Dr. Gabriela Brînză – Anemia la copii: Cauze • Semne • Simptome • Tratament

June 01, 2021
Anemia la copii
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/gabriela-mitea/" target="_self">Dr. Gabriela Brînză</a>

Dr. Gabriela Brînză

Specializare: Pediatrie “În experiența mea ca pediatru, am observat că nutriția este importantă din toate punctele de vedere, atât structural cât și psihologic, aspecte ce sunt în egală măsură importante pentru ca un copil să crească sănătos și frumos. Acesta este motivul pentru care am ales să mă focusez, în continuare, în cariera mea, pe nutriție.”

Sumar

Ce este anemia?

Sângele nostru este format din plasmă și mai multe tipuri de celule. Plasma este lichidul în care se află anticorpii, iar celulele sunt de mai multe feluri: globulele albe, care luptă cu germenii cu care intrăm în contact, trombocitele, care ne ajută la coagularea sângelui și globulele roșii, celulele care transportă oxigenul de la plămân în tot organismul.
Globulele roșii sau hematiile au în componența lor hemoglobina, molecula de care se leagă oxigenul și care dă culoarea roșie a sângelui. Când hemoglobina este în cantitate mică putem vorbi de anemie. Valoarea ei diferă, de la o vârstă la alta, însă o valoare sub 11 g/dl de hemoglobină se încadrează în diagnosticul de anemie.

Cauzele anemiei la copii

Cauzele anemiei la copii

Anemia la copii – cauze, simptome, tratament

La copii, anemia poate avea multiple cauze. Unele pot fi moștenite , altele dobândite, iar cele mai frecvente apar din cauza alimentației dezechilibrate.
Globulele roșii sunt formate în măduva osoasă hematogenă ( adică în măduva osoasă din vertebrele coloanei și din oasele late), ulterior sunt eliberate în sânge, unde circulă liber între plămân și restul organelor, iar când îmbătrânesc sunt distruse de către splină. Orice modificare care apare în acest ciclu, poate fi o cauza a apariției anemiei.
Dacă anemia este însoțită și de modificări ale celorlalte clase de celule din sânge, problemele sunt la nivelul măduvei osoase, iar aici se pot încadra anemiile din cadrul bolilor onco-hematologice, boli autoimune sau infecțiilor sistemice.
Dacă apare doar afectarea hematiilor, trebuie evaluat de unde pleacă problema: de la peretele celulei, de la nucleu, de la forma moleculei de hemoglobina sau de la enzimele din celule. Modificări la oricare dintre aceste nivele duc la distrugerea excesivă de globule roșii.
Modificările ce apar la molecula de hemoglobină sunt diagnosticate de la vârsta de sugar și pot fi moștenite de la unul dintre părinți. Cea mai frecventă anemie de acest fel este talasemia. Exista mai multe tipuri de talasemii, cea mai severă este talasemia majoră, care necesită administrarea a multiple transfuzii de sânge pe tot parcursul vieții. Alte anemii, în care este afectată hemoglobina sunt siclemia și anemia prin hemoglobine instabile. Acestea apar cu precădere la pacienții afro-americani și din America de Sud.
Altă cauză de distrugere a hemoglobinei, este anemia data de deficitul de glucozo 6 fostat dehidrogenază, o enzimă importantă din componența globulelor roșii. Această anemie apare doar la băieți și este caracterizată prin episoade de anemie severă apărute după administrarea unor tipuri de medicamente sau dacă se consumă anumite alimente. Copiii care au deficit de glucozo 6 fostat dehidrogenază nu au voie să consume bob, o legume similară cu fasolea verde.
Așa cum am amintit, cele mai frecvente anemii sunt anemiile prin deficit nutrițional adică anemia feriprivă, prin deficit de fier, și anemia prin deficit de vitamină B12.
Anemia feriprivă apare mai ales la sugari și adolescenți, când necesarul de fier este mare și aportul mic. Pentru a afla mai multe despre alimentele bogate în fier și anemia feripriva puteți accesa articolul despre alimentele bogate în fier pentru copii.
Anemia prin deficit de vitamină B 12 este o afecțiune în care globulele roșii sunt mai mari decât în mod obișnuit. Vitamina B12 , așa cum a explicat și colega mea, Dr. Anca Ioniță, în videoclipul despre vitamine hidrosolubile, este o substanță importantă în formarea globulelor roșii. Dacă aceasta este în cantitate mică, nucleul nu se mai dezvoltă suficient și nu poate susține formarea de celule sănătoase. Deficitul de vitamină B12 apare la pacienții cu o alimentație strict vegană și la copiii mici alăptați, ale căror mame au acest deficit. De asemenea, deficitul de vitamina B12 poate să apară la pacienții cu probleme digestive severe că boala celiacă, boala Crohn și la pacienții cu gastric sleeve.

Dacă dorești să iți ajuți copilul să mănânce mai sănătos și ai nevoie de un ajutor specializat, apelează la experții Kilostop Junior și programează o consultație, dând click AICI: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/

Semne și simptome ale anemiei la copii

Din cauza cantității scăzute de celule roșii, indiferent de etiologie, anemiile cronice toate au aceleași simptome și semne:

  • tegumente deschide la culoare, palide
  • accelerarea bătăilor inimii
  • scăderea apetitului
  • scăderea concentrării
  • amețeală și oboseală

În cazul anemiilor prin distrugerea hemoglobinei, la simptomele enumerate se adaugă:

  • urina închise la culoare
  • icter sclero-tegumentar, adică colorarea în galben a pielii și ochilor
  • dureri abdominale.

Tratament pentru anemia la copii

Tratamentul anemiilor este diferit în funcție de cauză. Pentru pacienții cu boli adiacente, onco-hematologice sau infecții, tratamentul recomandat este cel al bolii de fond. Pacienții cu probleme congenitale cum sunt talasemia, siclemie sau anemie prin deficit de glucozo 6 fostat dehidrogenază, necesita administrarea de transfuzii de sânge, în episodul acut sau când valoarea hemoglobinei scade foarte mult.

Pentru pacienții cu anemie feriprivă sau prin deficit de vitamină B12 tratamentul este de substituție a elementelor care lipsesc, atât prin suplimente alimentare, cât și prin consumarea produselor cu cantitate mare de fier sau vitamine din grupul B.

Alimentele bogate în fier sunt: organele de vita, pui, porc, fructele de mare, fasolea alba, fructele exotice, stafidele și prunele uscate.
Dintre alimentele bogate în vitamine din grupul B sunt scoicile, carnea de vită, sardinele, somonul, fulgii de drojdie, ouăle și produsele lactate.
De asemenea, există anumite tipuri de cereale care pot fi îmbogățite atât cu vitamine din grupul B cât și cu fier.

Urmărește și alte subiecte interesante despre cum să menții sănătatea copilului tău, urmărind videoclipurile medicilor Kilostop Junior, pe teme diverse, de pe canalul nostru de YouTube! Și intră pe site-ul nostru: www.kilostopjunior.ro pentru articole noi și interesante care te ajută să crești un copil suplu și sănătos!

Împreună creștem o generație suplă și sănătoasă!

 

 

 

Distribuie acest articol:
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/gabriela-mitea/" target="_self">Dr. Gabriela Brînză</a>

Dr. Gabriela Brînză

Specializare: Pediatrie “În experiența mea ca pediatru, am observat că nutriția este importantă din toate punctele de vedere, atât structural cât și psihologic, aspecte ce sunt în egală măsură importante pentru ca un copil să crească sănătos și frumos. Acesta este motivul pentru care am ales să mă focusez, în continuare, în cariera mea, pe nutriție.”

Știai că?

Donăm 2 lei pentru fiecare kilogram slăbit de către juniori:

luna aceasta pacienții Kilostop Junior au slăbit 145 kg

agsdix-fas fa-money-check-alt

până acum am donat 22131.78 lei

Fii la curent cu ultimele noutăți din nutriție!

Articole Similare

Cum să Transformi Gustările pentru Școală în Mici Delicii Sănătoase

Cum să Transformi Gustările pentru Școală în Mici Delicii Sănătoase

Știm cu toții că odată ce copiii pășesc în marea aventură a școlii, încep să resimtă presiunea grupului și, inevitabil, ispitele culinare încep să apară. Dar nu vă faceți griji, există soluții care să facă ca micuții noștri să rămână fideli unui plan alimentar sănătos și plin de energie, chiar și în școală. Așa că, haideți să explorăm împreună cele mai bune trei gustări pentru școală, pe care copiii le vor iubi și care îi vor ține plini de energie pe tot parcursul zilei.

read more
Rețete sănătoase – Chec cu fructe

Rețete sănătoase – Chec cu fructe

Pentru că piețele deja sunt pline cu fructe de sezon, ne aflăm într-o perioadă în care putem să ne refacem foarte ușor depozitele de vitamine si minerale, vă propun o rețetă ușoară care poate fi consumată la micul dejun, dar poate fi considerată și  gustare.

read more