Sumar
Ce este glicemia la copii?
Glicemia reprezintă valoarea zahărului (glucozei) în sânge. Aceasta e vitală corpului uman deoarece e principala sursă de energie pentru creier dar și pentru mușchi. Nivelul glucozei în sânge fluctuează, fiind mai mare după mese, deoarece pancreasul, organul care produce insulina, secretă acest hormon pentru a trimite glucoza fie în mușchi să fie folosită, fie în ficat unde e transformată în depozite. Pe lângă glucoza din alimente, ficatul face și el glucoză peste noapte, pentru a evita hipoglicemia, adică valoarea prea mică a glucozei în sânge, care e periculoasă pentru creier.
Care e valoarea normală a glicemiei în sânge, pentru copii?
Pentru copii, aceasta variază mult în funcție de vârstă. Nou născuții sănătoși au în primele zile de viață variații ale glicemiei între intervalul 45-150 mg/dl. La sfârșitul primei săptămâni de viață, corpul unui nou născut sănătos are toate mecanismele de apărare a corpului unui adult pentru reglarea glicemiei, astfel că valorile normale ale glicemiei vor fi exact ca pentru un adult.
Așa încât valoarea normală a glicemiei unui copil de peste 3 săptămâni, pe nemâncate, după minimum 8 ore de la ultima masă (a jeun) e între 70 și 99 mg/dl. O glicemie luată între mese, dar nu neapărat cu cele 8 ore de post normală are valoarea între 70 și 140 mg/dl, fiind mai mare imediat după masă și scăzând treptat la 2 ore după masă, prin acțiunea insulinei.
Cum se pregătește copilul pentru recoltarea glicemiei?
Deoarece cea mai sensibilă glicemiei e cea pe nemâncate, după un post de minimum 8 ore, e important că ultima masă din seara dinaintea recoltării să fie una ușoară, în care să se evite zaharurile rafinate- sucuri, dulciuri, produse de patiserie, sosuri sau alimente cu faină albă, să fie minimum 8 ore de pauză alimentară iar în dimineața recoltării să se consume doar apă.
E chiar indicat ca să se consume un pahar cu apă pentru a umple vasele de sânge. De asemenea e bine să încercăm să fim cât mai relaxați pentru a-l face și pe copil mai relaxat, deoarece stresul accentuat crește glicemia.
Care sunt simptomele glicemiei mari la copii?
O glicemie mare, sau o hiperglicemie, înseamnă o glicemie cu o valoare de peste 99 mg/dl, însă diagnosticul de diabet zaharat se pune cu două glicemii a jeun din sângele venos, de peste 126mg/dl sau o glicemie de peste 200 mg/dl cu semne și simptome de hiperglicemie. Acestea sunt: o sete crescută, urinat frecvent și mai mult cantitativ, senzație de gură uscată și de ochi uscați, piele mai uscată și deshidratată. Pe lângă acestea, dacă valorile glicemiei sunt mari de mult timp apare scădere în greutate, oprirea creșterii dar și infecții frecvente. Pentru diabetul zaharat tip 1, în care valorile glicemiei cresc repede și brusc, apare sete și urinat frecvent dar apoi deshidratare severă, respirație sacadată, miros de cetone – ca de mere verzi și chiar confuzie, pierderea cunoștinței până la comă, mult temuta comă diabetică.
De ce e dăunătoare glicemia mare pentru copii?
O glicemie crescută în mod constant, chiar de până în 126 înseamnă depunerea ei în vasele mici ale sângelui de la nivelul ochilor, a inimii, a creierului, a picioarelor și a rinichilor, dar și o creștere a grăsimilor din sânge și o depunere accentuată a acestora la nivelul acestor vase. Acest lucru e dăunător deoarece în timp, poate apare afectarea acestor organe, iar după câțiva ani, să apară orbire, insuficiență renală, pierderea simțului la nivelul picioarelor, vindecarea mai grea a rănilor, dar și blocarea vaselor mari cu infarct, accident vascular cerebral sau amputația picioarelor.
Care sunt simptome glicemiei mici la copii?
În copilăria mică, mai ales la copiii cu greutate mică sau la limita de jos a normalului, se întâlnesc frecvent valori mici ale glicemiei, de sub 70, chiar 60 mg/dl, mai ales la copiii sub 6 ani, în condițiile unui post alimentar de mai mult de 6-8 ore. Acest lucru e explicat prin faptul că aceștia utilizează mai multă glucoză pe kilogram corp, deoarece au o creștere accelerată.
Simptomele și semnele unei hipoglicemii sunt iritabilitate crescută, nervozitate, senzație de foame, de gol în stomac, tremurături și chiar senzație de slăbiciune. Acestea sunt semnele pe care le dă corpul uman și mai ales creierul, că nivelul de zahăr din sânge scade și e nevoie să mâncăm. Dacă acestea nu sunt accentuate e normal ca cel mic să mănânce o masă obișnuită, dar dacă ele cresc ca intensitate, atunci cea mai bună soluție e un fruct sau 100 ml suc de fructe, deoarece conține zaharuri mai rapid de absorbit.
E important de subliniat faptul că există frecvent și hipoglicemii de după masă, mai ales în cadrul meselor bogate în alimente cu multe zaharuri rafinate și grăsimi- cum ar fi dulciurile, sucurile, fastfood-ul, care apar mai ales în cazul copiilor supraponderali sau obezi deoarece corpul lor produce mai multă insulină decât e cazul. Soluția în cazul acestora e evitarea acestor alimente și scăderea în greutate deoarece un nivel prea mare a insulinei predispune copilul la diabet sau la sindrom al ovarelor polichistice, în cazul fetelor.
Dacă dorești să iți ajuți copilul să mănânce mai sănătos și ai nevoie de un ajutor specializat, apelează la experții Kilostop Junior și programează o consultație, dând click AICI: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/
Sfaturi pentru o glicemie normală la copii
Cele mai importante sfaturi pentru o glicemie normală la copii sunt: în primul rând o alimentație sănătoasă cu 3 mese principale și 2 gustări și menținerea unei greutăți normale pentru vârstă și sex . Pe lângă acestea, evitarea sucurilor, fie că sunt ele carbogazoase, sau chiar naturale, deoarece sunt mult mai concentrate în zaharuri rapide, evitarea zahărului adăugat în exces, dar și evitarea făinei albe sau a produselor de tip fastfood sunt esențiale. Cantitatea de zaharuri adăugate, fie că se numesc zahăr, miere, sirop de arțar, sirop de agave sau nectar de cocos, e recomandată a fi de până în 15 g pentru copiii de 4 -16 ani și 20-25 g după 16 ani. Un alt lucru extrem de dăunător atât pentru greutate dar și pentru glicemie e ronțăitul, astfel că un program de mese e esențial. La fel de importante sunt și mișcarea, cu un minimum de 30 de minute de mișcare pe zi și un somn odihnitor, de mimimum 8 ore pe noapte, la maximum ora 23.
O dietă echilibrată, cu un număr definit de glucide (alimente care cresc glicemia), cu aproximativ 50% din necesarul zilnic de calorii, însă cu evitarea glucidelor rafinate, e cea indicată atât în hiperglicemii, cât și în diabet zaharat.
Tratamentul pentru restabilirea glicemiei normale la copii
Dacă deja e vorba de boală- diabetul zaharat, sau de prediabet, iar dieta de diabet, împărțită echilibrat în mese principale și gustări nu mai e de ajuns, se intervine cu tratament medicamentos. Pentru diabetul tip 1, unde pancreasul ajunge să nu mai secrete deloc insulină, se intervine direct cu insulina în 4 injecții zilnice sau în administrare prin pompa de insulină. În diabetul zaharat tip 2, se intervine cu Metformin, un medicament care face că muschiii să reacționeze mai bine la insulină. Dacă acest tratament, scăderea în greutate și dieta nu pot controla valorile glicemice, se indică tot insulina.
În cazul obezității extreme, complicate cu diabet zaharat tip 2 se indică inclusiv chirurgia bariatrică, însă cu o monitorizare atentă ulterioară făcută de către medicul nutriționist și de diabet.
În concluzie glicemia ne arată reacția corpului nostru la glucoza primită din exterior, iar în cazul unui copil sănătos și cu o greutate normală aceasta nu variază mai mult de limitele normalului. În momentul când ea e ușor crescută, sau inițial chiar la limita de jos a normalului, la copii cu probleme de greutate, înseamnă un efort din partea corpului, dar mai ales a pancreasului pentru a păstra acest echilibru vital. Kilogramele în plus, mai ales de la nivelul burții sunt un factor de risc pentru apariția diabetului și a bolilor grave de inimă, prin mecanismele descrise mai sus și deci controlul greutății și un stil de viață sănătos sunt primul pas de făcut pentru controlul glicemiei.
Puteți urmări și videoclipul de pe canalul nostru de Youtube, al colegei noastre, pentru afla cum poate evita hipoglicemia copilul cu diabet de tip 1 sau ce și cum să mănânce copilul tău cu diabet, pentru glicemii bune.
Împreună creștem o generație supla și sănătoasă!