De Ce Sunt Importante Alimentele Bogate În Fier Pentru Copii și Bebeluși

aprilie 06, 2021
Alimente-bogate-in-fier-pentru-copii-si-bebelusi
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/gabriela-mitea/" target="_self">Dr. Gabriela Brînză</a>

Dr. Gabriela Brînză

Specializare: Pediatrie “În experiența mea ca pediatru, am observat că nutriția este importantă din toate punctele de vedere, atât structural cât și psihologic, aspecte ce sunt în egală măsură importante pentru ca un copil să crească sănătos și frumos. Acesta este motivul pentru care am ales să mă focusez, în continuare, în cariera mea, pe nutriție.”

Deficitul de fier și anemia prin deficit de fier

Organismul nostru are nevoie, zilnic, de cantități echilibrate de micro și macronutrienți pentru a funcționa la capacitate maximă. Macronutrienții (carbohidrații sau zaharurile, proteinele și lipidele sau grăsimile) sunt baza oricărui proces din organismul nostru, iar micronutrienții (vitaminele și mineralele) sunt sforile ce leagă cu succes toate procesele.

Printre cei mai importanți micronutrienți, se enumeră fierul. Acesta este un element cheie pentru sistemul imun, pentru creștere, este important în formarea celulelor sângelui și pentru o dezvoltare neurologică bună.  Din păcate, este micronutrientul care se găsește cel mai frecvent în cantitate insuficientă în organism. Aproximativ 14% din copiii până în 2 ani și până la 16 % dintre adolescente suferă de deficit de fier.

Cum apare deficitul de fier?

Deficitul de fier apare cel mai frecvent, la copii în două perioade: cea de sugar și în adolescență. În perioada de sugar lipsa de fier apare mai ales la copiii care sunt alăptați exclusiv, deoarece laptele matern conține o cantitate mica de fier, care nu atinge necesarul zilnic al unui sugar. La sugarii alimentați cu formulă de lapte, deficitul de fier este mai rar întâlnit deoarece formulele de lapte sunt fortificate cu fier și ale minerale și vitamine. La un sugar alăptat, cantitatea insuficientă de fier primită se prelungește și în perioada diversificării, deoarece, mai ales la început, ei nu primesc multe alimente bogate în fier.

Trebuie menționat că există anumite categorii de risc, la care deficitul de fier este mai frecvent și anume: copiii născuți prematur în primul an de viață și copiii cu probleme digestive cronice cum ar fi alergia la proteina laptelui de vacă, boala celiacă și diaree cronică .

În perioada adolescentei deficitul de fier este dat de debutul menstruației , prin pierderile survenite și este mai accentuat în primii 2 ani, din cauza ciclurilor menstruale abundente și neregulate. De asemenea, în perioada adolescenței, din cauza creșterii accelerate, necesarul de fier este mai mare și de cele mai multe ori, nu este acoperit doar din alimentație.

Dacă dorești să iți ajuți copilul să mănânce mai sănătos și ai nevoie de un ajutor specializat, apelează la experții Kilostop Junior și programează o consultație, dând click AICI: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/

Ce se întâmplă când fierul nu mai este suficient?

Deficit de fier

Deficit de fier

Așa cum am amintit mai sus, lipsa de fier poate afecta multe organe cheie. Printre cele mai afectate sunt celulele sângelui rezultând în apariția anemiei feriprive, adică cea prin deficit de fier. Deoarece fierul nu este în cantitate optima pentru a dezvolta eficient celulele sângelui, ele nu mai sunt suficiente pentru a transporta oxigenul de la și către alte organe. Printre cele mai frecvente semne de anemie sunt amețeala, palpitațiile ( bătăi accelerate ale inimii), lipsă de concentrare și dorința de a consuma produse cu gust metalic – cum ar fi pământ, var, pietre, cretă, etc.

O altă consecință  a lipsei de fier este afectarea sistemului imunitar prin scăderea puterii lui de a ne apăra. Fierul intră în componența unor enzime și proteine ce ajută în lupta contra bacteriilor și virusurilor cu care intrăm în contact.

Cât fier trebuie să primească un copil?

În perioada de sugar doza recomandată este de maxim 11 mg pe zi, scăzând apoi necesarul pe parcursul copilăriei, iar în perioada adolescenței, mai ales la fete, necesarul este de 15mg/zi.

Lista de alimente bogate în fier pentru copii și bebeluși

Pentru a primi necesarul de fier din alimentație trebuie să avem o dietă echilibrată care să conțină atât produse de origine animală, cât și legume și fructe.

Dintre produsele de origine animală cantitatea cea mai mare de fier o au: ficatul de vită, porc sau pui, rinichii de vită, carnea de vită, ouăle și fructele de mare, mai ales scoicile.

Vegetale îmbogățite cu fier pentru copii

Dintre vegetale fasole albă, soia, spanac, cartofii, cereale din ovăz. Pentru copiii cu deficit de fier este recomandat limitarea consumului de lapte de vacă sau vegetal, până la un maxim de 600 ml/zi.  Pentru o absorbție optimă, produsele bogate în fier nu trebuie consumate împreună cu lactate, mai ales împreună cu lapte.

Lista de fructe bogate în fier pentru copii

Strugurii, prunele, papaya, stafidele și caisele deshidratate au cantități importante de fier.

Ce este important de știut este faptul că fierul de origine animală este absorbit și folosit mai eficient decât este cel de origine vegetală. Pentru a ajuta la absorbția fierului este important să suplimentăm și aportul de vitamina C, fie exogen, luând suplimente alimentare, fie prin alimentație, iar cel mai bogat aliment în vitamina C este ardeiul roșu.

Un exemplu optim de masă echilibrată ce are și un aport bun de fier este : o porție de mâncare de spanac, împreună cu o porție de ficat de vită, făcut la grătar și ca desert, 2-3 prune proaspete.

Ai grijă ca zilnic cel mic să aibă în alimentație măcar 2 surse bogate în fier pentru a crește sănătos și echilibrat!

Urmărește și alte subiecte interesante despre cum să menții sănătatea copilului tău, urmărind videoclipurile medicilor Kilostop Junior, pe teme diverse, de pe canalul nostru de YouTube! Și intră pe site-ul nostru: www.kilostopjunior.ro pentru articole noi și interesante care te ajută să crești un copil suplu și sănătos!

Împreună creștem o generație suplă și sănătoasă!

Distribuie acest articol:
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/gabriela-mitea/" target="_self">Dr. Gabriela Brînză</a>

Dr. Gabriela Brînză

Specializare: Pediatrie “În experiența mea ca pediatru, am observat că nutriția este importantă din toate punctele de vedere, atât structural cât și psihologic, aspecte ce sunt în egală măsură importante pentru ca un copil să crească sănătos și frumos. Acesta este motivul pentru care am ales să mă focusez, în continuare, în cariera mea, pe nutriție.”

Știai că?

Donăm 2 lei pentru fiecare kilogram slăbit de către juniori:

luna aceasta pacienții Kilostop Junior au slăbit 147 kg

agsdix-fas fa-money-check-alt

până acum am donat 13.244 lei

Fii la curent cu ultimele noutăți din nutriție!

Articole Similare

Rețete sănătoase pentru copii – Musaca

Rețete sănătoase pentru copii – Musaca

În calendar este deja primăvară, dar vremea frumoasă se face așteptată. Așa că în amintirea unor zile însorite, vă propun o rețetă de musaca în stil grecesc într-o varianta echilibrată, mai ușoară și pe care cei mici o vor adora cu siguranță.

citește mai mult