Cum știi dacă greutatea copilului tău e una normală?

July 22, 2020
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/dr-amalia-arhire/" target="_self">Dr. Amalia Arhire</a>

Dr. Amalia Arhire

Medic endocrinologie, diabet, nutritie si boli metabolice “Una dintre valorile mele este Sănătatea, astfel, Prevenția prin nutriție și stilul de viață sănătos sunt foarte importante pentru mine, de aceea sunt cofondatoare a singurei clinici de nutriție destinate exclusiv copiilor și adolescenților din România.” * Dr. Amalia Arhire e unul dintre experții clinicii Kilostop Junior

Noi, cei de la clinica de nutriție Kilostop Junior, credem că obezitatea la copii sau adolescenți nu ar trebui să existe, însă pentru a o combate e nevoie ca întâi să ne dăm seama dacă există un exces de kilograme.
Cum putem să ne dăm seama de acest lucru, atât dumneavoastră acasă, cât și noi în cabinet? Putem să evaluăm acest lucru prin indicele de masă corporală, care nu e decât un raport între greutatea copilului exprimată în kilograme și înălțimea copilului exprimată în metri, la pătrat. Dacă acest raport e unul fix la adult, la copii și adolescenți el variază în funcție de vârstă și sex, evaluate pe curbele de vârstă și sex.
Greutatea normală e între curbele 5 și 85, ce reprezintă de fapt 5% și 85% din copii cu greutate normală pentru vârstă respectivă.
Supraponderea e între curbă 85 și 95 iar peste curbă 95 e definită obezitatea.
De ce e important ca greutatea să rămână în limite normale iar afirmația “pufos și sănătos “ e doar un mit? Pentru că studii recente au arătat că un indice de masă corporală peste curbă 85 încă de la 2 ani, s-a asociat în adolescență sau la vârstă adultă cu un risc mult mai mare de obezitate, dar și de probleme de sănătate cum ar fi boli cardiovasculare sau diabet.
Astfel cu cât greutatea e mai mare decât înălțimea chiar de la vârste mici, și creșterea în greutate în special până la 5 ani e mai importantă față de creșterea în înălțime, șansele că cel mic să se înalte și prin acest lucru să compenseze kilogramele în plus devine imposibil, așa că afirmația “ lasă că se va înălța și greutatea nu va mai fi o problema” nu e una tocmai adevărată în majoritatea cazurilor.
E important să menținem greutatea copiilor și a adolescenților în limite normale deoarece greutatea în exces poate să scadă sau chiar să oprească ritmul de creștere în înălțime, prin sedentarism, astfel nici masă musculară nu se va dezvoltă și arderile celui mai vor fi mai mici decât normalul.
Din preadolescență problemele de sănătate sunt mult mai mari, deoarece greutatea abdominală în exces va duce la o pubertate timpurie la fete cu grăbirea menstruației și oprirea creșterii în înălțime, iar la băieți cu întârzierea pubertățîi și apariția de ginecomastie- glanda mamară, care de multe ori nu va dispărea după pubertate dacă se menține excesul ponderal.
Pe lângă afectarea creșterii și dezvoltării apar riscurile asociate kilogramelor de grăsime la adult, adică boli cardiovasculare- infarct, atac vascular cerebral, diabet tip 2 (dar care se tratează direct cu insulină la copii), alergii, astm, afectare respiratorie, sindrom de apnee în somn și chiar afectarea rinichilor. Aceste afecțiuni apar până la vârsta de adult, sunt mult mai greu de tratat și duc inclusiv la insuficiențe de organ- insuficiență renală, respiratorie sau cardiacă la vârste extrem de fragede.
Dacă dorești să iți ajuți copilul să mănânce mai sănătos și ai nevoie de un ajutor specializat, apelează la experții Kilostop Junior și programează o consultație, dând click AICI: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/
Nu sunt deloc de ignorat nici problemele psihologice, bulling-ul de la școală sau de la locul de joacă și toate complexele ce pot să apară de aici, dar și de afecțiuni psihiatrice cum ar fi depresia, cu riscul de sinucidere, atacurile de panică sau tulburările de comportament alimentar cum ar fi anorexia sau bulimia, toate acestea se asociază cu obezitatea.
Știm că îți doreșți sănătatea copilului tău și vrei că el să aibă parte numai de oportunități și de lucrurile bune pe care tu poate nu le-ai avut la vârstă lui, însă e bine să te gândeșți și pe termen lung, la cum să îl ajuți să fie un adult sănătos, bucuros și echilibrat. Așa că urmărește greutatea și înălțimea copilului tău, iar dacă greutatea crește mai repede decât înălțimea sau crește burtică și nu îi poți lua haine pentru aceeași vârstă din cauza burticii mult prea mari, e important să îl duci la un pediatru și la un nutriționist tocmai pentru a recăpăta controlul și a-ți ajută copilul să crească sănătos și echilibrat.
Autor: Dr. Amalia Arhire
Distribuie acest articol:
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/dr-amalia-arhire/" target="_self">Dr. Amalia Arhire</a>

Dr. Amalia Arhire

Medic endocrinologie, diabet, nutritie si boli metabolice “Una dintre valorile mele este Sănătatea, astfel, Prevenția prin nutriție și stilul de viață sănătos sunt foarte importante pentru mine, de aceea sunt cofondatoare a singurei clinici de nutriție destinate exclusiv copiilor și adolescenților din România.” * Dr. Amalia Arhire e unul dintre experții clinicii Kilostop Junior

Știai că?

Donăm 2 lei pentru fiecare kilogram slăbit de către juniori:

luna aceasta pacienții Kilostop Junior au slăbit 166 kg

agsdix-fas fa-money-check-alt

până acum am donat  26610.12 lei

Fii la curent cu ultimele noutăți din nutriție!

Articole Similare