri proaspete, pericolele culinare pot sa ne coste kilograme în plus.

 În cazul copiilor cele mai des intalnite cauze de ingrasare în perioada de Paste sunt legate de:

Sumar

1. Vânătoare de ouă de ciocolată

Cunoscută ca și tradiție americană, vânătoarea de ouă din ziua de Paște s-a transformat într-un prilej de a mai adăuga zahăr în dieta copiilor noștri. La baza acest obicei dealtfel foarte frumos, presupune sa se “vaneze” oua de gaina fierte si vopsite.

Soluție:

 • păstrează obiceiul autentic, cu ouă vopsite și oferă recompense care nu au legatura cu mancarea: jocuri, cărți, echipament sportiv, hainute, experiențe.

 

2. Vacanță la bunici

Vacanța de Paște la bunici este un prilej pentru aceștia de a-și confirma afecțiunea pentru nepoți prin…mâncare gustoasă. Din păcate, majoritatea bunicilor au tendința de a-și supraalimenta nepoții. Acest tip de comportament alimentar se accentuează de sărbători când bunicii vin în întâmpinare cu bucatele copilăriei și riscă să transforme Paștele în Crăciun.

Soluția este tot la părinți care au datoria de a comunica ferm și clar bunicilor un plan rezonabil pentru masa de Paste dar și pentru celelalte zile de vacanță petrecute la bunici.

Iată cateva soluții:

 • Ar fi ideal sa lasi bunicilor liste de alimente sau preparate sănătoase și potrivite pentru fiecare masă în parte: mic dejun, prânz, cină, gustari. (La finalul articolului vei găsi și sugestii pentru zilele de Paște).
 • Inspiră-te din ceea ce gătesc deja bunicele și ajustează preparatele prin scăderea cantității de ulei din retete, alegerea unor variante mai slabe de carne, schimbarea retetelor prăjite cu cele coapte și adăugarea de mai multe legume în preparate sau că salate adaugate la felurile principale.
 • Asigură-te că bunica va avea acces la ingredientele potrivite și fa-i o lista de cumparaturi sau fă chiar tu cumparaturile necesare.
 • Atrage-i atenția bunicilor asupra sănătății nepotilor lor și spune-le cât e de important ca aceștia sa nu se ingrase în vacanță.
 • Cadreaza ca se vor mânca maxim 3 mese principale cu 2 gustari până în ora 20.00.

 

3. Lipsa de somn și de mișcare

De ce se ingrasa copiii de Paste

De ce se ingrasa copiii de Paste

Din păcate mentalitatea generala asupra somnului in perioada de vacanta este ca dacă suntem în vacanță putem să lăsăm copiii sa se priveze de odihna.

Lipsa somnului scade acțiunea hormonului de creștere, deci poate să încetinească procesul de creștere în înălțime și favorizează creșterea țesutului de grăsime. Acesta secretă hormoni estrogeni care vor contribui la apariția poftelor alimentare și odată în plus, la scaderea ritmului de creștere pe înălțime. De asemenea lipsa somnului de noapte de până în ora 24 dereglează mecanismele de foame și sațietate.

Soluții:

 • Concentreaza-te în continuare pe programul de somn al copilului tău și pe păstrarea lui în limite rezonabile. Copiii au nevoie de 8 pana la 10 ore de somn în 24 de ore, cu minim 2-3 ore dormite până în ora 24.00
 • Explica-i și copilului tău importanța somnului. Toți copiii își doresc sa creasca înalți și să poată purta hainute frumoase. Foloseste-te de asta pentru a-ti motiva copiii sa doarma corect.
 • Seteaza un exemplu de urmat și ai grijă ca și tu sa mergi la somn înainte de ora 24.00.

4. Sărbătoarea devine Crăciun

De prea multe ori Paștele se “contaminează” cu preparate specifice Crăciunului: sarmale, salata boeuf, friptura de porc, prajituri de casa, etc.

Temperaturile în creștere au impact și asupra metabolismului nostru în sensul în care procesul de termoreglare nu mai solicita organismul atat de mult. Drept consecință primăvara este nevoie să facem o trecere lină către alimente mai bogate în minerale, vitamine și apă și mai sărace în grăsimi și zahăr.

Sarbatoarea Pastelui este o ocazie minunată de a trece la alimentația de primăvara/vară, mai ușoară, bogată în vegetale și mai săracă în grăsimi.

Soluție:

 • Păstrează preparatele specifice Pastelui: drob, cozonac, friptura de miel, ciorbă de miel sau de ied, pește în combinatii cu salate bogate și colorate din variații de legume proaspete.

 

5.Lipsa de activități = plictiseală

Lipsa de activități sau de mișcare va aduce plictiseala în vacanța copilului tău. Consecința cea mai îngrijorătoare a plictiselii este ronțăitul; iar ronțăitul este unul dintre cele mai îngrășătoare obiceiuri ale copiilor care se confruntă cu obezitatea infantilă.

Soluție:

 • Asigură-i copilului tău un plan de activități inclusiv în timpul vacantei.
 • încurajează întâlnirile cu prietenii sau colegii care implica mișcare și conectare.
 • Ieși și tu afara cu copilul tău sau fă mișcare împreuna cu el.

La final iti las un mic ghid pentru masa de Paște care sa te ajute sa gestionezi preparatele tradiționale în așa fel încât toată familia sa se mentina în vacanța de Paște:

 • Cozonacul și pasca: foloseste-le la mic dejun alături de lapte sau iaurt ca să asiguri satiețatea pe termen lung.
 • Drobul: ideal de pui, foloseste-l ca mic dejun alături de o felie de pâine, în ou roșu și legume sau la cina alături de salata din verdeturi.
 • Friptura de miel/ied; poate sa fie mai slabă și decât carnea de pui. Foloseste-o la pranz alături de cartof copt si salata sau la cina servită doar cu salata.
 • Ciorba de miel este minunată pentru cina.
 • Gustarile: pentru gustarea de dimineață poți permite 25 g ciocolată iar pentru cea de pranz alege fructele.

Programeaza o consultatie AICI: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/

Pofta mare și un Paste linistit și fără kilograme în plus!

 

 

 

 

Distribuie acest articol:
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/elena-tambrea/" target="_self">Dr. Elena Țambrea</a>

Dr. Elena Țambrea

Specializare: Medicina de familie “Una dintre valorile mele identitare este Sănătatea și îmi place bunul gust al vieții! Misiunea mea personală este să ajut oamenii cu probleme alimentare să își găsească acel echilibrul nutrițional propriu care să rămână cu ei pentru totdeauna! Cred cu tărie în educație și cu precădere, în educația nutrițională a copiilor!”

Știai că?

Donăm 2 lei pentru fiecare kilogram slăbit de către juniori:

luna aceasta pacienții Kilostop Junior au slăbit 135 kg

agsdix-fas fa-money-check-alt

până acum am donat  26.514 lei

Fii la curent cu ultimele noutăți din nutriție!

Articole Similare

Care este varsta de aparitie a menstruatiei?

Care este varsta de aparitie a menstruatiei?

Care este varsta de aparitie a menstruatiei? Prima menstruație cunoscută și sub numele de menarhă este un eveniment important în viață oricărei adolescente, atât prin impactul psihologic, cât și prin modificările fizice.  Schimbările complexe ce se produc la nivel hormonal marcheză debutul pubertății  și reprezintă momentul începutului vieții de adult.

read more
Alergia la Proteina Laptelui de Vacă la Copii: Simptome, Diagnostic și Tratament

Alergia la Proteina Laptelui de Vacă la Copii: Simptome, Diagnostic și Tratament

Alergia la proteina laptelui de vacă (APLV) este cea mai frecventă alergie alimentară întâlnită la copii mici, deseori afectând dezvoltarea lor.
Această afecțiune se manifestă printr-o gamă largă de semne și simptome apărute în urma unui răspuns imunologic greșit față de proteinele laptelui de vacă. Practic, de fiecare dată când copilul consumă lapte, organismul lui crede că această proteină este dăunătoare și luptă împotriva ei.

read more