Sumar
Ce înseamnă obezitatea la copii
Obezitatea infantilă înseamnă un exces de greutate față de înălțime, sau un indice de masă corporală (sau IMC) peste curba de creștere 95 pentru vârstă și sex. Adică peste 95% din greutatea copiilor de aceeași vârstă și sex.
Deși majoritatea cazurilor de obezitate la copii sunt rezultatul unui dezechilibru între energia (caloriile) din aliemnte și băuturi și consumul de energie (din arderi, creștere și miscare), această afecțiune are multe cauze: endocrinologice, medicamentoase, genetice, socio-economice și culturale.
În ziua de azi, din cauza tehnologiei avansate și a mâncării de tip fast-food, copiii sunt expuși din ce în ce mai mult la alimente bogate în calorii și sărace în nutrienți și la un stil de viață sedentar, ceea ce contribuie la creșterea alarmantă a ratelor de obezitate în rândul copiilor.
Consecințele obezității infantile includ afecțiuni cândva considerate ale adultului, precum bolile de inimă, steatoza hepatica (sau steatoza hepatica) și diabetul zaharat. Pe lângă acestea, se adaugă și tulburările de pubertate cu pubertate precoce sau întârziată, problemele de sănătate mentală și sociale, precum bullyingul, stigmatizarea și scăderea stimei de sine.
Chiar și creierul poate fi afectat, dacă se ajunge la obezitate. Află cum, dând click aici: https://www.kilostopjunior.ro/cum-afecteaza-obezitatea-creierul-copiilor/
Promovarea unui stil de viață sănătos și activ, educarea părinților și a copiilor în ceea ce privește alimentația echilibrată și mișcarea, precum și existența unor ore de promovare a unui stil de viață sănătos în școli pot face o diferență în lupta cu această boală. Pe lângă acestea, existența unor legi și strategii de sănătate publică ce ușurează accesul la alimente sănătoase și la mișcare, sunt esențiale în lupta împotriva obezității la copii.
Dacă vrei să afli mai multe despre riscurile pentru sănătatea copilului tău, dacă el suferă de obezitate, dă click aici: https://www.kilostopjunior.ro/obezitatea-la-copii-riscuri-pentru-sanatate-si-prevenire-eficienta-in-romania/)
Prevenția obezității la copii
Prevenția obezității infantile trebuie să fie un obiectiv al medicilor de familie și medicilor de medicină școlară. Fiecare vizită a copilului la medic trebuie să cuprindă:
1.Monitorizare de rutină
calculare IMC,
monitorizarea factorilor de risc pentru creșterea excesivă în greutate: greutatea și afecțiunile legate de greutate ale părinților/rudelor apropiate; obiceiurile legate de: alimentație, activitate fizică și somn (durata și calitatea).
2.Consiliere – evaluarea comportamentelor modificabile ce contribuie la creșterea în greutate și consilierea părinților sau a celor care au grijă de copii.
Strategii eficiente de prevenire a obezității la copii:
- menținerea unei greutăți materne normale pe parcursul sarcinii,
- alăptare exclusiv la sân în primele 6 luni de viață,
- corectarea programului de somn,
- evitarea sedentarismului,
- limitarea timpului petrecut în fața ecranelor (sub 1-2h/zi),
- limitarea consumului de băuturi îndulcite și a alimentelor bogate în calorii,
- scăderea consumului de grăsimi, faso-food și zaharuri, în favoarea creșterii consumului de fructe, legume și cereale integrale,
surse de proteine de calitate (alimente bogate în proteine, slabe în grăsimi, sare sau zahăr adăugat), lactate slabe,
porții adaptate vârstei, - mișcare zilnică (≥ 60 min/zi).
- Tratamentul obezității la copii
Opțiunile de tratament includ:
- modificări ale stilului de viață,
- tratament medicamentos,
- chirurgie bariatrică – în anumite cazuri
- Modificări ale stilului de viață
Reprezintă piatra de temelie în procesul de atingere și menținere a greutății optime. La copii, dietele restrictive pot afecta creșterea și dezvoltarea, din acest motiv este important ca scăderea în greutate să se facă treptat și fără a-i restricționa.
Un rol cheie e reprezentat de consilierea intensivă, alături de un medic nutriționist, privind modificarea stilului de viață:
- educație nutrițională și sprijin în adoptarea obiceiurilor alimentare sănătoase
- educație și ajutor în alegerea unei activități fizice
- implicarea întregii familii în adoptarea obiceiurilor sănătoase
- consultații intensive – numite astfel, din cauza faptului că este nevoie de cel puțin 26 ore de consultații în cabinet, pe parcursul a 3 până la 12 luni, pentru a obține efectele dorite.
- Tratamentul medicamentos
În cazul în care dieta și exercițiul fizic nu sunt suficiente sau există o altă boală apărută din cauza obezității, medicamentele anti-obezitate pot fi folosite pe lângă planul alimentar. Deși siguranța tratamentului pe termen scurt a fost dovedită, sunt necesare date suplimentare în ceea ce privește siguranța pe termen lung.
Medicamentele utilizate în tratamentul obezității la copii pot fi împărțite, în funcție de eficacitate, după cum urmează:
1.Eficacitate crescută:
Agoniști GLP1 (semaglutidă, litaglutidă) – aprobate pentru adolescenți ≥ 12 ani (în SUA; în Europa doar Liraglutida a fost aprobată).
Acționează direct asupra sistemului nervos central, scăzând foamnea și crescând senzația de sațietate și încetinesc golirea gastrică.
Efecte adverse: greață, vărsături, deshidratare, constipație.
Fentermină-topiramat: pacienți ≥ 12 ani, care scad apetitul.
Setmelanotidă – aprobat pentru copiii cu vârsta ≥ 6 ani, la unele tipuri de obezitate genetică
Efecte adverse: reacție la locul injectării, greață, hiperpigmentarea pielii.
2.Eficacitate moderată: fentermina în monoterapie.
3.Eficacitate scăzută: lisdexamfetamină, metformin, orlistat.
Chirurgia bariatrică
La adolescenții (> 13 ani) cu obezitate severă, sau extremă, la care alte metode de tratament nu au avut succes, poate fi luată în calcul chirurgia bariatrică.
Pacienții care se încadrează în această categorie sunt cei cu:
IMC ≥ 35 kg/m2 sau 120% din percentila (curba) 95 pentru vârstă și sex, cu boli moderate sau severe (sindrom de apnee în somn, diabet zaharat de tip II, hipertensiune, steatoză hepatică),
IMC ≥ 40 kg.m2 sau 140% din percentile 95 pentru vârstă și sex.
Tratamentul obezității e un tratament pe termen lung, în care e nevoie de răbdare și de colaborare medic nutriționist- medici specialiști pentru evaluarea complicațiilor obezității- familie- copil, în care comunicarea și blândețea, dar și menținerea motivației dau rezultate foarte bune pe termen lung.
Dacă ai nevoie de o programare pentru copilul tău, dă click aici: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/
Slăbitul e o joacă!
Bibliografie
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
Joseph A Skelton, MD, MS. Prevention and management of childhood obesity in the primary care setting. In: UpToDate, Connor RF (Ed), Wolters Kluwer. Accessed Feb 12, 2024.
Joseph A Skelton, MD, MS, William J Klish, MD. Overview of the health consequences of obesity in children and adolescents. In: UpToDate, Connor RF (Ed), Wolters Kluwer. Accessed Oct 27, 2023.
Maffeis, C., Olivieri, F., Valerio, G. et al. The treatment of obesity in children and adolescents: consensus position statement of the Italian society of pediatric endocrinology and diabetology, Italian Society of Pediatrics and Italian Society of Pediatric Surgery. Ital J Pediatr 49, 69 (2023). https://doi.org/10.1186/s13052-023-01458-z