Sumar
Cele Mai Bune Vitamine Pentru O Creștere Sănătoasă și tot ce trebuie să știți despre acest subiect – aflați de la medicul Kilostop Junior Catrinel Panait
Când administrăm copiilor vitamine?
Vitaminele, împreună cu mineralele sunt importante pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă la copii. Copiii care au o dietă bine echilibrată de obicei nu au nevoie de un supliment de vitamine sau minerale. Cu toate acestea, unii copii sunt expuși riscului de deficiențe și pot avea nevoie de suplimente – citiți aici și articolul Suplimentele – cât de bune sunt ele pentru copii pentru copilul tău.
- copiii care urmează diete vegetariene sau vegane este necesar să primească suplimente cu vitamina B12, deoarece aceasta se găsește numai în alimentele de origine animală
- copiii diagnosticați cu boală celiacă prezintă un risc mai mare de deficiențe nutriționale și pot avea de asemenea, nevoie de suplimente
- copiii cu diverse alergii alimentare
în plus, copiii care au un apetit slab, care beau o mulțime de băuturi acidulate și îndulcite cu zahăr, iau anumite medicamente sau prezintă afecțiuni medicale cronice care interferează cu aportul, pot avea nevoie de un supliment.
Administrarea suplimentelor cu vitamine ar trebui făcută doar dacă este într-adevăr necesară și la indicația unui medic specialist.

Vitamine necesare pentru copii
Doza zilnică de vitamine recomandată de specialiști
În condițiile unei diete echilibrate și diversificate, un copil ar trebui să își procure doza zilnică necesară de vitamina A din alimentație. Aceasta este de:
- între 0-12 luni: 400-500 mcg/zi
- 1- 8 ani: 300-400 mcg/zi
- 9-13 ani: 600 mcg/zi ; fete > 14 ani: 700 mcg/zi și băieți > 14 ani: 900 mcg/zi
În cazul consumului unor cantități mai mari decât necesitățile zilnice, restul de vitamina A se depozitează la nivelul organismului, fiind disponibilă pentru mai târziu.
Deși doza zilnică de tiamină poate fi și ea procurată dintr-o alimentație echilibrată, aceasta nu se depozitează la nivelul organismului, de aceea este necesar să consumăm zilnic alimente care o conțin. Doza zilnică recomandată este de:
- 0-12 luni: 0.2 -0.3 mg/zi
- 1-8 ani: 0.5 -0.6 mg/zi
- 9-13 ani: 0.9 mg/zi; fete > 14 ani: 1 mg/zi și băieți > 14 ani: 1.2 mg/zi
Similar tiaminei, nici riboflavina nu poate fi depozitată la nivelul organismului, de aceea este important să includă zilnic în dietă surse de vitamina B2. Cantitatea zilnică necesară este de:
- 0-12 luni: 0.3-0.4 mg/zi
- 1-8 ani: 0.5-0.6 mg/zi
- 9-13 ani: 0.9 mg/zi; fete > 14 ani: 1 mg/zi și băieți > 14 ani: 1.3 mg/zi
Deoarece nu există depozite nici de niacină, este important să existe în alimentația copilului dumneavoastră zilnic, surse de vitamina B3, doza recomandată este de:
- 0-12 luni: 2 -4 mg/zi
- 1-8 ani: 6-8 mg/zi
- 9-13 ani: 12 mg/zi; fete > 14 ani: 14 mg/zi și băieți > 14 ani: 16 mg/zi
Doza zilnică necesară de vitamina B6 este de:
- 0 -12 luni: 0.1-0.3 mg/zi
- 1-8 ani: 0.5-0.6 mg/zi
- 9-13 ani: 1 mg/zi; fete > 14 ani: 1.2 mg/zi și băieți > 14 ani: 1.3 mg/zi
În plus, pe lângă aportul din alimentație, bacteriile de la nivelul florei intestinale normale sunt și ele capabile să sintetizeze o anumită cantitate de piridoxină.
Dacă dorești să iți ajuți copilul să mănânce mai sănătos și ai nevoie de un ajutor specializat, apelează la experții Kilostop Junior și programează o consultație, dând click AICI: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/
În organism nu există depozite pe termen lung de folat, de aceea este important să consumăm zilnic alimente care îl conțin. Doza zilnică în funcție de categoriile de vârstă este următoarea:
- 0 -12 luni: 65 -80mcg/zi
- 1-8 ani: 150-200 mcg/zi
- 9-13 ani: 300 mcg/zi; fete > 14 ani: 400 mcg/zi și băieți > 14 ani: 400 mcg/zi
În ceea ce privește vitamina B12, doza zilnică este de:
- 0-12 luni: 0.4 -0.5 mcg/zi
- 1-8 ani: 0.9-1.2 mcg/zi
- 9-13 ani: 1.8 mcg/zi; fete > 14 ani: 2.4 mcg/zi și băieți > 14 ani: 2.4 mcg/zi
Doza zilnică recomandată de vitamina C poate fi luată fără probleme dintr-o dietă echilibrată, aceasta fiind de:
- 0-12 luni: 40-50 mg/zi
- 9-13 ani: 45 mg/zi; fete > 14 ani: 65 mg/zi și băieți > 14 ani: 75 mg/zi
De asemenea, nu există nici depozite de vitamina C în organism, de aceea este important să o consumăm zilnic.
De la aproximativ sfârșitul lunii martie / începutul lunii aprilie până la sfârșitul lunii septembrie, majoritatea oamenilor ar trebui să poată produce la nivelul pielii toată vitamina D de care au nevoie, sub acțiunea razelor soarelui.
Dozele zilnice recomandate de vitamina D sunt:
- 0-12 luni: 400 UI/zi
- 1-12 ani: 600 UI/zi
Pentru mai multe informații despre importanța vitaminei D pentru copii urmăriți video-ul Dr. Mălina Chiriac.
Deoarece există depozite de vitamina E în organism, nu este absolut necesar să consumăm zilnic alimente bogate în aceasta. Totuși, doza recomandată este de:
- 0-12 luni: 4-5 mg/zi
- 1-8 ani: 6 -7 mg/zi
- 9-13 ani: 11 mg/zi, > 14 ani: 15 mg/zi.
La fel ca vitamina E, în organism există depozite și de vitamina K, mai exact la nivelul ficatului, pentru a putea fi folosită atunci când este necesară, deci nu este obligatoriu să avem un aport zilnic. Cu toate acestea, doza recomandată de specialiști este de:
- 0-12 luni: 2 – 2.5 mcg/zi
- 7-12 luni: 2.5 mcg/zi
- 1-8 ani: 30-55 mcg/zi
- 9-13 ani: 60 mcg/zi; > 14 ani: 75 mcg/zi.
Riscul supradozajului cu vitamine la copii
Deși vitaminele sunt esențiale pentru buna dezvoltare a copilului dumneavoastră, trebuie acordată o atenție deosebită pentru evitarea supradozării acestora, deoarece unele pot duce la probleme serioase de sănătate dacă sunt administrate în cantități prea mari.
Doze mari de vitamina A pot determina intoxicație acută sau cronică mai ales la adolescenți sau adulți. Bebelușii și copiii sunt însă mult mai sensibili la vitamina A, chiar și la doze mai mici, care se pot găsi de exemplu și în diverse creme ce conțin retinol. Beta-carotenul consumat în cantități mari nu va duce la îmbolnăvire, dar cu toate acestea, poate determina colorarea pielii în galben sau portocaliu. Culoarea pielii va reveni la normal după ce reduceți aportul de beta-caroten.
Administrarea de doze mari de suplimente de acid nicotinic poate determina înroșirea pielii, creșterea nivelului glicemiei, apariția ulcerelor peptice. Administrarea de doze mari pentru o lungă perioadă de timp poate duce la afectarea ficatului. Pentru administrarea unor doze zilnice mari de suplimente de nicotinamidă nu există suficiente dovezi pentru a ști care pot fi efectele secundare.
O doză de 200 mg sau mai mult pe zi de vitamina B6 poate duce la pierderea senzației, cu apariția amorțelii și a dificultății de coordonare a brațelor și picioarelor cunoscută sub numele de neuropatie periferică. Intensitatea acestor simptome va scădea de obicei, odată ce este întreruptă administrarea suplimentelor.
Administrarea de doze de acid folic mai mari de 1 mg poate masca simptomele deficitului de vitamina B12, care poate afecta în cele din urmă sistemul nervos dacă nu este depistat și tratat.
Efectele secundare grave cauzate de doze prea mari de vitamina C sunt foarte rare, deoarece organismul nu poate stoca vitamina. Cu toate acestea, cantitățile mai mari de 2.000 mg/zi nu sunt recomandate, deoarece pot provoca dureri de stomac, diaree, flatulență. Aceste simptome ar trebui să dispară odată ce încetați să administrați suplimentele de vitamina C.
Prea multă vitamină D poate face ca absorbția intestinală de calciu să fie prea mare, cu apariția hipercalcemiei. Un nivel prea ridicat de calciu în sânge poate duce la:
- apariția unor depozite de calciu în țesuturile moi, cum ar fi inima și plămânii
- confuzie și dezorientare
- afectarea rinichilor și formarea litiazei renale (pietre la rinichi)
- greață, vărsături, constipație, apetit slab, slăbiciune și scădere în greutate
Nu a fost descris supradozaj de vitamina D prin expunerea la lumina soarelui, dar amintiți-vă întotdeauna să acoperiți și să protejați pielea copiilor dumneavoastră dacă sunteți la soare pentru perioade lungi de timp pentru a reduce riscul de deteriorare a pielii și de apariție a cancerului de piele.
Deși nu a fost suficient studiat, se pare că dozele mari de vitamina E ar putea crește riscul de apariție al unei sângerări la nivelul creierului și de asemenea ar putea fi responsabile de apariția unor defecte congenitale.
Fiind vitamine hidrosolubile, care se elimină din organism prin urină, nu au fost descrise situații de apariție a intoxicației cauzată de administrarea unor doze zilnice prea mari de tiamină, riboflavin și vitamina B12.
Sfaturi pentru a asigura necesarul zilnic de vitamine a copilului
Adoptarea unui stil de viață sănătos, în care dieta echilibrată și diversificată se împletește cu mișcarea zilnică sunt cheia pentru asigurarea unui necesar zilnic optim de vitamine, care îi permit copilului să crească și să se dezvolte frumos.
Pentru aceasta, iată câteva sfaturi care ar putea fi utile:
- asigurați-vă că îi oferiți zilnic copilului dumneavoastră fructe și legume proaspete.
- încercați pe cât posibil să introduceți în dieta copilului toate categoriile de alimente.
- cu cât sunt mai mult procesate, cu atât alimentele își pierd din nutrienți, de aceea sunt de evitat mâncărurile de tip fast-food sau semipreparate.
- mențineți un plan organizat al meselor și nu în ultimul rând, explicați-le copiilor încă de mici cât de important este să facă mișcare în fiecare zi.
Pentru sfaturi personalizate și o dietă exact pe placul copilului tău, programează-l la o consultație!
Slăbitul e o joacă!