Dr. Elena Panait – Vergeturi La Copii: Cauze, Simptome, Tratament, Prevenție

May 25, 2021
Vergeturi
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/elena-alexandru/" target="_self">Dr. Elena Panait</a>

Dr. Elena Panait

Specializare: Endocrinologie “Consider că informarea corectă este cel mai important pas în dobândirea unui stil de viață sănătos și consider o onoare oportunitatea de a lucra într-o clinică de nutriție pentru copii și de a forma obiceiuri sănătoase încă din copilărie. Îmi plac drumețiile în natură, iubesc pisicile și iubesc să învăț lucruri noi de la toți cei cu care interacționez”

Sumar

1. Ce sunt și când apar vergeturile la copii?

Vergeturile sunt un tip de cicatrice sub formă de striuri roșii sau albe care apar în momentul în care pielea se întinde sau se micșorează într-un timp scurt. Pielea este puternica și are proprietăți elastice, însă poate fi afectată de întinderea prea rapidă. Vergeturile pot apărea la orice categorie de vârstă, inclusiv la copii, așa că este important să știi care sunt cauzele apariției lor și când este momentul să te îngrijorezi pentru o presupusă afecțiune medicală.

Nu poți să citești? Ascultă acest articol

 

În perioada copilăriei și adolescenței, cei mici trec prin transformări atât prin creșterea în greutate, cât și prin creșterea în înălțime, iar aceste lucruri duc la întinderea pielii și apariția vergeturilor. Nu te îngrijora însă, fenomenul este normal, iar la maturitate, pielea va deveni netedă și vergeturile vor dispărea. Atunci când copiii iau în greutate multe kilograme într-un timp scurt, pielea devine tensionată și predispusă la apariția striurilor, iar cum obezitatea la copii a devenit din ce în ce mai frecventă în zilele noastre, și vergeturile devin mai frecvente la copii și adolescenți.

2. Cauzele și simptomele vergeturilor de creștere la copii în funcție de vârstă

Unul dintre primele semne ale vergeturilor este modificarea aspectului pielii: apar dungi de 1-10 mm lățime și lungime variabilă care inițial au culoare roșiatică, iar în timp devin albe și ușor adâncite prin vindecare. Ele nu dor, însă pot asocia mâncărimi și iritații în funcție de zona în care apar.

Cauzele vergeturilor la copii sunt diverse și pot avea la bază fenomene normale în funcție de etapa de vârstă, dar și motive medicale:

  • Creștere în înălțime;
  • Creșterea rapidă în greutate;
  • Consum scăzut de lichide;
  • Consum scăzut de alimente bogate în vitamine și minerale;
  • Predispoziție genetică;
  • Boli endocrine;
  • Tratamente care conțin corticosteroizi (inclusiv creme).

2.1 Vergeturile la copii de 10-12 ani

ergeturi-la-Copii-si-Adolescenti

Vergeturi-la-Copii-și-Adolescenți

La vârsta de aproximativ 10 ani, are loc un salt statural, așa că cel mic câștigă aproximativ 6 cm/an în înălțime. Piele se întinde forțat, așa că fibrele de colagen din structură au de suferit și necesită timp pentru refacere. Din acest motiv, pot apărea striuri albe pe piele care se vor estompa în timp. Ai grija ca cel mic să aibă un stil de viață sănătos care să includă mișcare minim 1 oră pe zi, alimente sănătoase și să bea suficientă apă pentru a evita creșterea bruscă în greutate.

2.2 Vergeturile la copii de 13-15 ani

La adolescenți, continuă procesul de creștere în înălțime, însă apare și o dispoziție preferențială a țesutului adipos, în special la fete. Sănii se măresc, iar pielea se întinde în acest proces. Adolescenții pot deveni îngrijorați și nemulțumiți de aspectul pielii, însă asigura-i că este un proces normal și temporar și cu toții trecem prin el la un moment dat.

3. Zone predispuse pentru vergeturi la copii

Vergeturile apar în special în zonele cu tensiune crescută, deoarece pielea este mai vulnerabila și mai predispusă la întindere. Când apar din cauza obezității la copil, pot fi observate în zone simetrice ale corpului, iar regiunile cele mai frecvente afectate sunt abdomenul, picioarele și brațe.

3.1 Vergeturi pe picioare la copii

Vergeturile pe picioare pot avea un impact emoțional negativ în special asupra adolescentelor. La vârstă pubertății, prin efectul hormonilor feminini, țesutul gras are predispoziția de a se dezvolta la nivelul coapselor, însă fenomenul este unul normal, iar vergeturile subțiri care se formează prin întinderea pielii în timp scurt se vor estompa, fără să lase urme. Vergeturile apărute pe partea internă a coapsei, late de peste 1 cm, roșiatice și adâncite necesită un consult endocrinologic pentru a exclude o boală a glandelor suprarenale.

3.2 Vergeturi pe brațe

Brațele pot fi și ele afectate de apariția striurilor, iar cauza cea mai frecventă este creșterea în greutate într-un timp scurt. Sunt afectați atât băieții, cât și fetele, însă dacă apar sub formă de dungi roșii-violacee în regiunea axilei, recomand efectuarea unui consult endocrinologic pentru o eventuală problemă a glandelor endocrine.

3.3 Vergeturi pe burtă

Cea mai frecventă cauză a apariției vergeturilor pe burtă este acumularea kilogramelor în plus într-un timp scurt prin consumul alimentelor tip fast-food, al dulciurilor și lipsa efortului fizic. Din ce în ce mai frecvent, ne confruntăm cu copilași care au kilograme în plus, iar creșterea abdomenului tensionează pielea și o face să se destindă cu apariția striurilor pe părțile laterale. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos, combatem atât consecințele fizice negative, cât și impactul psihologic pe care îl poate avea obezitatea la vârste mici.

Dacă dorești să iți ajuți copilul să mănânce mai sănătos și ai nevoie de un ajutor specializat, apelează la experții Kilostop Junior și programează o consultație, dând click AICI: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/

4. Îngrijirea de acasă a vergeturilor roșii la copii

Pentru o îngrijire corectă a vergeturilor, trebuie să depistăm inițial cauza și să o înlăturăm. Dacă este vorba de vergeturi în perioada de creștere accelerată din copilărie sau pubertate, ele vor dispărea cu timpul fără să lase urme.

Vergeturile roșii sunt primul semn de întindere a pielii și se pot mări în timp, deoarece sunt proaspete și acum este momentul potrivit de aplicare a cremelor hidratante specifice vârstei sau uleiuri pe bază de vitamina A sau E. Masajul ușor seara poate favoriza circulația sângelui în zonele afectate și poate crește elasticitatea pielii. Vergeturile albe sunt cicatrici vindecate și nu vor dispărea complet, ci se vor estompa prin masaj și hidratare corectă. Dacă adolescenții se simt complexați de aspectul pielii, cel mai indicat este să te adresezi unui medic dermatolog care să recomande un tratament complex dermato-cosmetic specific vârstei.

5. Când să ceri ajutor medical pentru vergeturile la copii?

La o parte dintre copii, apariția vergeturilor poate fi consecință a unor boli endocrine care derivă din dezechilibrul glandei tiroide sau glandelor suprarenale. Dacă observi că striurile sunt mai late de 1 cm, roșiatice, devin adâncite, apar la baza brațelor sau în zona inghinală și aspectul nu se estompează în timp, cel mai potrivit este să te adresezi unui medic endocrinolog care iți vă recomanda un set de analize pentru a exclude o problemă de sănătate.

6. Un stil de viață sănătos, aliat pentru vergeturile la copii

Pielea este cel mai mare organ al corpului, așa că o alimentație corectă se va oglindi într-o piele fermă și sănătoasă. Un rol important în menținerea elasticității pielii îl are hidratarea: ai grijă ca cel mic să bea 1.5-2 L apă pe zi, astfel stratul de piele se vă menține hidratat din interior, vă avea un aspect plăcut și vindecarea eventualelor striuri se va face mult mai rapid. Vitaminele A, C, E, D și zincul sunt elemente care mențin integritatea pielii, iar prin includerea în meniul zilnic de legume de culori diferite, fructele, pestele, migdale, nuci, ouă, fasole se previne apariția vergeturilor și se va menține un tonus psihic și fizic ridicat. Zincul are rol activ în repararea țesuturilor și îl găsești în carnea de porc, vită, fructe de mare, năut, lactate și cartofi, așa că ai grijă să nu lipsească din meniul zilnic al copilului tău.
Mișcarea menține pielea elastică, iar copilul tău are nevoie de minim o oră de efort fizic care să îl ajute să se mențină activ și sănătos.

7. Sfaturi de prevenție a vergeturilor la copii

Vergeturile sunt frecvent întâlnite în rândul copiilor și adolescenților, însă pot fi prevenite eficient printr-un stil de viață sănătos care să includă alimente din toate categoriile, un aport suficient de apă și mișcare zilnică! Dacă observi că aspectul nu se îmbunătățește cu timpul, mergi cu încredere la un medic specialist care îi poate recomanda copilului tău tratamentul de care are nevoie!

Urmărește și alte subiecte interesante despre cum să menții sănătatea copilului tău, urmărind videoclipurile medicilor Kilostop Junior, pe teme diverse, de pe canalul nostru de YouTube! Și intră pe site-ul nostru: www.kilostopjunior.ro pentru articole noi și interesante care te ajută să crești un copil suplu și sănătos!

Împreună creștem o generație suplă și sănătoasă!

 

Distribuie acest articol:
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/elena-alexandru/" target="_self">Dr. Elena Panait</a>

Dr. Elena Panait

Specializare: Endocrinologie “Consider că informarea corectă este cel mai important pas în dobândirea unui stil de viață sănătos și consider o onoare oportunitatea de a lucra într-o clinică de nutriție pentru copii și de a forma obiceiuri sănătoase încă din copilărie. Îmi plac drumețiile în natură, iubesc pisicile și iubesc să învăț lucruri noi de la toți cei cu care interacționez”

Știai că?

Donăm 2 lei pentru fiecare kilogram slăbit de către juniori:

luna aceasta pacienții Kilostop Junior au slăbit 163.48 kg

până acum am donat  44339.76 lei

Fii la curent cu ultimele noutăți din nutriție!

Articole Similare