Balonarea La Copii: Cauze, Semne, Simptome, Tratament

May 04, 2021
Copil balonat
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/alexandra-constantin/" target="_self">Dr. Alexandra Constantin</a>

Dr. Alexandra Constantin

Specializare: Pediatrie “Sunt un medic nutriționist și un medic pediatru care iubește ceea ce face în fiecare zi. Mă consider norocoasă deoarece am posibilitatea să lucrez cu copiii. Interacțiunea cu ei m-a transformat într-o persoană optimistă, răbdătoare și încrezătoare în forțele proprii. Mă relaxează înotul, plimbările în natură sau joaca cu animalele. Pentru o dezvoltare armonioasă a copilului, acesta trebuie învățat să aibă o alimentație sănătoasă și ajutat să își găsească sportul preferat.”

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care părinții vin cu copilul la un consult pediatric este apariția durerilor abdominale care, frecvent, sunt însoțite de senzația de balonare, de care copilul se plânge.

Sumar

Ce este balonarea la copii?

Senzația de balonare sau, în termeni medicali, distensia abdominală, poate fi percepută de către copii diferit. Un sugar, în perioada de colici, poate avea un disconfort exagerat fiind astfel mereu agitat, iar la copilul mai mare distensia abdominală este frecvent percepută ca o durere constantă sau în episoade, localizată frecvent în jurul buricului. De cele mai multe ori distensia abdominală apare în cadrul unor boli ușoare, care nu au nevoie de intervenția medicului, dar există și cazuri în care acestea pot apărea în cadrul unor boli amenințătoare de viață. Când este vorba despre o boală severă copilul prezintă stare generală modificată, letargie, durere abdominală intensă, care nu cedează la niciun medicament.

Cauzele balonării la copii

Printre cele mai severe cauze de distensie abdominală la copii se enumeră : – traumatismul abdominal: copiii sunt mai dispuși la a suferi traumatime prin natura lor de a explora și a căuta mereu locuri noi de joacă. De aceea ei se lovesc frecvent, iar dacă traumatismul este important poate apărea distensia abdominală și durere abdominală intensă. – invaginația intestinală sau malrotație intestinală: sunt modificări anatomice care apar în anumite momente la nivelul tractului digestiv. Invaginația se referă la intrarea anselor intestinale una în alta iar malrotația se referă la învârtirea în ax a intestinului sau stomacului. Distensia abdominală este însoțită de durere abdominală intensă, vărsaturi alimentare, bilioase sau fecaloide, în funcție de localizarea modificării anatomice și absența scaunului sau apariția de sânge în scaun. – hernia inghinală sau ombilicală strangulată: este o afecțiune care apare când o parte din intestine intră pe canalul inghinal sau la nivel ombilical și nu reușește să mai iasă din aceste canale. Semnele sunt vărsături, dureri abdominale, distensie abdominală și tumefacție la nivel inghinal sau ombilical. – colita pseudomembranoasă: este o formă severă de enterocolită dată de toxinele eliberate de Clostridium difficilae. Debutează cu scaune diareice cu sânge și în evoluție prezintă distensie abdominală importantă din cauza gazelor acumulate. Aceasta este o urgență medico-chirurgicală pentru că există riscul de perforație a colonului. De cele mai multe ori, însă, cauzele distensiei abdominale nu sunt amenințătoare de viață. Distensia abdominală este dată de acumularea de aer la nivelul tractului intestinal. În mod normal, în stomac și intestin există aer, dar nu este o cantitate așa de mare incât să fie sesizată. Când apare o creștere a cantității de aer din tractul digestiv, apare și senzația de balonare. Acumularea de aer apare prin două mecanisme: înghițirea de aer și producerea excesivă în intestin. 

Balonare

Balonare

Cea mai frecventă cauză de balonare la copii este constipația. Această tulburare de tranzit este frecvent întâlnită la copii, mai ales la vârsta de 2-3 ani când apare continența pentru materii fecale, adică trecerea de la pampers la oliță. Mulți copii refuză să accepte olița, motiv pentru care se abțin din a avea scaun, apărând astfel constipația. O altă cauză frecventă de constipație, mai ales la vârsta mai mare, este lipsa de fibre alimentare insolubile și aportul inadecvat de apă. Când materiile fecale se acumulează în colon, acestea sunt fermentate suplimentar și apare o producție excesivă de gaze la acest nivel. Dacă și copilul tău suferă de așa ceva este bine să începeți o educație a actului de defecație, adică este bine, cel puțin la început, să faceți un program de defecație. De exemplu, în fiecare dimineață după toaleta zilnică copilul este așezat pe oliță și este încurajat să aibă scaun. Nu renunțați după 2-3 minute. Perseverența și răbdarea sunt elementele cheie. De asemenea, copilul trebuie ajutat cu suplimentarea din alimentație a fibrelor. Un exemplu de masă plină de fibre este: cereale integrale cu iaurt natural și 3-4 prune uscate. Foarte important este să reținem că aceste fibre, fără lichidele suficiente nu iși fac treaba. Adică ai grijă că fiul sau fiica ta să consume un minim de 1,5-2 l de apă pe zi. Pentru mai multe informații vă invit să vedeți videoclipul colegei mele Catrinel Panait în care aflați totul despre fibrele alimentare.

Semne si simptome – balonare copii

Dacă dorești să iți ajuți copilul să mănânce mai sănătos și ai nevoie de un ajutor specializat, apelează la experții Kilostop Junior și programează o consultație, dând click AICI: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/

La copil, apariția de distensie abdominală prin acumulare de gaz, este frecvent cauzată de sindroame de malabsorbție. Acestea sunt afecțiuni ale tractului intestinal în care alimentele nu sunt procesate corect. Dintre sindroamele de malabsorbție la copil cel mai frecvent este intoleranța la lactoză. Aceasta apare când lactoza de la nivel intestinal este în cantitate mică. Semnele apar la ingestia în cantitate mare de lactate, mai ales lapte, frișcă și smântână. Tratamentul este limitarea aportului de lactate sau suplimentarea cu enzima lactază. Alt sindrom de malabsorbție întâlnit la copil este celiachia, sau intoleranța la gluten. Semnele celiachiei apar după introducerea în alimentația copilului a produselor cu gluten și acestea sunt: anemie, distensie abdominală, scaune diareice sau constipație și spor ponderal nesatisfăcător. Diagnosticul se stabilește în baza semnelor și simptomelor și a unor investigații specifice de sânge. Tratamentul este exclusiv alimentar prin scoaterea produselor ce conțin gluten: grâu, ovăz, orz, secară. Pentru a afla mai multe informații despre intoleranța la lactoză și Boala celiacă vă invit să urmăriți videoclipul colegei mele Mitea Gabriela de pe canalul nostru de pe Youtube.

Tratamente pentru balonarea la copii

Există afecțiuni ale pancreasului, cum este fibroză chistică, o boală genetică congenitală ce afectează pancreasul, plămânul și ficatul, în care cantitate de enzime ce ajută digestia este insuficientă. Apare astfel o digestie nesatisfăcătoare a alimentelor și producerea de gaze în exces. Primul lucru care trebuie făcut este să se depisteze cauza afecțiunii pancreatice și apoi aceasta trebuie tratată corect. Dacă afecțiunea pancreatică nu poate fi tratată, cum este cazul fibrozei chistice, se indică suplimentarea cu enzime digestive. O altă cauză a balonării este mâncarea excesiva de alimente din grupul FODMAPs (Fermantable Oligo-Di-Monosaccharides and polyols) . FODMAPs este un acronim care cuprinde un grup de zaharuri ce se găsesc în alimente și care stimulează fermentația la nivelul intestinului. În situația în care există intoleranță la FODMAPs, carbohidrații fermentabili sunt prost absorbiți și prin urmare vor fi fermentați de bacteriile din tractul intestinal, mai ales la nivelul colonului, cu producere de gaz în exces. Zaharurile din grupul FODMAPs sunt fructoza ( găsită în fructe și miere), lactoza (în lactate), fructanul sau inulina (ce se găsesc în boabe de grâu, ceapă, usturoi), galactanul (se găsește în fasole, linte, soia) și polioli (din îndulcitori ce conțin sorbitol, manitol, xiliol, maltitol, și din fructe precum avocado, caise, cireșe, nectarine, piersici, prune). La pacienții cu balonare fără alte cauze organice, aceste produse trebuie mâncate în cantități mici și obligatoriu nu trebuie combinate. Așa cum am amintit mai sus una dintre cauzele de balonare este înghițitul excesiv de aer. Mulți copii folosesc telefoane sau tablete în timp ce mănâncă. Acest obicei nu este unul sănătos deoarece ei nu sunt atenți la ce și cum mănâncă. Motiv pentru care, de multe ori ei ajung să inghită o cantitate mai mare de aer, care poate duce la senzația de balonare. De aceea, un bun obicei este să lăsăm mijloacele media deoparte când ne așezăm la masă, să mestecăm bine produsele și să fim atenți când mâncăm.

Când este indicat sa mergi la medic?

Dacă copilul dumneavoastră se confruntă cu senzația de balonare, însoțită sau nu de dureri abdominale este bine să vă puneți câteva întrebări:

  • Are stare bună? Dacă da, nu este o problemă acuta, amenințătoare de viață.
  • Ce mănâncă în fiecare zi? Mănâncă alimente bogate în fibre? Dacă le consumă în cantitate mare sau senzația de balonare apare când le consumă în cantitate mare?
  • Are scaun în fiecare zi? Dacă nu, este o problemă de alimentație sau are o fobie de defecație?
  • Există și alte semne care însoțesc senzația de balonare?

Pentru mai multe informații vă așteptăm la un consult în clinică.

Distribuie acest articol:
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/alexandra-constantin/" target="_self">Dr. Alexandra Constantin</a>

Dr. Alexandra Constantin

Specializare: Pediatrie “Sunt un medic nutriționist și un medic pediatru care iubește ceea ce face în fiecare zi. Mă consider norocoasă deoarece am posibilitatea să lucrez cu copiii. Interacțiunea cu ei m-a transformat într-o persoană optimistă, răbdătoare și încrezătoare în forțele proprii. Mă relaxează înotul, plimbările în natură sau joaca cu animalele. Pentru o dezvoltare armonioasă a copilului, acesta trebuie învățat să aibă o alimentație sănătoasă și ajutat să își găsească sportul preferat.”

Știai că?

Donăm 2 lei pentru fiecare kilogram slăbit de către juniori:

luna aceasta pacienții Kilostop Junior au slăbit 139.6 kg

agsdix-fas fa-money-check-alt

până acum am donat  28629.48 lei

Fii la curent cu ultimele noutăți din nutriție!

Articole Similare