Peștele este o sursă valoroasă de nutrienți esențiali pentru dezvoltarea optimă a sistemului nervos la copii.
Studiile arată că mamele care au consumat pește în timpul sarcinii au contribuit la îmbunătățirea dezvoltării creierului copiilor. Bogat în acizi grași omega-3 și omega-6, dar și în fier, iod, colină, seleniu, vitamina D și B12, peștele este recomandat de experți pentru o alimentație sănătoasă. Dacă vrei să citești și despre alte alimente bune pentru creier și memorie dă click AICI
Recomandări pentru consum
Pentru femeile însărcinate și copiii sub 11 ani, se recomandă consumul a două porții de pește pe săptămână. Nu toate tipurile de pește sunt la fel de sigure din cauza conținutului de mercur. Conform Food and Drug Association din SUA, tipurile de pește cu cel mai scăzut conținut de mercur include, care sunt recomandate copiilor și femeilor gravide sunt: somonul, sardinele, anșoa, păstrăvul, macroul și tonul.
Somon sălbatic versus somon de cultură
Somonul sălbatic, datorită dietei naturale, este mai bogat în omega-3, antioxidanți precum astaxantina, și are un conținut mai redus de grăsimi și calorii. Pe de altă parte, somonul de cultură este mai bogat în omega-6 și poate provoca inflamații dacă este consumat în exces. Este recomandat să se aleagă somonul sălbatic, atunci când este posibil.
Tonul- beneficii și specii de evitat
Tonul este o sursă excelentă de omega-3 și vitamina B12. Conservele de ton sunt accesibile și au un termen de valabilitate îndelungat, dar trebuie alese cele fără BPA. Cele mai recomandate specii sunt Skipjack, Yellowfin și Albacore, cu un conținut scăzut de mercur. Specia Bigeye Tuna ar trebui evitată.
Păstrăvul
Atât păstrăvul de captură, cât și cel de cultură, sunt opțiuni bune de pește. Deși păstrăvul de captură este mai bogat în omega-3 și are un conținut mai mic de grăsimi, calitatea apei din care este pescuit influențează sănătatea acestuia. Păstrăvul de cultură este o alternativă sănătoasă dacă provine din surse responsabile.
Concluzie: De ce peștele ar trebui să facă parte din dieta copiilor
Indiferent dacă este de cultură sau sălbatic, consumul de pește aduce multiple beneficii nutriționale pentru copii și ar trebui introdus în alimentația acestora. Asigurarea unui aport adecvat de pește contribuie la o dezvoltare sănătoasă și la o creștere armonioasă.
Împreună creștem o generație suplă și sănătoasă!
Dacă ai nevoie de ajutor personalizat pentru copilul tău, apelează la specialiștii de la Kilostop Junior și programează o consultație dând click AICI: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/
Surse: https://www.fda.gov/food/consumers/advice-about-eating-fish