Care este varsta de aparitie a menstruatiei?

April 08, 2024
Menstruatie
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/anamariaanton/" target="_self">Ana Maria Anton</a>

Ana Maria Anton

Numele meu este Ana-Maria Anton, sunt medic rezident în specialitatea endocrinologie, membră a Colegiului Medicilor București, a Societății Române și a Societății Europene de Endocrinologie. Pasiunea pentru nutriție am descoperit-o încă din perioada adolescenței când am conștientizat cât de important e să am o greutate optimă, atât în dezvoltarea mea fizică, dar mai ales emoțională – în special în interacțiunea cu ceilalți.

Prima menstruație cunoscută și sub numele de menarhă este un eveniment important în viață oricărei adolescente, atât prin impactul psihologic, cât și prin modificările fizice.

Schimbările complexe ce se produc la nivel hormonal marcheză debutul pubertății  și reprezintă momentul începutului vieții de adult.

Sumar

Care este vârstă ideală pentru apariția menstruației?

Mulți părinții se întreabă care este vârstă ideală pentru apariția menstruației, dar vârsta poate fi influențată de multipli factori precum ereditatea (vârstă de apariție a menstruației a mamei), mediul, sau alimentația. Cu toate acestea, în mod obișnuit, prima menstruație apare între vârstele de 9 și 15 ani. Majoritatea fetelor vor avea prima sângerarea în jurul vârstei de 12 ani.

Când apar primele semne ale pubertății la fete?

Apariatia pubertății înainte de vârstă de 8 ani la fete este considerată pubertate precoce, necesitând o evaluare medicală la medicul endocrinologic. Pubertatea este marcată de apariția caracterelor sexuale secundare (dezvoltarea sânilor, apariția părului pubian și axilar, creșterea în înălțime) și poate apare cu 2 ani înainte de apariția menstruației.

Adolescentele pot avea inițial cicluri fără ovulatație, după prima menstruație, însă majoritatea ciclurilor vor fi destul de regulate. În primii doi ani durata între 1 menstruații e de 21 până la 45 de zile, cu o medie de trei până la șapte zile de sângerare.

Când trebuie mers la medic?

Absența menarhei până la vârsta de 15 ani, absența menstruației timp de trei luni consecutiv și menstruațiile care durează opt zile sau mai mult, cu sau fără sângerare abundentă asociată, sunt printre anomaliile menstruale care necesită o evaluare suplimentară la medic.

Ce influențează vârsta primei menstruații?

Vârstă de apariție a menarhei poate fi influențată  de multipli factori. Scăderea acesteia poate determina complicații pe termen lung precum creșterea riscului de apariție a cancerului de sân, a diabetului zaharat de tip 2, a bolilor de inimă, a obezității, sau poate afecta psihologic un copil care nu e încă pregătit emoțional pentru schimbările date de pubertate.

În ceea ce privește factori ce influențează vârstă de aparția a menstruației, studiile au găsit asocieri multiple, precum nivelul socio-economic, disruptorii endocrini, obezitatea, mediul social și cel familial în care trăiește copilul, dar și factori precum greutatea la naștere, numărul de kilograme ale mamei.

Greutatea și procentul de grăsime corporală reprezintă factori asociați cu apariția pubertății. Astfel, fetele subponderale sau cele care fac sporturi de performanță pot avea întârziere în apariția menstruației.

Pe de altă parte, cele cu un indice de masă corporală (IMC) crescut pot avea debutul menstruației mai devreme, obezitatea ducând la multiple schimbări în nivelurile anumitor hormoni precum letptina sau insulina, care au o legătură stânsă cu pubertatea precoce.

Dacă vrei să stii cum poți preveni obezitatea la copii și care sunt factorii de risc pentru ea dă click aici: https://www.kilostopjunior.ro/obezitatea-la-copii-preventie-si-tratament/

Un factor la fel de important pentru apariția menstruației este ereditatea, astfel dacă mama fetei sau sora au avut prima menstruație la o anumită vârstă, există o probabilitatea crescută pentru fată să aibă menstruația în jurul aceleaiași vârste.

Mediul socio-economic în care se dezvoltă copilul are un rol important în dezvoltarea acestuia, astfel studiile prezintă asocierea între un nivel socio-economic ridicat, respective traiul în aglomerăriile urbane și scăderea vârstei de apariție a menstruației și invers.

În concluzie, nu există o vârstă exactă pentru debutul menstruației, iar acest lucru poate varia de la o fată la altă. Este important că părinții să ofere sprijin și să ofere informații despre menstruație înainte că această să apară, astfel încât fetele să fie pregătite și să înțeleagă această etapă normală a dezvoltării lor.

De asemenea, dacă aveți îngrijorări sau întrebări legate de debutul menstruației, este întotdeauna recomandat să consultați un medic pentru sfaturi și îndrumare adecvată.

Iar dacă aveți nevoie de ajutor nutrițional pentru fetița dumneavoastră și vreți să vă asigurați că nu va avea o pubertate timpurie din cauza greutății vă astept la o consultație: https://www.kilostopjunior.ro/smart-kid/

Împreună creștem o generație suplă și sănătoasă!

Bibliografie:
Itriyeva K. The normal menstrual cycle. Curr Probl Pediatr Adolesc Health Care. 2022 May;52(5):101183. doi: 10.1016/j.cppeds.2022.101183. Epub 2022 May 6. PMID: 35527220.
Yermachenko A, Dvornyk V. Nongenetic determinants of age at menarche: a systematic review. Biomed Res Int. 2014;2014:371583. doi: 10.1155/2014/371583. Epub 2014 Jun 23.
Shi L, Jiang Z, Zhang L. Childhood obesity and central precocious puberty. Front Endocrinol (Lausanne). 2022 Nov 18;13:1056871. doi: 10.3389/fendo.2022.1056871. PMID: 36465655; PMCID: PMC9716129.

Sursa foto: Media Gallery | UConn Rudd Center for Food Policy and Health 

Distribuie acest articol:
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/anamariaanton/" target="_self">Ana Maria Anton</a>

Ana Maria Anton

Numele meu este Ana-Maria Anton, sunt medic rezident în specialitatea endocrinologie, membră a Colegiului Medicilor București, a Societății Române și a Societății Europene de Endocrinologie. Pasiunea pentru nutriție am descoperit-o încă din perioada adolescenței când am conștientizat cât de important e să am o greutate optimă, atât în dezvoltarea mea fizică, dar mai ales emoțională – în special în interacțiunea cu ceilalți.

Știai că?

Donăm 2 lei pentru fiecare kilogram slăbit de către juniori:

luna aceasta pacienții Kilostop Junior au slăbit 135 kg

agsdix-fas fa-money-check-alt

până acum am donat  26.514 lei

Fii la curent cu ultimele noutăți din nutriție!

Articole Similare

Alergia la Proteina Laptelui de Vacă la Copii: Simptome, Diagnostic și Tratament

Alergia la Proteina Laptelui de Vacă la Copii: Simptome, Diagnostic și Tratament

Alergia la proteina laptelui de vacă (APLV) este cea mai frecventă alergie alimentară întâlnită la copii mici, deseori afectând dezvoltarea lor.
Această afecțiune se manifestă printr-o gamă largă de semne și simptome apărute în urma unui răspuns imunologic greșit față de proteinele laptelui de vacă. Practic, de fiecare dată când copilul consumă lapte, organismul lui crede că această proteină este dăunătoare și luptă împotriva ei.

read more