Cum Afectează Obezitatea Creierul Adolescenților

January 08, 2021
Cum afectează obezitatea creierul copiilor
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/elena-alexandru/" target="_self">Dr. Elena Panait</a>

Dr. Elena Panait

Specializare: Endocrinologie “Consider că informarea corectă este cel mai important pas în dobândirea unui stil de viață sănătos și consider o onoare oportunitatea de a lucra într-o clinică de nutriție pentru copii și de a forma obiceiuri sănătoase încă din copilărie. Îmi plac drumețiile în natură, iubesc pisicile și iubesc să învăț lucruri noi de la toți cei cu care interacționez”

Sumar

Cum Afectează Obezitatea Creierul Adolescenților.

Consumul în exces de alimente sărace în nutrienți, bogate în grăsimi saturate și zaharuri duce la obezitate atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor și adolescenților. Greutatea în exces are consecințe grave asupra tuturor organelor , inclusiv asupra creierului, ducând la afectarea bunei lui funcționări. Orice impact negativ în perioada de maturizare a creierului poate avea efecte posibil ireversibile pe termen lung.

De ce este creierul adolescenților expus la modificări?

Adolescența reprezintă o perioadă cheie în ceea ce privește maturizarea creierului. Porțiunea sa responsabilă de comportament, gândire logică și putere de decizie este cortexul prefrontal, iar acesta se dezvoltă cel mai târziu.  Alimentația și obezitatea sunt factori care pot influența dezvoltarea creierului, iar acest aspect a crescut interesul specialiștilor pentru a afla cum anume stilul de viață remodelează creierul.

Cum influențează mâncarea creierul?

Prin efectuarea unor  RMN -uri  la adolescenți cu obezitate, medicii din Asociația Radiologică a Americii de Nord au sesizat că anumite zone ale creierului responsabile de motivație, emoții, decizii și gândire au suferit modificări în funcționare și structură. Creierul adolescentului prezintă un ușor dezechilibru temporar între comportamentul tip recompensă și efectul inhibitor al creierului. În cazul adolescenților cu obezitate, aportul crescut de alimente nesănătoase, însă extrem de gustoase, activează zonele responsabile de plăcere asemănătoare consumatorilor de droguri sau alcool, iar mâncarea devine asemeni unui drog: adolescentul va avea tendința să consume din ce în ce  mai multă mâncare  pentru a activa plăcerea fără a beneficia de efectul inhibitor al creierului în dezvoltare.

Leptina este un hormon secretat de celulele adipoase care informează creierul că suntem sătui și ne oprește din mâncat, însă în cazul obezității, nivele de leptină sunt foarte mari, iar creierul capătă rezistență și nu reușește să identifice sațietatea. Leptina devine ineficientă și astfel consumul de alimente crește fără a avea controlul inhibitor al creierului.

 Un alt factor negativ dat de  kilogramele în plus este inflamația întreținută de țesutul gras, care supune organismul la stres și afectează și funcțiile creierului. Impactul va fi mult mai mare în adolescență, când creierul este în curs de dezvoltare, iar urmările pot fi ireversibile. Markerii inflamatori par să fie substratul care afectează memoria și atenția, dar și pentru bolile neurologice precum Parkinson sau Alzheimer.

Care sunt consecințele pe termen lung asupra creierului?

Cum afecteaza obezitatea creierul copiilor

Cum afectează obezitatea creierul copiilor

Adolescenții se confruntă cu diverse situații și schimbări la care trebuie sa facă față, iar plăcerea rapidă dată de mâncat este cea mai la îndemână, astfel apare comportamentul de recompensă prin mâncare, mâncatul emoțional și cel compulsiv, care sunt factori de risc pentru obezitate și consecințele  sale precum boli cardiovasculare, diabet zaharat și boli pulmonare. Puterea de a face față poftelor este scăzută, iar acest lucru duce și la riscul apariției altor dependențe (alcool, droguri).

Cum se pot evita modificările nefavorabile asupra creierului?

Dacă dorești să iți ajuți copilul să mănânce mai sănătos și ai nevoie de un ajutor specializat, apelează la experții Kilostop Junior și programează o consultație, dând click AICI: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/

Din fericire, prin modificările aduse stilului de viață, impactul negativ dat de obezitate asupra creierului adolescenților se poate diminua sau chiar dispare complet dacă se intervine cât mai devreme. Încurajați adolescenții  să fie cât mai activi, să facă mai multă mișcare zilnic, deoarece efortul fizic este corelat cu o mai bună funcționalitate a  creierului. Așa funcțiile congnitive precum gândirea, gestionarea emoțiilor, deciziile, atenția sunt îmbunătățite, iar performantele școlare cresc. Încurajarea consumului de alimente sănătoase, scăderea grăsimilor saturate și ale produselor procesate, creșterea aportului de fibre și acizi grași polinesaturați are efecte benefice asupra funcțiilor creierului. Durata somnului de minim 8 ore pe noapte și limitarea expunerii la ecrane au de asemenea un impact benefic asupra capacității de concentrare și atenție.

Cel mai important factor care îl poate ajuta să ia deciziile cele mai bune ești chiar tu, părintele lui. Implica-te în dezvoltarea lui, dă-i un exemplu pozitiv și comunicați, pentru că împreună veți lua cele mai bune decizii și vă veți ajuta reciproc să mențineți un stil de viață sănătos și să aveți o calitate a vieții mult mai bună!

Pentru mai multe rețete sănătoase și informații despre cum să ai un copil sănătos, accesați și canalul nostru de YouTube – Kilostop Junior.

Bibliografie:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32164832/
  • https://www.mdedge.com/endocrinology/article/213698/obesity/reward-decision-making-brain-regions-altered-teens-obesity?sso=true
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5444419/

 

Distribuie acest articol:
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/elena-alexandru/" target="_self">Dr. Elena Panait</a>

Dr. Elena Panait

Specializare: Endocrinologie “Consider că informarea corectă este cel mai important pas în dobândirea unui stil de viață sănătos și consider o onoare oportunitatea de a lucra într-o clinică de nutriție pentru copii și de a forma obiceiuri sănătoase încă din copilărie. Îmi plac drumețiile în natură, iubesc pisicile și iubesc să învăț lucruri noi de la toți cei cu care interacționez”

Știai că?

Donăm 2 lei pentru fiecare kilogram slăbit de către juniori:

luna aceasta pacienții Kilostop Junior au slăbit 135 kg

agsdix-fas fa-money-check-alt

până acum am donat  26.514 lei

Fii la curent cu ultimele noutăți din nutriție!

Articole Similare

Alergia la Proteina Laptelui de Vacă la Copii: Simptome, Diagnostic și Tratament

Alergia la Proteina Laptelui de Vacă la Copii: Simptome, Diagnostic și Tratament

Alergia la proteina laptelui de vacă (APLV) este cea mai frecventă alergie alimentară întâlnită la copii mici, deseori afectând dezvoltarea lor.
Această afecțiune se manifestă printr-o gamă largă de semne și simptome apărute în urma unui răspuns imunologic greșit față de proteinele laptelui de vacă. Practic, de fiecare dată când copilul consumă lapte, organismul lui crede că această proteină este dăunătoare și luptă împotriva ei.

read more