Sumar
Cele Mai Bune Vitamine Pentru O Creștere Sănătoasă și tot ce trebuie să știți despre acest subiect – aflați de la medicul Kilostop Junior Catrinel Panait.
Conform Asociației Americane de Pediatrie, copiii sănătoși, cu o dietă echilibrată în general nu necesită o suplimentare cu vitamine, cu exceptiea vitaminei D pentru copiii și tinerii care nu reușesc să își ia doza zilnică recomandată din mâncare și băuturi.
Cu toate acestea, mulți părinți preferă să le administreze copiilor suplimente de multivitamine și minerale, pentru a fi siguri că le asigură necesitățile nutriționale, pentru a le îmbunătăți starea de sănătate generală și pentru a scădea riscul apariției bolilor.
1.Ce sunt vitaminele?
Vitaminele sunt substanțe organice de care organismul are nevoie în general în cantități relativ mici. Majoritatea vitaminelor trebuie să fie luate din produsele alimentare, deoarece organismul uman fie nu le poate produce singur, fie o face în cantități foarte mici, insuficiente.
Vitaminele sunt un grup de substanțe necesare pentru funcționarea corecta a celulelor, creștere si dezvoltare. Fiecare vitamină are un rol diferit în organism, iar un copil necesită cantități zilnice diferite din fiecare în parte, pentru a crește sănătos.
Un aport insuficient de vitamine poate crește riscul de a dezvolta anumite probleme de sănătate.
În prezent, vitaminele sunt împărțite în două categorii:
Vitamine liposolubile (dizolvabile în grăsime): – vitaminele A, D, E și K. Acestea fac depozite la nivelul organismului, în țesutul adipos și în ficat, aceste rezerve fiind disponibile pentru o perioadă de câteva zile, și uneori chiar până la câteva luni.
Vitamine hidrosolubile (solubile în apă): – vitamina C și grupul vitaminelor B. Vitaminele din această categorie nu pot fi depozitate în organism, ele fiind eliminate prin urină, de aceea este important să avem un aport zilnic al acestora.
2. Rolul vitaminelor în organismul copilului
Vitamina A, cunoscută și sub numele de retinol, are numeroase funcții în organism, printre care se regăsesc:
- crește apărarea naturală a organismului împotriva infecțiilor (ajută sistemul imunitar să funcționeze corect)
- este esențială pentru vedere, în special vederea în lumina slabă
- menține sănătatea pielii și a mucoaselor de la nivelul gurii, tractului respirator și tractului urinar.
Tiamina, sau vitamina B1 contribuie la descompunerea alimentelor și la eliberarea de energie din carbohidrați, este necesară pentru o bună funcționare a inimii, tractului digestiv și a sistemului nervos și nu în ultimul rând este importantă în procesul de creștere.
Vitamina B2, sau riboflavina are rol în menținerea sănătății pielii, a ochilor și a sistemului nervos, dar și în eliberarea de energie din mâncare.
Asemănător vitaminelor B1 și B2, niacina (vitamina B3) are și ea rol în menținerea sănătății pielii și a sistemului nervos, precum și în eliberarea de energie din alimente. De asemenea ajută în controlul nivelului de colesterol din sânge.
Vitamina B6, cunoscută și ca piridoxină, este implicată în procesul de formare a hemoglobinei, substanța din celulele roșii din sânge responsabilă de transportul oxigenului la nivelul întregului organism, dar cu rol și în utilizarea și depozitarea energiei rezultate din metabolizarea proteinelor și carbohidraților din alimente. Este de asemenea importantă pentru funcționarea optimă a sistemului nervos și a sistemului imunitar.
Dacă dorești să iți ajuți copilul să mănânce mai sănătos și ai nevoie de un ajutor specializat, apelează la experții Kilostop Junior și programează o consultație, dând click AICI: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/
Folatul face parte din grupul vitaminelor B, iar forma sintetică a acestuia este cunoscută drept acid folic. Joacă un rol deosebit în reducerea riscului de apariție a defectelor de tub neural la nou născuți, precum spina bifida, însă este implicat și în formarea celulelor roșii din sânge și a ADN-ului.
Vitamina B12 acționează împreună cu folatul în producerea celulelor roșii sangvine și a ADN-ului, dar are rol și în menținerea sănătății sistemului nervos și în metabolismul carbohidraților și al grăsimilor.
Vitamina C, sau acidul ascorbic, are numeroase funcții în organism, cele mai importante fiind protejarea și menținerea integrității celulelor, păstrarea unei pieli sănătoase, a vaselor de sânge și a oaselor și cartilajelor puternice, dar este implicată și în procesul de reparare si cicatrizare a rănilor. În plus, crește absorbția intestinală a fierului.
Vitamina D are un rol deosebit în reglarea nivelului de calciu și fosfor din organism, fiind împreună responsabile de creșterea și dezvoltarea oaselor, dinților și a mușchilor. Lipsa unui aport suficient de vitamina D, mai ales la copiii mici poate să ducă la apariția rahitismului, care crește riscul de apariție a fracturilor la copii.
Pentru mai multe detalii despre vitamina D, puteți vizualiza și videoclipul realizat de colega mea Mălina Chiriac.
Vitamina E ajută la menținerea sănătății pielii și a ochilor și la întărirea apărării naturale a organismului împotriva bolilor și infecțiilor. Acest antioxidant pare să aibă un rol în prevenirea apariției cancerului și a patologiilor cardiace.
Vitamina K este deosebit de importată în procesul de coagulare a sângelui, ajutând rănile să se vindece mai rapid. Există, de asemenea, unele dovezi că aceasta ar fi implicată și în menținerea sănătății oaselor.
3. Care sunt cele mai bune vitamine pentru copii
În fața acestei întrebări trebuie să clarificăm încă de la început lucrurile: nu există vitamine mai bune și vitamine mai puțin bune pentru copii. Pentru o creștere sănătoasă și o dezvoltare armonioasă este foarte important ca cei mici să aibă un aport suficient al principalelor vitamine și minerale. Acest lucru poate fi obținut prin adoptarea unei diete echilibrate, care să includă toate clasele de alimente. Trebuie însă ținut cont de faptul că aportul nutritiv optim poate să difere de la un copil la altul și de la o etapă de dezvoltare la alta, de aceea este foarte important ca înainte de a începe să îi administrăm copilului suplimente cu vitamine, să cerem totuși părerea unui specialist.
4. Sursa de vitamine pentru copii
O alimentație echilibrată, cu un aport de energie optim pentru vârstă și sex aduce de obicei toate vitaminele și mineralele, cu excepția vitaminei D. Pentru sursele alimentare de vitamine hidrosolibile și lipisolubile urmăriți videourile realizate de doctor Anca Ioniță despre vitamine hidro și liposolubile.
Pentru sfaturi personalizate și o dietă exact pe placul copilului tău, programează-l la o consultație!
Slăbitul e o joacă!