Probioticele: Ajutoare în Lupta cu Kilogramele

octombrie 01, 2020
probioticele ajutor in lupta cu kilogramele
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/dr-amalia-arhire/" target="_self">Dr. Amalia Arhire</a>

Dr. Amalia Arhire

Medic endocrinologie, diabet, nutritie si boli metabolice “Una dintre valorile mele este Sănătatea, astfel, Prevenția prin nutriție și stilul de viață sănătos sunt foarte importante pentru mine, de aceea sunt cofondatoare a singurei clinici de nutriție destinate exclusiv copiilor și adolescenților din România.” * Dr. Amalia Arhire e unul dintre experții clinicii Kilostop Junior

Kilogramele în plus la copii și adolescenți devin un subiect aflat în lumina reflectoarelor pentru specialiștii din domeniul medical, întrucât conform studiilor Organizației Mondiale a Sănătății, numărul de cazuri a crescut de aproximativ 10 ori în ultimele patru decenii.

Vești bune vin din partea unui grup de medici din Italia: probioticele ar putea ajuta la scăderea în greutate a copiilor și adolescenților cu obezitate alături de o dietă echilibrată și fără excese! Administrarea unor tulpini ale probioticelor Bifidobacterium Breve a dus la rezultate mai bune în ceea ce privește scăderea în greutate alături de un plan alimentar controlat caloric față de copiii care au urmat doar dietă. Aceste rezultate sunt un pas important și pentru controlul efectelor pe termen lung ale obezității care ar putea apărea la vârsta adultă, cum ar fi bolile cardiace sau diabetul.

Ce este flora intestinală?

Tractul nostru digestiv este populat cu microorganisme benefice care alcătuiesc flora intestinală, dezvoltată complet până la vârsta de 2 ani. Aceasta are un rol extrem de important în starea noastră de sănătate și trebuie menținută în echilibru pentru a nu permite creșterea bacteriilor patogene. Flora intestinală susține imunitatea organismului, ne ajută să luptăm împotriva bacteriilor dăunătoare, menține sănătatea intestinului, sintetizează vitamine B și K și eliberează enzime necesare pentru digestia alimentelor. Bacteriile benefice ajută la digestia carbohidraților din alimentație care sunt sursa de energie necesară organismului și eliberează substanțe ce induc sațietate, astfel joacă un rol important în menținerea greutății.

Ce sunt aceste probiotice?

Bifidobacteriile sunt un grup de bacterii care există în mod natural în intestinul nostru și contribuie la funcționarea corectă a organismului: împiedică creșterea bacteriilor patogene în exces (cum ar fi E.Coli), ajută la digestia eficientă a carbohidraților și fibrelor din dietă pentru obținerea substanțelor nutritive și intervin în controlul senzației de foame. Un număr scăzut al acestor bifidobacterii ar scădea calitatea digestiei, ar perturba senzația de sațietate și ar duce în final la acumularea kilogramelor în plus.

În cadrul Congresului European de Endocrinologie 2020 (a 22-a editie), Dr Flavia Prodam împreună cu echipa de la Universitatea Piemonte Orientale a prezentat un studiu efectuat pe aproximativ 100 de copii și adolescenți cu obezitate care urmau o dietă mediteraneană adaptată nevoilor calorice. Cei care au primit tulpini de probiotice Bifidobacterium Breve în plus față de regimul alimentar au avut rezultate mai bune și mai rapide fața de cei care au urmat doar dieta: au pierdut mai rapid din kilogramele în exces și centimetri din circumferința abdominală. Un lucru interesant este continuarea efectelor pozitive asupra organismului și după întreruperea administrării probioticelor.

Populația microbiană a intestinului este influențată atât de stilul de viață al fiecăruia în parte, cât și de factori genetici. Putem interveni pentru a asigura o funcționare corectă a acestor bacterii benefice prin evitarea consumului alimentelor intens procesate și prin varietate în dieta de zi cu zi prin includerea unor alimente precum iaurtul, kefirul, laptele bătut, laptele de capră, brânzeturile fermentate în cantități moderate, varza murată sau măsline verzi. Urmăriți și videoclipul nostru de pe canalul de YOUTUBE pentru a afla și alte informații utile despre macronutrienții necesari organismului: 

Cu toate că există rezultate promițătoare precum ale colegilor din Italia despre administrarea probioticelor la copiii cu obezitate, sunt necesare studii ulterioare pentru a stabili legătura dintre populația microbiană a intestinului și kilogramele în plus: avem de-a face cu un dezechilibru microbian înainte de apariția obezității sau obezitatea perturbă flora microbiană intestinală?

Totuși, aceste probiotice atât de celebre pe rafturile farmaciilor nu se administrează fără a consulta medicul specialist înainte și fără a primi o indicație precisă. Așteptăm în continuare rezultate individualizate pe grupe de vârstă și doza necesară de probiotic pentru a ne ajuta pacienții sa slăbească sănătos și pentru a le scădea riscul complicațiilor kilogramelor în plus pe termen lung. Mulțumim echipei de la Universitatea Piemonte Orientale pentru eforturile depuse și pentru împărtășirea unor informații atât de prețioase pentru noi, nutriționiștii!

Resurse:

1.https://edition.cnn.com/2020/09/07/health/probiotics-for-childhood-obesity-wellness/index.html

2.https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200907080342.htm

3.https://www.endocrine-abstracts.org/ea/0070/ea0070aep373.htm

4.https://www.medscape.com/viewarticle/937232?src=soc_fb_share&fbclid=IwAR1gh90Zb_TGTtRwlWDiHKM5DSfbZGaoph6JGiY_SmOI5ZYh7FQF8uZdhro#vp_2

5.https://www.who.int/end-childhood-obesity/facts/en/

Autor: Elena Alexandru

 

Distribuie acest articol:
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/dr-amalia-arhire/" target="_self">Dr. Amalia Arhire</a>

Dr. Amalia Arhire

Medic endocrinologie, diabet, nutritie si boli metabolice “Una dintre valorile mele este Sănătatea, astfel, Prevenția prin nutriție și stilul de viață sănătos sunt foarte importante pentru mine, de aceea sunt cofondatoare a singurei clinici de nutriție destinate exclusiv copiilor și adolescenților din România.” * Dr. Amalia Arhire e unul dintre experții clinicii Kilostop Junior

Știai că?

Donăm 2 lei pentru fiecare kilogram slăbit de către juniori:

luna aceasta pacienții Kilostop Junior au slăbit 131 kg

agsdix-fas fa-money-check-alt

până acum am donat 2946,84 lei

Fii la curent cu ultimele noutăți din nutriție!

Articole Similare