Dr. Gabriela Brînză – Ce Este Intoleranța La Histamină și Cum Se Tratează

July 07, 2021
Intoleranța la histamină
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/gabriela-mitea/" target="_self">Dr. Gabriela Brînză</a>

Dr. Gabriela Brînză

Specializare: Pediatrie “În experiența mea ca pediatru, am observat că nutriția este importantă din toate punctele de vedere, atât structural cât și psihologic, aspecte ce sunt în egală măsură importante pentru ca un copil să crească sănătos și frumos. Acesta este motivul pentru care am ales să mă focusez, în continuare, în cariera mea, pe nutriție.”

Se discută în ultima perioadă destul de mult despre intoleranțe alimentare. Ele apar la persoane cu predispoziție, care atunci când consumă cantități normale dintr-un aliment, prezintă semne și simptome specifice acelei intorelanțe.

Printre cele mai frecvente sunt intoleranța la lactoză și intoleranța la gluten – despre care am discutat în articolele anterioare.

Sumar

Ce este intoleranța la histamină?

Intoleranța la histamină este un dezechilibru între acumularea și degradarea histaminei în organism. 

Histamina este o amină care există, în grade diferite, în multiple alimente. Ea a fost descoperită în 1910 de Dale și Laidla, ca fiind mediatorul alergiilor severe. Persoanele sănătoase pot consuma alimente bogate în histamină, fără a prezenta simptome, deoarece pot degrada histamina fără probleme. Însă, există și persoane, care la ingestia unei cantități crescute de histamină, pot dezvolta reacții adverse. Cea mai importantă enzimă care metabolizează histamina este diaminooxidaza. Persoanele care suferă de intoleranță la histamină au o valoare scăzută a activității acestei enzime.

Cauza intoleranței la histamină

Cauza principală a intoleranței la histamină este una genetică. Adică există modificări ale genelor care sintetizează diaminooxidaza, în urma cărora se generează cantități scăzute ale enzimei. Însă există și anumite patologii sau medicamente care pot determină scăderea cantității de diaminooxidaza. Cele mai frecvente boli sunt sindromul de intestin iritabil, sindromul de intestin scurt sau boli inflamatorii intestinale ca Boala Crohn sau rectocolită ulceronecrotică. De asemenea, pacienții care prezintă mastocitoză sau alergii severe pot prezenta simptome specifice intoleranței la histamină datorită excesului de histamină dat de aceste patologii.

Intoleranța la histamină ce simptome are?

Receptorii pentru histamină se găsesc predominant la nivelul sistemul nervos, aparatul circulator, tractul respirator, piele și intestin.

Astfel cele mai frecvente semne sunt:

  • diaree
  • cefalee (durere de cap)
  • obstrucție nazală
  • hiperemie tegumentară ( înroșire piele)
  • urticarie
  • prurit (mâncărime)
  • hipotensiune
  • în cazurile foarte severe aritimii cardiace ( bătăi de inimă neregulate)

Cum se stabilește diagnosticul?

Prezența a două simptome specifice intoleranței la histamină, împreună cu ameliorarea lor la o dietă de excludere a histaminei și la administrarea antihistaminicelor stabilește diagnosticul. Pentru a putea face acest lucru este necesar să se excludă cu certitudine o alergie alimentară, să se țină un jurnal alimentar în care să se menționeze semnele și simptomele împreună cu alimentele consumate. Pentru intoleranța la histamine se poate face o analiză numită dozarea activității diaminooxidazei, care poate ridica suspiciunea de intoleranță la histamină, însă nu stabilește diagnosticul, în absența simptomelor.

Tratamentul intoleranței la histamină

Dacă dorești să iți ajuți copilul să mănânce mai sănătos și ai nevoie de un ajutor specializat, apelează la experții Kilostop Junior și programează o consultație, dând click AICI: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/

Cel mai important tratament este o o dietă cu aport scăzut de histamină asociat cu administrarea de antihistaminice.  În anumite situații se pot administra suplimente alimentare ce au diaminooxidaza și ca adjuvant se poate administra vitamina B6 și vitamina C.

La fel de important, atunci când cineva suferă de intoleranță la histamină, trebuie să știe ce medicamente sunt interzise de administrat. Există anumite medicamente uzuale care pot crește foarte mult valorile histaminei din sânge, motiv pentru care este bine să fie evitate.

Aceste medicamente sunt : 

  • antiinflamatoarele nesteroidinene, mai ales aspirina și algocalminul
  • antibiotice ca cefuroxim, ac clavulanic și izoniazida
  • medicamente pentru tractul digestiv ca metoclopramid, un ativomitiv și cimetidina un antisecretor gastric
  • medicamente pentru tractul respirator că teofilină, un bronhodilatator și acid acetil cisteină – un mucolitic.
  • medicamente pentru aparatul cardio circulator : verapamil – antihipertensiv și dobutamina – medicament folosit pentru susținerea funcțiilor vitale.

Ce ai voie să mănânci când ai intoleranță la histamină?

Pacienții care suferă de intoleranță la histamină trebuie să consume alimentele cât mai proaspete, să nu mănânce produse care sunt ținute mai mult de 2 zile la frigider și care conțin foarte mulți conservanți. Alimentele care sunt benefice pentru pacienții cu intoleranță la histamină sunt condimentele verzi, ceaiul de fenicul și chimen. De asemenea, carnea nu trebuie coaptă în exces.

Însă mai important în această patologie este ce nu trebuie să mănânce.

Majoritatea alimentelor prezintă histamina în cantități mici, dar există și alimente ce eliberează multă histamină, iar acestea sunt, majoritar, intens procesate și maturate.

Cantitățile cele mai mari de histamină există în pește, fructele de mare și derivatele din pește. Pești ca macrou, hering, sardine și ton, elimină cantități mari de histamină, iar acesta crește dacă peștii sunt afumați. De asemenea, carnea intens procesată ca jambonul, carnea uscată sau mezelurile ( salam, mușchi file afumat, prosciutto, jambon) au cantități mari de histamină. Peștele poate fi consumat în cantitate mică, dacă este proaspăt prins.

Brânzeturile maturate ca ceddarul, gouda, cammbert sau parmezanul, trebuie evitate.

La capitolul legume trebuie evitate murăturile, urzica, spanac, roșiile, vinetele și avocado, iar dintre fructe citricele, zmeura, căpșunile și fructele exotice.

Alcoolul conține de asemenea cantități mari de histamină, mai ales vinul roșu. Ceaiul de urzici și ceaiul negru nu trebuie consumate. Condimentele de tipul oțet de vin, oțet balsamic sunt de evitat.

Exemplu de masa pentru un pacient cu intoleranță la histamină

  • Micul dejun – omletă țărănească cu brânză de vacă proaspătă, mărar, ceapă, coriandru și pâine prăjită lângă o cană de ceai de chimen.
  • Gustare : 1 măr proaspăt verde.
  • Prânz – cartofi la cuptor cu piept de pui la grătar și o salată iceberg cu ceapă, roșii și castraveți acrita cu zeamă de lămâie.
  • Gustare 2 – un bol de cireșe.
  • Cină – Cartofi dulci la cuptor cu mozzarella rasă și o salată de varză albă cu morcov, acrită cu oțet de mere.

Urmărește și canalul nostru de Youtube unde gătim rețete sănătoase, sărace caloric, numai bune de pus într-o dieta de slăbit. Te invit să intri și pe site-ul nostru www.kilostopjunior.ro în care afli informații medicale, nutriționale de la adevărați profesioniști.
Slăbitul e o joacă!

Bibliografie: 

  • 1. Histamine and histamine intoleranceLaura Maintz, Natalija Novak, Histamine and histamine intolerance, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 85, Issue 5, May 2007, Pages 1185–1196, https://doi.org/10.1093/ajcn/85.5.1185
  • 2. Serum diamine oxidase activity in patients with histamine intolerance Manzotti G, Breda D, Di Gioacchino M, Burastero SE. Serum diamine oxidase activity in patients with histamine intolerance. Int J Immunopathol Pharmacol. 2016 Mar;29(1):105-11. doi: 10.1177/0394632015617170. Epub 2015 Nov 16. PMID: 26574488; PMCID: PMC5806734.
  • 3. Histamine intolerance and dietary management: A complete review San Mauro Martin I, Brachero S, Garicano Vilar E. Histamine intolerance and dietary management: A complete review. Allergol Immunopathol (Madr). 2016 Sep-Oct;44(5):475-83. doi: 10.1016/j.aller.2016.04.015. Epub 2016 Aug 31. PMID: 27590961.
  • 4. Histamine Intolerance: The Current State of the Art Comas-Basté O, Sánchez-Pérez S, Veciana-Nogués MT, Latorre-Moratalla M, Vidal-Carou MDC. Histamine Intolerance: The Current State of the Art. Biomolecules. 2020 Aug 14;10(8):1181. doi: 10.3390/biom10081181. PMID: 32824107; PMCID: PMC7463562.
  • 5. Histamine Intolerance in Children: A Narrative Review Nazar, W.; Plata-Nazar, K.; Sznurkowska, K.; Szlagatys-Sidorkiewicz, A. Histamine Intolerance in Children: A Narrative Review. Nutrients 2021, 13, 1486. https://doi.org/10.3390/nu13051486

 

Distribuie acest articol:
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/gabriela-mitea/" target="_self">Dr. Gabriela Brînză</a>

Dr. Gabriela Brînză

Specializare: Pediatrie “În experiența mea ca pediatru, am observat că nutriția este importantă din toate punctele de vedere, atât structural cât și psihologic, aspecte ce sunt în egală măsură importante pentru ca un copil să crească sănătos și frumos. Acesta este motivul pentru care am ales să mă focusez, în continuare, în cariera mea, pe nutriție.”

Știai că?

Donăm 2 lei pentru fiecare kilogram slăbit de către juniori:

luna aceasta pacienții Kilostop Junior au slăbit 139.6 kg

agsdix-fas fa-money-check-alt

până acum am donat  28629.48 lei

Fii la curent cu ultimele noutăți din nutriție!

Articole Similare