Dr. Gabriela Brînză-Cât trebuie să ia în greutate bebelușul

August 23, 2021
Bebeluș
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/gabriela-mitea/" target="_self">Dr. Gabriela Brînză</a>

Dr. Gabriela Brînză

Specializare: Pediatrie “În experiența mea ca pediatru, am observat că nutriția este importantă din toate punctele de vedere, atât structural cât și psihologic, aspecte ce sunt în egală măsură importante pentru ca un copil să crească sănătos și frumos. Acesta este motivul pentru care am ales să mă focusez, în continuare, în cariera mea, pe nutriție.”

Sumar

Cât trebuie să ia în greutate bebelușul, află de la medicul Kilostop Junior – Gabriela Brînză

La început de drum, atunci când apare un copil, lucrurile pot fi destul de agitate. Părinții încep să își facă tot felul de griji: Oare doarme cât trebuie? Oare mănâncă cât trebuie? Crește bine?

Aceste întrebări sunt normale. Așa că am venit în ajutor cu un mic ghid despre cât trebuie să ia în greutate un bebeluș, cât de des trebuie să mănânce și care sunt semnele de alarma când vine vorba de greutatea copilului.

1.Dezvoltarea copilului 0-12 luni

Primul an de viață este o etapă plină de schimbări importante pentru sugarul tău este bine să se stiți că fiecare copil este diferit. Nu toți cresc la fel, nu toți se dezvolta la fel, însă dacă copilul tău nu atinge anumite etape importante în dezvoltarea lui, este necesar un consult de specialitate.

Când vorbim de dezvoltare ne referim mai ales la achizițiile motorii. Adică ce începe copilul tău să facă.

În prima lună de viață, copilul trebuie să doarmă mare parte din zi, aproximativ 18-22 ore, să mănânce și să aibă un tranzit intestinal bun. Din punct de vedere motor:  dă din mâini și din picioare și are reflex de supt. Câteodată pare că se sperie, întinde mâinile și picioarele și apoi le strânge la piept. Acesta este un reflex normal, numit reflex Moro, pe care îl pierd în timp.

Undeva pe la 2 luni, 2 luni și jumătate, sugarul începe să poate să își tină bine capul și atunci când este pus pe burtă poate să ridice singur capul de pe pat.

În următoarea etapă, în jurul vârstei de 4 luni, vrea să se ridice singur în fund. Dacă este prins de ambele mâini, el se vă trage și va încerca să se ridice în fund. Ulterior va sta în fund cu sprijin, apoi după vârstă de 6 luni jumătate, vă putea sta singur în fund.

Pe la vârstă de 7-8 luni începe să se întoarcă de pe burtă de spate, iar pe la 9 luni începe să meargă dea bușilea.

Pe la 10 luni începe să se ridice la margine canapelei și stă în picioare, apoi în jurul vârste de 1 an începe să facă pași ținut de mâini și merge independent în jurul vârstei de 1 an și 3 luni.

2.Cât trebuie să ia în greutate bebelușul?

Cat trebuie sa ia in greutate bebelusul

Cat trebuie sa ia in greutate bebelușul

La naștere un nou născut cu greutate normală ar trebui să aibă intre 2500g și 4000 g. În primele zile de viață există o scădere a greutății, care este fiziologică, undeva până la 10% din greutatea de la naștere. Această scădere ponderala este datorată deshidratării care apare în primele zile si a adaptării la viață extrauterina. Dacă copilul este alimentat suficient ea ar trebui recuperata până la doua săptămâni de viață.

Ulterior sugarul are o creștere ponderala accelerata în primele patru luni, având un spor de minim 750 g pe luna, apoi următoarele 4 luni are un spor de minim 500 g pe luna, iar ultimele 4 luni, până la 1 an, un spor de minim 250 g pe luna.

Dacă dorești să iți ajuți copilul să mănânce mai sănătos și ai nevoie de un ajutor specializat, apelează la experții Kilostop Junior și programează o consultație, dând click AICI: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/

2.1Cât trebuie să ia în greutate un bebeluș alăptat la sân?  Cât trebuie să ia în greutate un sugar hrănit cu formule de lapte praf?

Între un copil alăptat și un copil care mănâncă formulă de lapte nu ar trebuie să fie mari diferențe când vine vorba de creștere în greutate. Cu toate acestea, în general sugarii care sunt alăptări cresc mai bine în primele 3 luni, decât sugarii care mănâncă formula de lapte, dar sunt prinși din urma în următoarele luni. Sugarii alimentați artificial au un spor ponderal constant. La vârstă de 1 an, atât sugarii alimentați natural, cât și sugarii alimentați artificial au același spor ponderal, daca nu exista probleme de sănătate.

Că o regulă simplă de reținut, sugarul trebuie la 4 luni să își dubleze greutatea de la naștere, iar la 1 an să o tripleze.  Exemplu : Daca copilul tău este născut cu 3500g, la 4 luni ar trebui să aibă 7000g, iar la 1 an în jur de 10 kg.

2.2 Cât trebuie să ia în greutate un bebeluș prematur?

Când vine vorba de prematuri, lucrurile stau puțin diferit, deoarece, în funcție de gradul de prematuritate, complicațiile apărute și cum au influențat acestea modul de alimentație al copilului, un prematur poate avea un spor ponderal mai mic. Copilul născut prematur care nu a avut complicații, și care are o toleranță digestivă bună ar trebui să aibă un spor de aproximativ 20g pe zi, cam 600g pe lună. Prematurul trebuie raportat la vârstă corectata, nu la vârstă cronologica, când vine vorba de greutate. Vârstă cronologică este vârstă de la momentul nașterii, vârstă corectată este vârstă pe care prematurul ar trebui să o aibă, dacă se năștea la termen. Astfel un prematur născut la 34 de săptămâni (7 luni de sarcina) la vârstă cronologica de 2 luni, trebuie comparat cu un sugar de 1 luna ( vasta lui corectata).

3.Cât de des trebuie să mănânce un sugar?

Greutate bebelusi

Greutate optimă bebeluși

În prima lună de viață, sugarul trebuie să mănânce la 2-3 ore, deoarece există mulți factori care pot influența alimentația. Printre cei mai importanți este icterul neonatal fiziologic. Acesta, dacă este foarte accentuat, poate da somnolență, iar copilul nu vă mai cere de mâncare, se va deshidrata și i se va accentua icterul, intrând într-un cerc vicios, din care nu se iese foarte ușor.

Ulterior pe parcursul dezvoltării copii trebuie să înceapă să se obișnuiască cu un program de mese asemănător adultului: 3 mese principale și 2 gustări, înlocuind treptat mesele de lapte cu cele diversificate. Pentru mai multe informații despre diversificare te invit să accesezi articolul despre diversificare de pe blog-ul nostru.

4.De ce bebeluși nu se îngrașă și când trebuie să mergem la doctor?

Exista multiple cauze pentru care un sugar nu crește bine în greutate, majoritatea necesitând evaluare medicală, dar cel mai simplu se pot clasifica astfel :

  • Aport alimentar inadecvat – sugarul nu consumă cantitate suficientă de lapte/mâncare cum apare în: refluxul gastro esofagian, hipolactația mamei sau administrarea de cantități de mâncare prea puține.
  • Tulburări de apetit – acestea pot fi de cauză organică : hipotonie sau tetrapareza spastică, reflux gastroesofagian masiv, anemie, boli cardio vasculare, boli respiratorii cronice sau de cauză psihologică : aversia față de mâncare, anorexia sau alte tulburări de comportament alimentar. Da! Chiar daca pare ciudat, exista și la sugari diverse tulburări de comportament alimentar.
  • Malabsorbția – incapacitatea intestinului de a folosi adecvat alimentele mâncate apare în alergii alimentare, boala celiacă, fibroza chistică, afecțiuni ale căilor biliare sau chiar în enterocolite infecțioase de lunga durată.
Click-pe-poza-pentru-retete-delicioase-recomandate-de-nutritionistii-Kilostop-Junior

Click-pe-poza-pentru-retete-delicioase-recomandate-de-nutritionistii-Kilostop-Junior.

5.Stări de hipercatabolism. Boli care necesită un aport mai mare de calorii: hipertiroidism, malignitate sau bolile autoimune

Toate aceste cauze de malnutriție trebuie atent evaluate și interpretate în context clinic, iar primul lucru cu care se începe, în orice fel de evaluarea a unui spor ponderal nesatisfăcător este un jurnal alimentar.

Sporul ponderal nesatisfăcător poate să apară pe o perioada mai lunga și atunci trebuie evaluat cu grija, însă sunt și momente în care un copil scade brusc în greutate și este important este să știm semnele de alarma. În primul rând, atunci când copilul nu mai primește suficientă mâncare, acesta începe să nu mai urineze la fel de bine, să nu mai aibă scaun sau să fie somnolent.

În cazul sugarilor, ei se pot deshidrata foarte ușor și pot ajunge să piardă până la 10 % din greutatea lor. Pentru mai multe informații despre deshidratare poți citi articolul colegei mele Dr. Catrinel Panait.

Când vine vorba stric de stagnare sau scădere ponderala, cea mai importanta este curba de creștere a acelui copil. Daca copil stagnează pe curba mai mult de 2 luni sau, și mai rău, daca începe să slăbească, atunci este momentul unei evaluări medicale.

6.Bebeluș gras Versus bebeluș slab

Până la vârstă de 2 ani, un copil cu greutatea peste valorile normale pentru vârstă ( adică percentila 90), nu este motiv de îngrijorare, daca primește o alimentație sănătoasă. Însă acesta trebuie urmăriți îndeaproape pentru a putea depista precoce cauza creșterii excesive în greutate și a preveni obezitatea.

Un lucru important de reținut pentru părinți este că un copil nu trebuie comparat cu alții. Așa cum am spus la început, fiecare crește în ritmul lui și este puternic influențat de materialul genetic obținut de la părinți.

Daca consideri că sugarul tău nu crește bine sau are greutate prea mare pentru vârstă, cel mai bine este să ceri o evaluare medicală.

Pentru sfaturi personalizate și o dietă exact pe placul copilului tău, programează-l la o consultație!

Slăbitul e o joacă!

 

 

Distribuie acest articol:
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/gabriela-mitea/" target="_self">Dr. Gabriela Brînză</a>

Dr. Gabriela Brînză

Specializare: Pediatrie “În experiența mea ca pediatru, am observat că nutriția este importantă din toate punctele de vedere, atât structural cât și psihologic, aspecte ce sunt în egală măsură importante pentru ca un copil să crească sănătos și frumos. Acesta este motivul pentru care am ales să mă focusez, în continuare, în cariera mea, pe nutriție.”

Știai că?

Donăm 2 lei pentru fiecare kilogram slăbit de către juniori:

luna aceasta pacienții Kilostop Junior au slăbit 139.6 kg

agsdix-fas fa-money-check-alt

până acum am donat  28629.48 lei

Fii la curent cu ultimele noutăți din nutriție!

Articole Similare