Subiectul nostru de azi este unul foarte dulce: zahărul. Îl introducem sau nu în alimentația copiilor? Sunt dulciurile necesare sau ar trebui să le eliminăm cu totul? Cât de mult e prea mult?
Să începem cu începutul …
După cum le spune și numele, „dulciurile” au în compoziție foarte mult zahăr sau, câteodată, alți îndulcitori (miere, fructoză, sirop de porumb etc.). Din păcate asta nu e singura problemă. Pe lângă zahăr mai avem grăsimi nesaturate, grăsimi trans, conservanți, coloranți, arome artificiale. Toate astea fac din dulciuri exemplul perfect de aliment bogat în calorii și nesănătos.
Păi și atunci, hai să facem dulciuri de casă, nu?
În felul ăsta evităm coloranții și conservanții, putem reduce cantitatea de grăsimi și zahăr din rețetă și putem controla mai atent porția pe care o mănâncă cei mici.
Total de acord. Deși dulciurile de casă sunt tot dulciuri, dacă adaptăm rețetele putem obține ceva mai sănătos.
Din păcate însă, copilul este expus la dulciuri nu doar acasă, ci și la școală, la afterschool, la bunici, în oraș. Dacă mănâncă un dulce în fiecare dintre aceste locuri s-ar putea să fie prea mult, iar prăjitura făcută cu atâta grijă acasă să fie doar cireașa de pe tort.
Sumar
Cât de mult e prea mult?
Studiile legate de cantitatea de zahăr din alimentația copiilor sunt destul de serioase, iar ghidurile sunt modificate constant.
American Heart Association a publicat în 2009 ghidul conform căruia copiii cu vârsta de până la 4 ani trebuie să consume mai puțin de 4 lingurițe de zahăr pe zi. Cei cu vârsta între 4 și 8 ani 5 lingurițe, iar la pubertate între 5 și 8 lingurițe.
Atenție! Este vorba despre zahăr adăugat, nu despre zahărul care se găsește în mod natural în fructe, spre exemplu.
Aceeași organizație a constatat că în America locuitorii, inclusiv copiii, consumă de 3-4 ori mai mult decât cantitatea recomandată.
În România nu avem încă studii dar, dacă alimentația va continua să conțină sucuri și alimente ambalate, cu siguranță vom ajunge tot acolo.
Din păcate avem zahăr și acolo unde nu ne-am aștepta, așa că gustările dulci nu fac decât să suplimenteze această cantitate. Dintre alimentele preferate de copii, vreau să vă atrag atenția asupra cerealelor pentru micul dejun, a sucurilor, a iaurturilor cu fructe și a ketchup-ului, care conțin foarte mult zahăr adăugat.
Care e consecința?
În primul rând, obezitate. Excesul de calorii din zahăr (1 g zahăr=4 Calorii) se transformă în grăsime. Grăsimea duce la obezitate, boli cardio-vasculare, diabet zaharat de tip 2. Odată apanajul adulților cu probleme de greutate, în prezent diabetul este din ce în ce mai des întâlnit la copii.
Nu mai vorbim de cariile dentare, de problemele osteoarticulare și de afectarea psihologică a acestor copii.
O singură veste bună am. Se pare că hiperactivitatea nu este accentuată de consumul de zahăr. Acest mit datează din anii ’70 dar studii recente au infirmat această ipoteză.
Ce e de făcut?
Pentru că educarea gustului începe acasă și nu la grădiniță, nici la școală, avem ocazia să îl obișnuim pe cel mic cu alimente sănătoase și gustoase, evitându-le cât se poate pe cele cu zahăr adăugat.
Este foarte adevărat că la un moment dat, copilul va intra în colectivitate și atunci va fi expus la dulciuri. Iar eu nu cred că asta este neapărat un lucru rău. Este un mod bun de a-l învăța pe cel mic despre porția corectă pentru el, despre consecințele alimentației, cu alte cuvinte despre moderație.
Este mai greu să explici și să te faci înțeles decât să interzici. Dar asta se aplică în orice aspect al parentingului, nu-i așa? E important să avem grijă să nu-i răsplătim pe cei mici cu dulciuri și să nu îi obligăm să mănânce pentru a primi apoi desert. Nu vrem să îi facem să creadă că trebuie să se recompenseze cu mâncare, nu-i așa?
Dacă însă pregătim împreună un dulce sănătos și îl consumăm împreună, în cantități potrivite, cel mic va învăța că există alternative, că totul este permis în cantitatea potrivită și că dulcele nu este decât un alt aliment și nu cea mai de preț comoară din lume.
Cam atât pentru azi. Cei mici sunt destul de dulci oricum, haideți să-i ajutăm să rămână așa.
Dacă și copilul tău are problemele de mai sus și are nevoie de ajutor specializat, apelează la specialiștii de la Kilostop Junior și programează o consultație dând click AICI: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/
Un copil bine hrănit e un copil fericit!