Dr. Amalia Arhire – Top 10 alimente bune pentru memorie la copii

iunie 11, 2022
Top 10 alimente bune pentru memorie
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/dr-amalia-arhire/" target="_self">Dr. Amalia Arhire</a>

Dr. Amalia Arhire

Medic endocrinologie, diabet, nutritie si boli metabolice “Una dintre valorile mele este Sănătatea, astfel, Prevenția prin nutriție și stilul de viață sănătos sunt foarte importante pentru mine, de aceea sunt cofondatoare a singurei clinici de nutriție destinate exclusiv copiilor și adolescenților din România.” * Dr. Amalia Arhire e unul dintre experții clinicii Kilostop Junior

Se apropie perioada examenelor și fiecare părinte vrea să își ajute copilul să treacă mai ușor peste acest hop. Am observat însă că atenția e mai ales asupra suplimentelor și nu asupra alimentației când tocmai aceasta face mai mai mare diferență.

Care sunt alimentele bune pentru creier?

Oleaginoasele, adică nucile/migdalele/caju și semințele, mai ales cele de dovleac și de floarea soarelui, deoarece conțin grăsimi bune din grupul omega 6 și omega 3, proteine și minerale, mai ales magneziul, atât de important pentru creier.

Fructele de pădure, fiind bogate în antioxidanți, în vitamina C și în zaharuri bune, îmbunătățind memoria și  concentrare. Pentru o rețetă cu fructe de pădure click aici (înghețata)

Mai multe rețete de dulciuri sănătoase, găsiți AICI.    

Avocado, acest super fruct bogat în grăsimi bune omega 3 și omega 6, vitaminele  K, B, C, E și acid folic, ce asigură protecție împortiva atacului vascular cerebral și îmbunătățind puterea de concentrare.

Ciocolata neagră, bogată în magneziu și în antioxidanți din grupul bioflavonoidelor,  ameliorând fluxul sanguin cerebral și crescând memoria și concentrarea.

Cruciferele precum: broccoli, varza, varza Kale, conopida/ varza de Bruxelles cresc activitatea cerebrală și funcția cognitivă. Substanțele conținute de broccoli reduc riscul de boli neurogenerative și stresul oxidativ, au rol antiinflamator și antitumoral și contribuie la sănătatea creierului prin vitamina C și bioflavonoide.

Spanacul și  salata verde prin conținutul crescut de antioxidanți, magneziu și fier.

Peștele gras (somon, sardine, macrou) prin conținutul crescut de grăsimi bune, vitamina D, vitamina E, proteine și fier, dar și vitamine din grupul B. E de ținut minte conținutul crescut de grăsimi de aproximativ 60% , creierul având nevoie de grăsimi bune pentru a crește memoria.

Morcovii, țelina și  sfecla stimulează creierul deoarece au luteolină, o substanță care reduce problemele de memorie.

Alimentele bogate în proteine: carnea slabă,  iaurtul grecesc, ouăle, atât prin proteine, dar și prin vitamine din grupul B, vitamina D, fier, calciu.

Cerealele integrale fiind o sursă bună de carbohidrați complecși, buni, fibre, potasiu, vitamine din grupul B și magneziu.

Care sunt obiceiurile bune pentru a crește memoria și concentrația?

Pe lângă consumul alimentelor de mai sus e importantă și hidratarea, o deshidratare de doar 5% afectând memoria și puterea de concentrare a copiilor. Dacă vrei să afli care sunt semnele deshidratării dă click aici ( articol deshidratare).

Un alt lucru la fel de important e un somn odihnitor, de minimum 8 ore pe noapte, ideal până în ora 23, pentru a prinde somnul non-REM, în care creierul stochează tot ce a învățat peste zi.

Al patrulea lucru pe lângă o alimentație sănătoasă, hidratarea și somnul e mișcarea, fiind importantă deoarece destresează, crește puterea de concentrare și ajută în a avea un somn mai odihnitor.

Care sunt lucrurile cele mai periculoase pentru memorie și concentrare?

  • Băuturile bogate în zahăr sau energizantele , deoarece după boost-ul inițial golesc corpul de energie și dau creierului o stare de somnolență.
  • Carbohidrații rafinați, deoarece provoacă o creștere bruscă a glicemiei și acționează la fel ca zahărul.
  • Alimente bogate în grăsimi rele, mai ales cele de tipul trans, care se depun pe vase și le pot înfunda, inclusiv vasele mici de la nivelul creierului.
  • Alcoolul, deoarece e toxic pentru neuroni.
  • Fumatul, pentru că distruge celulele creierului și împiedică buna oxigenare și funcționare a sa.
  • Greutatea în exces, mai ales dacă e vorba de țesut gras, deoarece acesta crește inflamația de la nivelul creierului, afectează somnul, scade memoria și concentrarea, crește depunerea colesterolului pe vase și astfel riscul de boli de atac vascular cerebral.

Dacă ai nevoie de ajutor personalizat pentru copilul tău, apelează la specialiștii de la Kilostop Junior și programează o consultație dând click AICI: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/

Slăbitul e o joacă!

 

 

 

Distribuie acest articol:
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/dr-amalia-arhire/" target="_self">Dr. Amalia Arhire</a>

Dr. Amalia Arhire

Medic endocrinologie, diabet, nutritie si boli metabolice “Una dintre valorile mele este Sănătatea, astfel, Prevenția prin nutriție și stilul de viață sănătos sunt foarte importante pentru mine, de aceea sunt cofondatoare a singurei clinici de nutriție destinate exclusiv copiilor și adolescenților din România.” * Dr. Amalia Arhire e unul dintre experții clinicii Kilostop Junior

Știai că?

Donăm 2 lei pentru fiecare kilogram slăbit de către juniori:

luna aceasta pacienții Kilostop Junior au slăbit 1110 kg

agsdix-fas fa-money-check-alt

până acum am donat 16578.96 lei

Fii la curent cu ultimele noutăți din nutriție!

Articole Similare

Top 10 Superalimente Pentru Copii – Partea I

Top 10 Superalimente Pentru Copii – Partea I

Am auzit cu toții că mărul e bun pentru imunitate,  că lactatele sunt bune pentru creștere sau că avocado-ul ajută în a avea o memorie bună și pentru dezvoltarea creierului.

Dar care sunt cele mai importante 10 superalimente pe care copilul tău să le aibă zilnic dacă se poate în alimentația sa? Și de ce sunt ele atât de bune? Răspunsul îl găsești mai jos!

citește mai mult
Dr. Mălina Chiriac – Băuturile de vară: cât de periculoase sunt pentru greutatea copiilor?

Dr. Mălina Chiriac – Băuturile de vară: cât de periculoase sunt pentru greutatea copiilor?

Vara este anotimpul în care mulți copii aleg să își potolească setea cu o mulțime de varietăți de băuturi delicioase.

Ceea ce ne poate lua prin surprindere însă este faptul că aceste băuturi ascund o mulțime de calorii în formă lichidă, iar dacă sunt consumate frecvent, ele pot fi atât o cauză importantă de kilograme în plus cât și un factor de risc pentru sănătatea copiilor prin cantitatea crescută de zahăr pe care o conțin.

citește mai mult
Dr. Alexandra Stoica – Ce mănâncă un copil cu alergie la proteina din laptele de vacă

Dr. Alexandra Stoica – Ce mănâncă un copil cu alergie la proteina din laptele de vacă

Alergia la proteina laptelui de vacă ( APLV ) afectează între 2-6 % dintre copii, cu cea mai mare prevalență în primul an de viață. La aproximativ 50 % dintre copii APLV a dispărut în primul an de viață și la 80-90% din copii până la 5 ani.
De cele mai multe ori este o alergie tranzitorie, însă poate avea un impact major în statusul nutrițional și calitatea vieții bebelușului/copilului.

citește mai mult