Dr. Steluța Boroghină – Indigestia la copii- Cauze, Simptome, Tratament

February 15, 2022
Indigestia la copii
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/steluta-borghina/" target="_self">Dr. Steluta Borghina</a>

Dr. Steluta Borghina

Medic Primar Pediatru si Gastroenterolog Pediatru "Experiența de 20 de ani nemijlocită în afecțiuni de nutriție ale copilului m-a determinat să am o altă abordare a problematicii medicale și să înțeleg importanța nutriției în patologia abordată. Alături de nutriția terapeutică, în ultimiii ani mi-am extins preocupările atingând noi arii de interes precum studiul microbiomului, afecțiunile alergologice ale tractului digestiv și mai nou endocrinologia pediatrică pentru studiul cărora mi-am dedicat perioada cea mai recentă. Certificarea de profesionist în obezitate a SCOPE WORLD OBESITY FEDERATION mă ajută să integrez partea medicală alături de cea nutrițională și de cea emoțională pentru a ajuta copiii cu probleme de greutate."

Sumar

Ce este indigestia la copii?

Indigestia, cunoscută și sub termenul de dispepsie, este o tulburare de natură alimentară și se manifestă printr-un complex mai larg de simptome, nefiind însă o boală în sine.

Care sunt cauzele indigestiei?

Indigestia apare atunci când copilul consumă prea multe alimente, într-un timp prea scurt ori dacă nu le mestecă corespunzător. De asemenea, un stil alimentar nepotrivit (alimente grase, preparate picante) poate conduce la apariția acestui tip de disconfort gastric.

Unele alimente precum leguminoasele ( mai ales fasolea), varza, conopida, ceapa, castraveții, fructele de mare sunt alimente recunoscute pentru faptul că provoacă balonare și arsuri gastrice, nefiind recomandate în cantități mari și cu atât mai puțin la copiii care au episoade repetate de indigestie.

Dacă vrei să afli mai multe despre cauzele de balonare la copii, dă click aici: https://www.kilostopjunior.ro/balonarea-la-copii-cauze-semne-simptome-tratament/

Indigestia (dispepsia) este o problemă comună atât a copiilor, cât și adulților. Stresul, somnul insuficient, băuturile carbogazoase sau condimentele pot contribui și provoca aceste crize de indigestie. Dacă nu sunt secretate suficiente enzime digestive și suc gastric, pot să apară o serie de simptome neplăcute la nivelul stomacului, care trebuie să muncească mai mult pentru a descompune alimentele consumate.

De asemenea trebuie ținut seama și de dimensiunile stomacului copilului și să nu îl supraalimentăm.

Alte cauze posibile pentru indigestie la copii:

  • infecția cu virusul Helicobacter Pylori;
  • refluxul gastroesofagian;
  • stresul, anxietatea, sau depresia;
  • o afecțiune la nivelul tranzitului digestiv;
  • ulcerul gastric sau duodenal;
  • intoleranța la lactoză;
  • obezitatea

Care sunt simptomele indigestiei?

Simptomele indigestiei sunt ușor de observat încă de la debutul problemei. Copilul se vă plânge întâi de dureri apărute în regiunea abdominală, senzații care vor fi însoțite la scurt timp de o stare de greață ori chiar de vomă.

Cel mic vă simți arsuri gastrice, se vă confrunta cu balonare, vă avea gaze intestinale și vă eructa (râgâială) frecvent sau va prezenta sunete intestinale puternice (borborisme), greaţă, diminuarea apetitului, flatulenţă (eliminarea gazelor pe cale anală).

Uneori poate să aibă și scaune diareice ori mai rar să fie constipat, în funcție de combinația de alimente pe care a făcut-o și de modul în care organismul lui a reacționat la ea. Copilul are un apetit alimentar redus atunci când suferă de indigestie și este lipsit de energie, având în vedere că organismul lui este concentrat pe reglarea digestiei.

De asemenea, el poate să simtă un gust neplăcut în gură, limbă ”încărcată” și să aibă respirația grea (urât mirositoare) în acest timp.

Care sunt semne de gravitate care trebuie să grăbească prezentarea la medic?

Dacă simptomele se agravează și:

  • apar vărsături cu sânge;
  • lipsa poftei de mâncare se întinde pe o perioadă mai lungă de 24 de ore
  • se resimte o durere abdominală foarte puternică, persistentă;
  • apar scaune cu aspect negricios sau lipicios;
  • copilul își pierde cunoștința, este cazul să consulți de urgență un medic specialist.

La ce trebuie să fiți atenți în caz că suspicionăm toxiinfecția alimentară la copii (diferența față de indigestie)?

Toxiinfecția alimentară este provocată de consumul unor alimente alterate sau contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziți. Riscul de contaminare, de obicei crescut pe timpul verii și apare atunci când condițiile de igienă nu sunt corespunzătoare.
Cum sistemul imunitar al copiilor nu este suficient de rezistent și de bine dezvoltat, ei sunt mult mai predispuși la intoxicație.

În funcție de bacteria ori de parazitul care a provocat toxiinfecția alimentară, copiii se pot confrunta cu:

  • botulism,
  • toxoplasmoză,
  • listerioză,
  • infecția cu E. coli,
  • infecția cu Salmonellaori cu Giardia.

Specialiștii menționează faptul că simptomele apar de regulă începând de la 4 până la 36 de ore de la consumul alimentelor contaminate, spre deosebire de indigestie care se instalează mai rapid după ingestia de alimente.

Care este tratamentul indigestiei la copii?

Dacă copilul tău suferă de indigestie, tratamentul este relativ simplu: se recomandă regim alimentar, consum sporit de lichide și repaus fizic.

Regimul alimentar pentru indigestie

Pentru că indigestia este strict legată de stilul de viață abordat, în special de stilul alimentar, în tratarea sa se impune schimbarea unor obiceiuri și abordarea unor reguli ușor de respectat:

  • alimentele amintite mai sus, care sunt direct responsabile de declanșarea indigestiei trebuie eliminate complet din meniu, cel puțîn o perioadă până când sistemul digestiv își recapătă funcțiile.
  • mesele copioase vor fi evitate, iar persoanele care suferă de indigestie sunt sfătuite să consume hrană în cantități mici și dese, de preferat trei mese principale și două gustări.
  • de o deosebită importanță este mestecarea alimentelor până ce acestea devin pastă, în acest mod fiind susținută funcția digestivă și reducerea la minim a posibilității de apariție a indigestiei
  • alimentele recomandate sunt: carnea fiartă, orezul, supa de rădăcinoase, legumele fierte sau preparate la abur, brânză de vaci, banana și mărul copt
  • porționarea în bucăți mai mici ale alimentelor
  • evitarea meselor târzii, a alimentelor grase, condimentate sau prăjite și la excluderea ciocolatei sau a sucurilor carbogazoase.

Pentru a-l ajuta la digerarea mai rapidă a alimentelor fără probleme, încurajează-ți copilul să mestece de cât mai multe ori orice bagă în gura, să nu adopte o poziție culcată timp de minim 30 de minute după masă și să evite efortul fizic timp de o oră după masă.

Care e tratamentul natural al indigestiei?

Indigestia-cauze, simptome, tratament

Indigestia la copii – cauze, simptome, tratament

Dincolo de îmbunătățirea stilului de viață, tratament care oferă rezultate în timp, indigestia poate fi tratată și cu suplimente naturale, mai ales că starea de disconfort care o însoțește are influență negativă directă asupra bunei dispoziții.

Există o gamă destul de largă de preparate pe bază de plante care pot ameliora simptomele și ușura suferință celui mic.
Dacă indigestia este cauzată de mâncatul în exces, se poate încerca cu o cană de ceai de ghimbir administrată. Senzația de greață care se instalează în cazul indigestiei poate fi combătută cu o cană de ceai de mentă, de preferat rece, dar nu obligatoriu.

De asemenea, ceaiul de fenicul are rolul de a ameliora indigestia atunci când aceasta este provocată de alimente grase sau picante. Uleiurile volatile conținute în semințele de fenicul reduc eficient senzația de greață. Pe de altă parte, ceaiul de anghinare, deși amar, are rolul de a stimula secreția bilei și astfel de a îmbunătăți digestia.

Care e tratamentul medical al indigestiei?

Ca medicație, cu avizul medicului se pot administra medicamente simptomatice adaptate vârstei care îi vor ameliora copilului neplăcerile și îl vor ajuta să digere mai bine. Acestea pot fi de tipul simeticonei pentru a scădea disconfortul dat de distensia abdominală, enzime digestive (pentru a crește toleranța digestivă la anumite alimente) și produse simbiotice (conțin pre și probiotice) care ameliorează flora din colonul copilului.

Un consult medical este totdeauna binevenit pentru a stabili cauza exactă a problemei digestive a copilului precum și necesitatea și durata unui tratament adecvat.

Dacă indigestia continuă mai mult de două săptămâni sau apar mai multe episoade de intensități variabile, indiferent de alimentele ingerate, atunci este recomandată o vizită la medic, deoarece în spatele simptomelor se pot ascunde alte afecțiuni.

Vizita la medic devine obligatorie dacă disconfortul cauzat de indigestie este însoțit de vărsături repetate, scăderea în greutate sau pierderea apetitului, dificultăți la înghițire, scaun de culoare foarte închisă, oboseală nejustificată și durere accentuată în zona pieptului, mai ales dacă este însoțită de transpirații, frisoane și dificultăți respiratorii. În cazul copiilor mici, pentru siguranță ar fi bine să cereți cât mai curând consultul unui medic.

Dacă și copilul tău are problemele de mai sus și are nevoie de ajutor specializat, apelează la specialiștii de la Kilostop Junior și programează o consultație dând click AICI: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/

Referințe:
www.mayoclinic.org
www.gponline.com
http://www.healthlibrary.com/book6_chapter28.htm
http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productId=107&pid=33&gid=000064
https://www.nicklauschildrens.org/alternative-medicine/food-poisoning
http://www.eatright.org/resource/homefoodsafety/safety-tips/food-poisoning/food-safety-tips-for-young-children
http://www.medic8.com/healthguide/food-poisoning/children.htmlhttps://www.safety.com/blog/probiotics-for-kids-guide/

Distribuie acest articol:
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/steluta-borghina/" target="_self">Dr. Steluta Borghina</a>

Dr. Steluta Borghina

Medic Primar Pediatru si Gastroenterolog Pediatru "Experiența de 20 de ani nemijlocită în afecțiuni de nutriție ale copilului m-a determinat să am o altă abordare a problematicii medicale și să înțeleg importanța nutriției în patologia abordată. Alături de nutriția terapeutică, în ultimiii ani mi-am extins preocupările atingând noi arii de interes precum studiul microbiomului, afecțiunile alergologice ale tractului digestiv și mai nou endocrinologia pediatrică pentru studiul cărora mi-am dedicat perioada cea mai recentă. Certificarea de profesionist în obezitate a SCOPE WORLD OBESITY FEDERATION mă ajută să integrez partea medicală alături de cea nutrițională și de cea emoțională pentru a ajuta copiii cu probleme de greutate."

Știai că?

Donăm 2 lei pentru fiecare kilogram slăbit de către juniori:

luna aceasta pacienții Kilostop Junior au slăbit 139.6 kg

agsdix-fas fa-money-check-alt

până acum am donat  28629.48 lei

Fii la curent cu ultimele noutăți din nutriție!

Articole Similare